Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Λένιν και Αθλητισμός

 


"…Καθορίζοντας τη σωματική αγωγή σαν ένα από τα απαραίτητα στοιχεία της κομμουνιστικής αγωγής ο Λένιν έδωσε εξαιρετική σημασία στην ανάπτυξη του κινήματος σωματικής αγωγής στη χώρα μας.

Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές η νεαρή Σοβιετική Δημοκρατία περικυκλωμένη από παντού από εχθρούς. Ο Λένιν και ο Στάλιν δημιούργησαν τον Κόκκινο Στρατό δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στη στρατιωτική κατάρτιση των εργαζομένων. Στις 22 Απριλίου 1918, με πρωτοβουλία του Λένιν, βγήκε διάταγμα για τη γενική στρατιωτική κατάρτιση. Με το διάταγμα αυτό δημιουργήθηκε ένα ενιαίο σύστημα για τη στρατιωτική εκπαίδευση των εργατών και των αγροτών, από το οποίο οργανικά ξεπήδησε η σωματική αγωγή και ο αθλητισμός. Έτσι το διάταγμα για τη γενική στρατιωτική εκπαίδευση, απετέλεσε την αρχή στην οργάνωση των εργατών στρατιωτικά και αθλητικά που θεωρήθηκε από τότε σαν κοινωνική-κρατική υπόθεση.

Ο Λένιν διέκρινε με προσοχή τις συνέπειες του διατάγματος και χαιρόταν για τα πρώτα του αποτελέσματα. Μιλώντας στους αθλητές που παρήλασαν στη Μόσχα το 1919 είπε: «Η σημερινή γιορτή δείχνει ποιες επιτυχίες είχαμε, ποια καινούρια δύναμη αναπτύσσεται μέσα στην εργατική τάξη».

Σε συζήτηση με τους καθοδηγητές για τη στρατιωτική εκπαίδευση, ο Λένιν καθόριζε ως εξής τα καθήκοντά τους:

«Πρώτο, εκκαθάριση των γραμμών των στρατιωτικών εκπαιδευτών – γυμναστών από τα ξένα, τα εχθρικά στοιχεία. Δεύτερο προσεκτική σωματική αγωγή και στρατιωτική προετοιμασία έτσι που να δοθεί δυνατότητα στις πλατειές μάζες των εργατών και των αγροτών να γυμνάσουν το σώμα τους και να εκπαιδευτούν στρατιωτικά. Τρίτο, συνένωση της φυσικής και στρατιωτική αγωγής με την κομμουνιστική αγωγή».

Ο ίδιος ο Λένιν δοκίμαζε την ευεργετική επίδραση της αγωγής και των σπορ. Όχι μόνο στα χρόνια της νεότητάς του, μα και όταν πια έγινε ώριμος άνδρας, μέσα από τις πολλές δουλειές του και την επαναστατική πάλη, εύρισκε καιρό να επιδοθεί σε διάφορα είδη των σπορ. Στις ώρες που αναπαύονταν δεν έμενε αδρανής. Προσπαθούσε να κινεί και να αναπτύσσει τους μυς, να δυναμώνει την καρδιά. Δηλαδή στις ώρες της ανάπαυσής του ήταν τόσο αεικίνητος και δραστήριος όπως και στην πιο επείγουσα δουλειά, διηγείται ο πιο κοντινός του σύντροφος Π. Λεπεσίνσκυ.

Τον Λένιν τον τραβούσαν ιδιαίτερα το ποδήλατο, το κολύμπι, η πεζοπορεία, η παγοδρομία. Ανέβαινε στα βουνά, αγαπούσε το σκάκι. Μεγάλη σημασία έδινε ο Λένιν στη γυμναστική την οποία θεωρούσε σαν καθημερινή υποχρεωτική εργασία όπως και το καθημερινό μπάνιο.

Μερικά αποσπάσματα από τα γράμμα του Λένιν, υπογραμμίζουν καθαρά την αγάπη του στα σπορ και τον εκδρομισμό. Έγραφε χαρακτηριστικά:

«…Δεν έχουμε νέα. Άλλαξε μόνο κάπως η διασκέδασή μας με τον ερχομό του χειμώνα, μαζί με το κυνήγι αρχίζω να ασχολούμαι με το πατινάζ» (Από γράμμα του Λένιν στη μητέρα του, 25 Μαΐου του 1897)

«…Από αρκετόν καιρό με συνεπήρε το ποδήλατο και τραβώ στα προάστεια του Παρισιού μια και καθόμαστε πολύ κοντά στα τείχη..» (Γράμμα του Λένιν στην Άννα Ιλιτσίνα 2 Μαΐου 1910)

Με μεγάλη ευχαρίστηση ο Λένιν ανέβαινε στα βουνά. Η Ναντέζντα Κωνσταντίνοβα αναφέρει τη μηνιαία περιοδεία στην Ελβετία στα 1904: «Ο χειμώνας του 1903-1904 ήταν εξαιρετικά βαρύς. Τα νεύρα παρέλυαν τελείως. Τα βουνά τραβούσαν σα μαγνήτες. Η σημαντική αλλαγή, ο βουνήσιος αέρας, η μόνωση, η ευχάριστη κούραση και ο υγιεινός ύπνος, επέδρασαν θεραπευτικά πάνω στο Λένιν. Ξαναήλθαν οι δυνάμεις του, η ακμή του και η ευχάριστη διάθεση» (Σημειώσεις του Κρουπσκάγιας στα «Γράμματα στους συγγενείς του Λένιν»)

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Λένιν πάντα προπαγάνδιζε την υγιεινή ανάπαυση, τα σπορ, τον εκδρομισμό. Έπαιρνε μαζί στους περιπάτους του τους συντρόφους, συνιστούσε τα σπορ στους γνωστούς του και τους συγγενείς τους. Φυσικά όταν παρουσιάσθηκε η δυνατότητα να προπαγανδίσει και να χαράξει στην ψυχή του λαού τη σωματική αγωγή σαν αναπόσπαστο τμήμα της κομμουνιστικής αγωγής, να την τοποθετήσει μέσα στα καθήκοντα του μεγάλου σοσιαλιστικού κράτους, ο Λένιν χωρίς αργοπορία εκπληρώνει κι’ αυτό το καθήκον.

Και από τότε η φυσική αγωγή και τα σπορ απετέλεσαν κρατική υπόθεση και υποχρέωση. Το απόφθεγμα: «Να είσαι έτοιμος στη δουλειά και στην άμυνα» έγινε η βάση του σοβιετικού αθλητικού κινήματος…»

Πρόκειται για άρθρο που δημοσιεύτηκε στην αθλητική σελίδα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (9/9/1947) και είναι αναδημοσίευση άρθρου του Π. Πετρώφ από τη εφημερίδα «Φυσκολτουρα Σπορ» της Μόσχας.

Καταπιάνεται με μια σειρά άγνωστες πλευρές της σχέσης του Β.Ι Λένιν με τον αθλητισμό, αλλά και περιλαμβάνει σκέψεις του για την ανάπτυξή του σε συνθήκες σοσιαλιστικής οικοδόμησης. 

 Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου