Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Με «φόρα» για το κεφάλαιο και τη νέα χρονιά


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2021

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, με την προώθηση «ανθρώπων ειδικών αποστολών» σε συγκεκριμένα πόστα και την παραμονή άλλων στο κυβερνητικό σχήμα ως «επιβράβευση» του «έργου» τους, σηματοδοτεί την επιτάχυνση της κυβερνητικής πολιτικής, που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, η οποία αποχαιρέτησε το 2020 έχοντας ψηφίσει επιπλέον 113 αντιλαϊκά νομοσχέδια, συμπληρώνοντας και επεκτείνοντας το αντιλαϊκό οπλοστάσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, δηλώνει σε όλους τους τόνους την απόφασή της να συνεχίσει με την ίδια ένταση, αλλά και με πρόσχημα την πανδημία, τον «οίστρο» των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων».

Απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη» για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδιασμού για το επόμενο διάστημα βρίσκονται οι νέες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στα Εργασιακά, στο Ασφαλιστικό, στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, σε όποια μέτρα προστασίας των ανέργων έχουν απομείνει, ως βασική προϋπόθεση για την «προσέλκυση επενδύσεων».

Τη σκυτάλη δίνουν εξάλλου όλα τα αντεργατικά μέτρα που «ήρθαν για να μείνουν» με πρόσχημα την πανδημία, όλες οι ΠΝΠ και οι νόμοι που ψηφίστηκαν και ενσωματώνουν αυτούσιες τις πάγιες αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων: Για τη γενίκευση του αντεργατικού καθεστώτος της τηλεργασίας, την παραπέρα απογείωση της «ευελιξίας» και του χτυπήματος των μισθών, μέσα από ένα πλέγμα αντεργατικών προγραμμάτων και μέτρων («Συν-Εργασία», «δανεισμός» και ενδοομιλικές μετακινήσεις εργαζομένων χωρίς διασφάλιση δικαιωμάτων, «προσαρμογή ωραρίων», απασχόληση ανέργων με μισθό 200 ευρώ κ.ά.), το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας, το συνεχές «πάγωμα» του κατώτατου μισθού στα σημερινά άθλια επίπεδα, την παραπέρα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι - αν δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους - δουλεύουν χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους, επιβιώνουν με τα 534 ευρώ της αναστολής σύμβασης, κάνουν τηλεργασία χωρίς ωράριο ή δουλεύουν με τους άθλιους όρους του προγράμματος «Συν-Εργασία», που επιταχύνει παλιότερες και ενσωματώνει νέες αντεργατικές ανατροπές.

Σειρά παίρνει τώρα το νέο αντεργατικό τερατούργημα με τις «ανατροπές του αιώνα», που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, το οποίο χτίζοντας πάνω σε όλες τις προηγούμενες αντεργατικές ανατροπές έρχεται να νομοθετήσει τη 10ωρη δουλειά και τις απλήρωτες υπερωρίες, την απαγόρευση επί της ουσίας της απεργίας σε μια σειρά κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους, μέτρα για το συνολικότερο χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και της συλλογικής δράσης των εργαζομένων, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη «ειδική οικονομική ζώνη» για το κεφάλαιο και τα κέρδη του.

Παράλληλα, διόλου τυχαία, μία από τις προτεραιότητες που μπαίνει στο «νέο» κυβερνητικό σχήμα για το 2021 είναι η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, αρχής γενομένης από τις επικουρικές συντάξεις, με το τζογάρισμα των εισφορών των νέων εργαζομένων, για να φουσκώσουν παραπέρα τα κέρδη του κεφαλαίου και για την απαλλαγή των «επιβαρύνσεων» για τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, χωρίς καμία εγγύηση για τις συντάξεις και το ύψος τους.

Είναι χαρακτηριστική η βαρύτητα που δίνει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» στον «κεντρικό ρόλο που καλείται να παίξει η κεφαλαιοποιητική ασφάλιση», ώστε «το ασφαλιστικό σύστημα να είναι μοχλός ανάπτυξης» για τα κέρδη του κεφαλαίου και για τη «σταδιακή αποκλιμάκωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του».

Επιτάχυνση «μεταρρυθμίσεων»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιταχύνει στο πεδίο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων με πρόσθετο «εργαλείο» το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το τελικό σχέδιο της οποίας θα υποβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Κομισιόν τον Μάρτη, στο οποίο περιλαμβάνεται μπαράζ από νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις, για την εκταμίευση πόρων από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης», για να διασφαλιστεί ακριβώς ότι τα χρήματα αυτά θα πάνε σε συγκεκριμένες αναδιαρθρώσεις, αλλά και για το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας στους τομείς της Ενέργειας και της «πράσινης» και «ψηφιακής» οικονομίας.

Εξ ου και στο σχέδιο ενσωματώνονται οι δεσμεύσεις της «ενισχυμένης εποπτείας», οι λεγόμενες συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και βέβαια οι πάγιες αξιώσεις των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, με βάση και τη λεγόμενη «έκθεση Πισσαρίδη».

Τα ζητήματα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο του 9ου κύκλου ενισχυμένης εποπτείας που ξεκινά και επίσημα στις 25 Γενάρη, ενώ η σχετική έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί προς το τέλος Φλεβάρη, ταυτόχρονα με το πακέτο συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για το 2021, προκειμένου να συζητηθούν στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 15 Μάρτη.

Μεταξύ άλλων:

-- Δεσπόζει το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων, γύρω από τα οποία εκκρεμεί η έκδοση δεκάδων υπουργικών αποφάσεων, με επίκεντρο τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του «επενδυτή» στον οποίο θα περιέρχονται οι πρώτες κατοικίες νοικοκυριών με «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, εκκρεμούν και παρεμβάσεις ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους πλειστηριασμούς να καταστεί περισσότερο ελκυστική και φιλική για τους «επενδυτές». Σε κάθε περίπτωση, η έναρξη εφαρμογής του νόμου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» για φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, το νέο πτωχευτικό που έρχεται να σφίξει και άλλο τη θηλιά για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών, έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιούνη 2021.

-- Στην ατζέντα βρίσκεται ακόμη και το ζήτημα της αναμόρφωσης των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους προσεχείς μήνες προκειμένου τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ να εφαρμοστούν από φέτος με κατεύθυνση τη «διεύρυνση» της φορολογικής βάσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ σε πρώτη φάση θα αυξηθούν 10% με την ένταξη στο σύστημα 3.000 περιοχών.

Η τέτοια εξέλιξη, μαζί με το γεγονός ότι, όπως δείχνει ο προϋπολογισμός του 2021, ο λαός θα συνεχίσει να σηκώνει πάνω από το 95% των φορολογικών βαρών, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τη διεύρυνση του λεγόμενου δημοσιονομικού χώρου, που με τη σειρά του μεταφράζεται σε νέες στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με στόχο την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και η μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν όσοι έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 250.000 ευρώ, συμπληρωματικά στις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις.

-- Από κοντά, με «πλούσια προίκα» και από την προηγούμενη χρονιά, έρχονται και οι νόμοι με τις κάθε είδους «διευκολύνσεις» για την «επιχειρηματικότητα» και τις «επενδύσεις», με νέες περιβαλλοντοκτόνες διατάξεις, απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, θέσπιση νέων κινήτρων και διευκολύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «ψηφιοποίηση» του κρατικού μηχανισμού, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων σε κρίσιμες υποδομές όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, τα δίκτυα Ενέργειας κ.τ.λ. Ενώ με ταχύτητα προχωράνε οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Παιδεία (από τα πρώτα νομοσχέδια που κατατίθενται είναι αυτά του υπουργείου Παιδείας για τους ακόμα μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς για την πρόσβαση στα ΑΕΙ και για την ένταση της καταστολής με εγκαθίδρυση στα πανεπιστήμια ειδικού αστυνομικού σώματος), όπως και στη Δικαιοσύνη.

Σε στενή σύνδεση με τα παραπάνω προχωράει παραπέρα και η εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για την «αναβάθμιση» της αστικής τάξης και των συμφερόντων της.

Στο πλαίσιο αυτό διευρύνεται το στρατιωτικό αποτύπωμα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη χώρα, μέσα και από την προωθούμενη νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, βάζοντας τον λαό στο στόχαστρο αντιπάλων δυνάμεων, ενώ βέβαια αναμένονται και εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, όπου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους σε «σύμμαχους» και «εταίρους» της αστικής τάξης την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε «διάλογο» και διερευνητικές επαφές, ώστε να επιτευχθούν διευθετήσεις που θα διασφαλίζουν τη «συνοχή και ασφάλεια» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Αν, βέβαια, τα παραπάνω είναι ο προγραμματισμός της αστικής τάξης, της κυβέρνησης και των κομμάτων της για το 2021, οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν τον δικό τους: Τους αγώνες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή, για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής, για την προστασία της υγείας και της ζωής τους, για την ειρήνη και τη φιλία με όλους τους λαούς της περιοχής, για τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου