Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
13/01/1822

Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

13/01/1853

Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.

13/01/1859

Γεννιέται στην Πάτρα, ο ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Κωστής Παλαμάς.

Δημοσίευσε συνολικά σαράντα ποιητικές συλλογές, καθώς και θεατρικά έργα, κριτικά και ιστορικά δοκίμια, συγκριτικές μελέτες και βιβλιοκριτικές. Αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής «γενιάς του 1880» και της αποκαλούμενης «Νέας Αθηναϊκής Σχολής». Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημοτικής και κορυφαία μορφή του δημοτικιστικού κινήματος με το κύρος του, αλλά και με τις κυρώσεις που υπέστη για τον γλωσσικό του αγώνα.

Ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 και η κηδεία του την επομένη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών εξελίχθηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.

Ο Κωστής Παλαμάς τιμωρείται, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική

Κωστής Παλαμάς

13/01/1866

Γεννιέται ο Ελληνοαρμένιος φιλόσοφος Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

13/01/1898

Ο Εμίλ Ζολά δημοσιεύει την γνωστή ανοιχτή επιστολή του με τίτλο «Κατηγορώ», σχετικά με την υπόθεση Ντρέιφους στη Γαλλία.

Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας ΕμίλΖολά

13/01/1910

Γεννιέται ο ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης.

13/01/1919

Αρχίζουν στη Ρίγα οι εργασίες του Παλλετονικού συνεδρίου των Σοβιέτ.

13/01/1941

Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες στο Ντολιόγκ εξεγείρονται κατά των Γάλλων ιμπεριαλιστών.

13/01/1941

Πεθαίνει ο Ιρλανδός συγγραφέας και ποιητής Τζέιμς Τζόις.

13/01/1946

Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α’ Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946).

Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου Κ.Σ.»

Α’ Συνέδριο της ΕΠΟΝ

Η ίδρυση της ΕΠΟΝ

13/01/1948

Δυνάμεις του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Αράχωβα Ναυπακτίας.

13/01/1948

Στα πλαίσια της έντασης της αστικής τρομοκρατίας, η αστυνομία διενεργεί μαζικές συλλήψεις στην Αθήνα και τον Πειραιά (1.400) και το Νομό Ηλείας (650).

13/01/1949

Έπειτα από πολυήμερη σκληρή μάχη, τμήματα της 10ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με Διοικητή τον Υποστράτηγο Νίκο Θεοχαρόπουλο (Σκοτίδα) και Πολιτικό Επίτροπο τον Νίκο Μπελογιάννη, υπερνικούν διπλάσιες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού και καταλαμβάνουν τη Νάουσα.

Η κατάληψη της Νάουσας έπεσε σαν κεραυνός στο αστικό στρατόπεδο, ενώ ανέδειξε για μια ακόμη φορά τη μαχητική και ηθικοπολιτική ανωτερότητα του Δημοκρατικού Στρατού.

Η απόφαση του ΠΓ (10/2/49) αναφέρει σχετικά με τη νίκη στη Μάχη της Νάουσας: «Για πρώτη φορά ο ΔΣΕ κατέλαβε ολοκληρωτικά μια πόλη και την κράτησε όσο θεώρησε πως ήταν απαραίτητο (...) απόδειξε ότι τα μέσα μας είναι παραπάνω από αρκετά, αν τα χρησιμοποιούμε σωστά και τα συνδυάζουμε με τη δράση του πεζικού, αν ενεργούμε με ταχύτητα, δεξιοτεχνία, περίσκεψη και επαναστατική πονηριά (...) Το Π.Γ. θεωρεί ότι η πείρα από την παραπάνω εκστρατεία πρέπει ν' αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πραχτικής αλλά και θεωρητικής εκπαίδευσης στις σχολές μας και στις ασκήσεις στα τμήματα».

13/01/1951

Η Ε.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Μ. Βρετανίας υιοθετεί το πρόγραμμα με τίτλο «Ο βρετανικός δρόμος για το σοσιαλισμό», που εξέφραζε «ευρωκομμουνιστική» αντίληψη.

13/01/1953

Ο Ι. Μπ. Τίτο εκλέγεται από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας Πρόεδρος της χώρας.

Το πισώπλατο χτύπημα του Τίτο

1949: Η Γιουγκοσλαβία κλείνει τασύνορά της με την Ελλάδα

13/01/1968

Στην περιοχή του Ναυαρίνου βυθίζεται αύτανδρο το ελληνικό φορτηγό «Εύελπις» με 16μελές πλήρωμα.

13/01/1971

Διακόπτονται μέσα σε βαθιές διαφωνίες οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών και δυτικών εταιρειών πετρελαίου, που διεξάγονται στην Τεχεράνη. Οι χώρες του Περσικού Κόλπου, που ελέγχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εξαγωγών του «μαύρου χρυσού», απαιτούν την αύξηση των τιμών πώλησης.

13/01/1993

Πεθαίνει ο ζωγράφος και συγγραφέας Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης.

5 σχόλια:

  1. 13/01/1946

    Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α’ Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946).

    Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου Κ.Σ.» ...... Το 1943 αυτοδιαλύθηκε η ΟΚΝΕ γιατί ...δεν χρειαζόταν.... η σφαγή του λαού έχει ξεκινήσει μετά το Εγκλημα στην Βάρκιζα και το Αστικό κράτος διατηρώντας την τυπική ...νομιμότητα... επιτρέπει την διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα. ..ΜΑΛΙΣΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 13/01/1941

    Οι Βιετναμέζοι στρατιώτες στο Ντολιόγκ εξεγείρονται κατά των Γάλλων ιμπεριαλιστών. Γαλλικός Ιμπεριαλισμός με κυβέρνηση ..Λαικού Μετώπου... με συμμετοχή των ..κομμουνιστών σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κ.Δ του 1935... ΘΑΥΜΑΣΙΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 13/01/1946

    Αρχίζει τις εργασίες του στο θέατρο «Απόλλων» της Αθήνας το Α’ Συνέδριο της ΕΠΟΝ, στο οποίο έλαβαν μέρος 354 αντιπρόσωποι (13-19/1/1946).

    Η ημερήσια διάταξη του Συνεδρίου περιλάμβανε τα παρακάτω θέματα: 1. «Η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Νέων και η προσχώρηση της ΕΠΟΝ στην ΠΟΔΝ», 2. «Η δράση της ΕΠΟΝ και το πρόβλημα της ενότητας της νέας γενιάς», 3. «Η πνευματική και σωματική διάπλαση της νέας γενιάς», 4. «Εγκριση καταστατικού της ΕΠΟΝ» και 5. «Εκλογή νέου Κ.Σ.» ........ Το Αστικό κράτος χρησιμοποίησε στο έπακρο τις Οπορτουνιστικές αυταπάτες και παλινωδίες για να οργανώσει ξανά τους Κατασταλτικούς του μηχανισμούς εγκλωβίζοντας τον λαό στις πόλεις και στις εξορίες. Αφήνουμε το ότι έπρεπε να πάρουν την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 αφήνουμε και τον ...ληστή...ΑΡΗ που ετοίμαζε αντάρτικο μετά το ΕΓΚΛΗΜΑ στη Βάρκιζα. Το ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο τον Οκτώβρη του 1945 έπρεπε να πάρει απόφαση για ολοκληρωτικό πέρασμα στον ένοπλο αγώνα. Είπαμε ...λαοκρατία ευρωκομουνισμός...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. «Εμείς δε γονατίσαμε σκυφτοί
    τα πόδια να φιλήσουμε του δυνατού
    σαν τα σκουλήκια που πατεί μας
    μα για ν’ αντισταθεί με το σπαθί
    βρέθηκε σαν πολύ στοχαστική
    και σαν πολύ ονειρόπλεχτη η ψυχή μας».

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
    ποτίζουμε τη γη για να γεννά
    καρπούς, λουλούδια, τ’ αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας·
    φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η αργατιά.

    Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας
    ζυμώνουμε του κόσμου το ψωμί·
    πιο δυνατά κι απ’ τα σπαθιά τα χέρια τα δικά μας,
    και μόλο το αλυσόδεμα, σκάφτουν, και η γη πλουτεί.

    Στου κόσμου τούς θησαυριστές το βιος σου, εργάτη, νόμοι
    σ’ το τρώνε αδικητές χωρίς ντροπή.
    Αγκαλιαστείτε, αδέρφια, ορθοί! Με μια καρδιά, μια γνώμη,
    Δικαιοσύνη, βρόντηξε, και λάμψε, Προκοπή!

    Κωστής Παλαμάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου