Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Το «μαύρο - άσπρο» από την κυβέρνηση για τον εμβολιασμό, ετοιμότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει πλάτη στην διαχείριση της πανδημίας


Μια «μαγική εικόνα» για τους εμβολιασμούς στην χώρα, οι οποίοι προχωράνε με ρυθμούς χελώνας, επιχείρησε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, εκτιμώντας προκλητικά πως «ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, με μεθοδικότητα, με ασφάλεια, με διαφάνεια και το κυριότερο χωρίς λάθη, έως σήμερα».

Για ...ευνόητους λόγους έθεσε το ζήτημα της «ταχύτητας» σε δεύτερη μοίρα, αφού έως τώρα έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 27.000 υγειονομικοί. Μάλιστα, όπως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην Υγεία έχουν καταγγείλει, υπήρξαν περιπτώσεις Νοσοκομείων που αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί ή τουλάχιστον το χρονοδιάγραμμα πήγε πίσω. 

Μιλώντας σε κυβερνητική σύσκεψη για τον κορονοιό, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως «από την πρώτη στιγμή είχαμε συμφωνήσει, ότι οι αρχές του σχεδιασμού μας είναι τρεις: Ασφάλεια στην ανάπτυξη των εμβολιαστικών δομών και διαδικασιών, πλήρης διαφάνεια και λογοδοσία ως προς τους διενεργούμενους εμβολιασμούς και τις ομάδες προτεραιότητας και στη συνέχεια ταχύτητα».

Όμως, ακόμη και αν υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας στα λεγόμενα του, δεν μπορεί η προστασία του λαού να εναποτίθεται αποκλειστικά στους εμβολιασμούς -ιδίως ενόψει ενός τρίτου κύματος-  αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων ο γενικός εμβολιασμός του πληθυσμού θα ξεκινήσει καλό καλοκαίρι...

Με βάση το έωλο χρονοδιάγραμμα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει γίνει ο εμβολιασμός των υγειονομικών (πρώτη φάση). Θα ακολουθήσει μετά τις 20 Γενάρη με αρχές Φλεβάρη η έναρξη των εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με νοσήματα (δεύτερη φάση) και από τον Ιούνη ο εμβολιασμός αυτών που είναι άνω των 18 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα (τρίτη φάση).

Ως προς την ταχύτητα των εμβολιασμών, το μόνο που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός ήταν πως «η καθημερινή δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί από τις 5.000 ημερησίως περίπου στις 8.000». Πάντως, οι εξελίξεις σε επίπεδο ΕΕ δεν δημιουργούν μεγάλη αισιοδοξία ότι θα αυξηθούν δραστικά οι παρεχόμενες δόσεις, που αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τα νούμερα που είχαν ανακοινωθεί αρχικά. Άλλωστε, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, «δεν έχει νόημα να επιταχύνουμε περαιτέρω, όταν τα εμβόλια που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι σήμερα είναι μόλις δύο, οι διαθέσιμες δομές ακόμα σχετικά περιορισμένες και φυσικά η όλη επιχείρηση αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και φυσικά για τον υπόλοιπο κόσμο». 

Με SMS η ειδοποίηση στους ηλικιωμένους…

Στην κυβερνητική σύσκεψη ανακοινώθηκε πως από τη Δευτέρα 11 Γενάρη θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για τους ηλικιωμένου που είναι 85 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη «όσοι εξ αυτών είναι ήδη γραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση, θα λάβουν ένα sms με το προτεινόμενο ραντεβού. Οι υπόλοιποι ή προφανώς οι συγγενείς τους που θα τους βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν τρεις τρόπους για να κλείσουν το ραντεβού τους από τις 20 του μήνα και μετά. Είτε να επισκεφθούν την πλατφόρμα emvolio.gov.gr, είτε να επισκεφθούν το κοντινότερο φαρμακείο τους και να ζητήσουν την υποστήριξη του φαρμακοποιού της γειτονιάς τους, είτε να πάνε στο ΚΕΠ της γειτονιάς τους, στο πιο κοντινό τους ΚΕΠ».

Ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ...λύνει τα προβλήματα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά έτοιμος να βάλει πλάτη στην διαχείριση της πανδημίας.

Έτσι, πρότεινε «να υπάρξει άμεσα, έστω και τώρα, σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία της προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση της κατάστασης και να καταρτιστεί σχέδιο αντιμετώπισης».

Η πρόταση αυτή έρχεται σε συνέχεια της προηγούμενης που είχε διατυπώσει για την τοποθέτηση κοινού υπουργού υγείας, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό «έστω την ύστατη στιγμή, να αφήσει το εγώ απέναντι στο εμείς, απέναντι στην ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας της δημόσιας υγείας», προσθέτοντας πως διαφορετικά «θα αναλάβει και την ευθύνη για όσα μπορεί να εξελιχθούν σε σχέση με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας».

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, κατέθεσε προτάσεις που κινούνται εντός των ορίων της εμπορευματοποίησης του φαρμάκου ή της πριμοδότησης της εγχώριας βιομηχανίας. Αφού διαπίστωσε πως «ο εμβολιασμός κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, οι εξασφαλισμένες από την ΕΕ δόσεις δεν επαρκούν», κατέθεσε την πρόταση «η χώρα να αναλάβει πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ζητήσει η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες από τις φαρμακευτικές εταιρείες και να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε κράτος-μέλος να τις διαχειριστεί με τις εγχώριες δυνάμεις φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να παρασκευαστούν άμεσα, γρήγορα, μαζικά οι απαραίτητες δόσεις ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός σε κάθε χώρα της ΕΕ». Πρόσθεσε ότι αν αυτή η πρωτοβουλία «που πρέπει να αναληφθεί τώρα, δεν ευοδωθεί, τότε θα πρέπει η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις με διμερείς συμφωνίες και πέρα από το πλαίσιο της ΕΕ, με εταιρείες ή με χώρες που παράγουν μαζικά το εμβόλιο».

 

1 σχόλιο:

  1. Το καλύτερο πλυντήριο του Καπιταλισμού. Δεν υπάρχει τίποτα παράξενο σε αυτή την συμπεριφορά. Ολος ο Οπορτουνιστικός συρφετός στην πίστα κάτω απο την Σημαία διαφορετικών τμημάτων της Αστικής τάξης και των διεθνών συμμαχιών τους ΗΠΑ ΝΑΤΟ Ε.Ε ΡΩΣΙΑ ΚΙΝΑ. Ο Βόθρος σε αναβρασμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου