Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021

Πάνω από 10.000 νοικοκυριά χωρίς φως και θέρμανση σε Αττική και Εύβοια

 


ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ 4η ΜΕΡΑ

Το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών συνεχίστηκε και χτες, την ώρα που σωστικά συνεργεία έβγαζαν από τον πάγο αβοήθητους ανθρώπους!

Με τουλάχιστον 10.000 νοικοκυριά σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας να παραμένουν για 4η μέρα χτες, Πέμπτη, χωρίς ρεύμα και τον ΔΕΔΔΗΕ να μην μπορεί να διασφαλίσει το πότε θα έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα σε όλα τα νοικοκυριά, συνεχίζεται το άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών.

Κυβέρνηση, ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια και δήμοι, συνέχισαν να προκαλούν, την ώρα που σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν ακόμα και να απεγκλωβίσουν ανθρώπους στην Αττική. Το πινγκ πονγκ ευθυνών ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες απλά αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι το αστικό κράτος είναι βαθιά εχθρικό στον λαό και τις ανάγκες του. Επιπλέον, τα εκρηκτικά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, καθώς η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, το καθεστώς των εργολαβιών ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, στην αναβάθμιση και τη συντήρηση του δικτύου.

Σκόπιμα, λοιπόν, η προπαγάνδα της κυβέρνησης προσανατολίζεται στα δέντρα και τα ...κλαδιά. Και σε ένα κρεσέντο εμπαιγμού, βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη να πουν ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κι αυτό όταν βασικό μέλημα κυβέρνησης και ΔΕΔΔΗΕ, τα τελευταία χρόνια, είναι οι χιλιάδες διακοπές ηλεκτροδότησης σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν. Διακοπές ηλεκτροδότησης που εκτιμώνται σε 200.000 το χρόνο! Και γι' αυτό δεν δυσκολεύονται καθόλου να βρουν δεκάδες συνεργεία που με συνοπτικές διαδικασίες κόβουν το ρεύμα.

Δηλώσεις - εμπαιγμός

 

Ετσι, λοιπόν, χτες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΚΟ της ΝΔ, επιστράτευσε τα γνωστά περί «επίθεσης του καιρού»... «μία από τις σφοδρότερες των τελευταίων 40 ετών». Και ισχυρίστηκε προκλητικά πως «με το που έγινε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος (σ.σ. για το οποίο είχαν προειδοποιηθεί μέρες πριν από τους αρμόδιους επιστήμονες), το κράτος ανταποκρίθηκε συντονίζοντας τις δυνάμεις του». Για ...«κερασάκι» έσπευσε να... ευχαριστήσει τα χιλιάδες νοικοκυριά που έμειναν για μέρες χωρίς ρεύμα, «για την υπομονή την οποία επέδειξαν»! Και ανακοίνωσε ότι ...ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ «ως μία κίνηση καλής θέλησης να εξετάσει μία μείωση στον λογαριασμό του ρεύματος για τον μήνα Φλεβάρη για τα νοικοκυριά εκείνα τα οποία έμειναν χωρίς ρεύμα τις τελευταίες μέρες». Παρέπεμψε, δε, σε ανακοινώσεις της επιχείρησης τις επόμενες μέρες «ως μια έμπρακτη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι πελάτες της επιχείρησης», συνεχίζοντας τον εμπαιγμό προς τον λαό.

Λίγο αργότερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έβγαλε ανακοίνωση περί μη χρέωσης της διανομής δικτύου για τον Φλεβάρη, που, λογικά, προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση στον λαό.

Ταυτόχρονα, δήλωσε τάχα ενοχλημένος «από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους», για τις ...κοπές των δέντρων και τους εκχιονισμούς δρόμων, αποσιωπώντας ότι «συντονίζονται» σε χρόνο ρεκόρ όταν πρόκειται π.χ. να «σπείρουν» με πανάκριβες ΑΠΕ ακόμα και τις πιο δυσπρόσιτες βουνοκορφές, για τα κέρδη των «πράσινων» αρπακτικών. `Η όταν πρόκειται να κόψουν το ρεύμα στα νοικοκυριά που χρωστάνε...

Επιπλέον, με φανερή τη διάθεση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει και την τραγική αυτή κατάσταση, ως «ευκαιρία» για να προωθήσει παραπέρα τις αντιδραστικές αλλαγές που την προκαλούν, στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης» κι ενός πιο «αποτελεσματικού» αστικού κράτους, εξήγγειλε «την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας, ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος. Αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων» με σχέδιο νόμου, το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών, λες και αυτό φταίει, τα «κενά» της νομοθεσίας, που νοικοκυριά δεν είχαν ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χιονιά, και όχι το γεγονός πως οι υποδομές για την προστασία του λαού μπαίνουν μόνιμα στο «ζύγι» του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες με το νέο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία η κυβέρνηση και οι φορείς της Τοπικής Διοίκησης (Περιφέρειες και δήμοι) που έσπευσαν να ψηφίσουν στα συμβούλιά τους, έλεγαν ακριβώς το ίδιο. Οτι εκσυγχρονίζεται ο σχεδιασμός επειδή απλά έβαλαν στο παιχνίδι τις ΜΚΟ και ιδιώτες...

Σε αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, αναφέρθηκε και στη μείωση των επενδύσεων στον ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία κατά σχεδόν 75%, παραπέμποντας σε «ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου μας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων σε βάθος δεκαετίας», με διπλασιασμό «ήδη από το '21» των «επενδύσεων» που κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ στο δίκτυό του, πολιτική που συνδέεται με το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Η κοκορομαχία συνεχίζεται...

Στη γνωστή δικομματική κοκορομαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ακριβώς την ίδια πολιτική υπηρετούν, της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, έφερε τα παραπάνω σε αντιδιαστολή με όσα του «παρέδωσαν το 2019», «μία ΔΕΗ στα όρια της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων».

Σε αυτό το πλαίσιο παρέπεμψε και στο λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που πρότεινε η κυβέρνηση της ΝΔ στην ΕΕ, λέγοντας ότι περιέχει «μια σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια».

Ως ανάλογο ...κατόρθωμα, εν έτει 2021, παρουσίασε και το γεγονός ότι κατασκευάζουν δίκτυο 80 μετεωρολογικών σταθμών και 10 ραντάρ με αισθητήρες και κάμερες «για να μπορούμε να προβλέπουμε με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και σε τοπικό επίπεδο τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα».

Μέχρι να γίνουν αυτά, ζήτησε οι «υπηρεσίες» «να οργανώνουν ένα καλύτερο και φιλικότερο σύστημα επικοινωνίας, οι οργανισμοί πρέπει να μπορούν να απαντούν στα αιτήματα των πολιτών και οι οργανισμοί οφείλουν... να ενημερώνουν, να καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στους πολίτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου