Με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο να αγγίζουν τα 87 εκατομμύρια (86,988 εκατ.) και τους νεκρούς να ανέρχονται σε 1,879 εκατομμύρια, τα καπιταλιστικά κράτη έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων από το εμβόλιο.
Η ανεπάρκεια εμβολίων αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει τον εχθρικό χαρακτήρα που έχει το καπιταλιστικό σύστημα για τα λαϊκά συμφέροντα, αφού αντί για τη συνεργασία και την ανταλλαγή επιστημονικών δεδομένων κυριαρχεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους ομίλους και τα κράτη.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της αμερικανικής «Moderna», ευελπιστώντας ότι έτσι θα αυξηθούν οι δόσεις που θα διατεθούν στα κράτη - μέλη, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι αισθητά περιορισμένες σε σχέση με την αρχική αισιοδοξία και τις φλυαρίες ότι σύντομα θα χτιζόταν ένα «τείχος» ανοσίας!
Η απόφαση του ΕΜΑ θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, όπως διαβεβαίωσε η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι πρόκειται για «καλά νέα για τις προσπάθειές μας να προσφέρουμε στους Ευρωπαίους περισσότερα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19».
Με ρυθμούς «χελώνας» ο εμβολιασμός
Το εμβόλιο της «Moderna» είναι το δεύτερο που εγκρίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν αναμένεται να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των διαθεσίμων εμβολίων για τα κράτη - μέλη, καθώς έχουν παραγγελθεί μόλις 80 εκατ. δόσεις (με επιλογή για άλλα 80 εκατ.).
Η πρώτη συμφωνία που έχει εγκρίνει η ΕΕ αφορά το εμβόλιο που ανέπτυξαν η γερμανική «BioNTech» και η αμερικανική «Pfizer», για το οποίο παρατηρούνται σοβαρές καθυστερήσεις στη διάθεσή του προς τα κράτη - μέλη.
Συνολικά, η ΕΕ έχει προαγοράσει 200 εκατ. δόσεις (με δυνατότητα αγοράς άλλων 100 εκατ.) του εμβολίου των «Pfizer» and «BioNTech», με το χρονοδιάγραμμα παράδοσής τους να φτάνει μέχρι και τον Σεπτέμβρη του 2021. Αντίθετα, οι ΗΠΑ πρόλαβαν να προαγοράσουν 500 εκατ. δόσεις από αυτό το εμβόλιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπογράψει συμφωνίες με τις «Pfizer» - «BioNTech», «AstraZeneca», «Johnson & Johnson», «Moderna», «Sanofi and CureVac» για την προμήθεια συνολικά 2 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, αλλά μέχρι τώρα πρόκειται για σχέδια επί χάρτου, αφού μόνο δύο εταιρείες έχουν αδειοδοτηθεί.
Φυσικά, η επιλογή των εμβολίων δεν βασίζεται μόνο σε επιστημονικά κριτήρια, αλλά τον πρώτο λόγο έχουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Έτσι, μεταξύ των υποψήφιων εμβολίων δεν συγκαταλέγονται ρωσικά και κινεζικά εμβόλια που ήδη έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, παρά μόνο εμβόλια από το ευρωατλαντικό στρατόπεδο.
Τα επιστημονικά δεδομένα γίνονται «λάστιχο»
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι το εμβόλιο της «Moderna» χορηγείται σε δύο δόσεις στο χέρι, με διαφορά μεταξύ τους 28 ημερών.
Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων της Ολλανδίας CBG, το εμβόλιο της «Moderna» αναμένεται να είναι αποτελεσματικό κατά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, ωστόσο προειδοποίησε ότι πρέπει να το επιβεβαιώσει αυτό με περαιτέρω έρευνα.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις και συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων προκαλεί η πρόθεση ορισμένων χωρών, όπως της Βρετανίας, να καθυστερήσει ο εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση, προκειμένου να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι με την πρώτη δόση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου