Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Σύσσωμη καταδίκη της καταστολής και του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη


Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ για την άγρια επίθεση της αστυνομίας την περασμένη Δευτέρα

 Φοιτητικοί Σύλλογοι, εργαζόμενοι και καθηγητές του ΑΠΘ καταδικάζουν την ένταση της κρατικής καταστολής, με την οποία επιχειρείται να επιβληθούν σε φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους οι αντιδραστικές αλλαγές του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μπροστά στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ, εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας και τις συλλήψεις φοιτητών, που όπως είπαν «αποτελούν τα προεόρτια ενός ζοφερού μέλλοντος», και παρουσίασαν τις πραγματικές στοχεύσεις του νέου νόμου, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να μην εφαρμοστεί.

Στη συνέντευξη μίλησαν ο Λευτέρης Στεργίου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η Σαββίνα Κουρίζι, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιστορικού - Αρχαιολογικού, ο Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και μέλος του ΔΣ της ΕΣΔΕΠ, η Αγγελική Γεωργάκη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΑΠΘ και του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, και η Κωνσταντίνα Ριτσάτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Θεάτρου. Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε ο Δημήτρης Μαυροσκούφης, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο Λευτέρης Στεργίου είναι ένας από τους φοιτητές που χτυπήθηκαν άγρια από την αστυνομία, συνελήφθη και διώκεται με τις ανυπόστατες κατηγορίες. Ανέφερε ότι «οι δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στο πανεπιστήμιο και προχώρησαν σε βίαιη καταστολή και προσαγωγές, ακόμα και στον σωρό έξω από το κτίριο διοίκησης.

Τα γεγονότα της Δευτέρας είναι εικόνες του πανεπιστημίου του μέλλοντος το οποίο θέλουν να χτίσουν. Ενα πανεπιστήμιο που ολοένα απομακρύνεται από τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών και του λαού για μόρφωση και ζωή με δικαιώματα, και προσαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ενώ εμείς είμαστε έξω από τις σχολές μας, οι επιχειρήσεις όλο τον τελευταίο χρόνο συνεχίζουν μια χαρά τη δουλειά τους μέσα στα πανεπιστήμια και την έρευνα για τα κέρδη τους».

Σημείωσε ότι ο αγώνας των φοιτητών είναι δίκαιος γιατί είναι δίκαια τα αιτήματα για δωρεάν σπουδές με δικαιώματα, για να συνεχίσουν με ασφάλεια τις σπουδές τους, για επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας, για σύγχρονες υποδομές και εργαστήρια. Γιατί «είναι αγώνας για μόρφωση, για να βγούμε ολοκληρωμένοι επιστήμονες και να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου του λαού μας. Και αυτός ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Τόνισε τέλος ότι η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιλέγει η κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δεν φοβίζουν, αντίθετα πεισμώνουν τους φοιτητές.

Εξελίξεις απότοκες των κατευθύνσεων της ΕΕ

Η Σαββίνα Κουρίζι αναφέρθηκε στις ανυπόστατες κατηγορίες με τις οποίες διώκονται οι 31 φοιτητές και στον ρόλο «λαγού» που έπαιξε για την κυβέρνηση η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ. Οπως είπε, «ο πρύτανης μίλησε για σώμα αστυνόμευσης στις σχολές πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτησή του», φέρει έτσι τεράστιες ευθύνες για τα γεγονότα. Πρόσθεσε ότι οι Φοιτητικοί Σύλλογοι έχουν κάνει ξεκάθαρο πως έχουν απέναντί τους την Πρυτανεία που προχωρά σε τέτοιες πρακτικές, που τολμά να φέρει τα ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Και ανέδειξε με τη σειρά της ότι η πραγματική στόχευση του νέου νόμου είναι «να καταστείλει όποιον σηκώνει κεφάλι και αγωνίζεται για τα δικαιώματά του, για τις σπουδές, για όσα μας ανήκουν».

Ο Δημήτρης Ραπτάκης έδειξε τη «μεγάλη εικόνα»: «Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που άρχισε να φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, με πρώτη την κατάργηση του ασύλου, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν καθόλου άσχετες με όσα συνέβησαν και φυσικά με τα μελλούμενα. Η πολιτική αυτή έρχεται ως συνέχεια των πολιτικών των προηγούμενων κυβερνήσεων, που είναι απότοκες των Οδηγιών της ΕΕ». Ανέφερε ότι «οδηγούμαστε σε συρρίκνωση των πανεπιστημίων με τη μείωση του αριθμού των εισακτέων, υποβάθμιση, στραγγαλισμό οικονομικό και καχεξία σε ό,τι αφορά την ανανέωση του προσωπικού τους». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «λέμε ότι είναι πρόβα τζενεράλε της καταστολής σε όποιον αντιτίθεται στη συρρίκνωση του πανεπιστημίου».

Η Αγγελική Γεωργάκη σημείωσε ότι οι φοιτητές «παρά την πανδημία και τις απαγορεύσεις κάναμε ξεκάθαρο ότι αυτός ο νόμος δεν έχει καμία θέση στις σχολές μας και δεν θα εφαρμοστεί». Οτι «οι εικόνες με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους να μπαίνουν μπροστά στα ΜΑΤ για να προστατεύσουν τους φοιτητές, οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι που στήριξαν τις κινητοποιήσεις μας και προχώρησαν ακόμα και σε αποχή για να βρεθούν μαζί μας στο δρόμο, δείχνουν ότι αυτή η επιλογή της Πρυτανείας να φέρει τα ΜΑΤ δεν έχει καμία νομιμοποίηση στο εσωτερικό των σχολών μας».

Αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, όπως και άλλοι προηγούμενοι

Ο Γιάννης Κουρμούλης μίλησε για πρωτόγνωρα γεγονότα ως προς την ένταση και την έκταση της καταστολής και για τα «προεόρτια» ενός ζοφερού μέλλοντος, το οποίο σχεδιάζεται εδώ και πολλά χρόνια για τα πανεπιστήμια, όπου δεν χωράνε «η διαμαρτυρία, τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων».

Δήλωσε τη στήριξη των εργαζομένων στα αιτήματα των φοιτητών να ανοίξουν με ασφάλεια οι σχολές, αλλά και στο δικαίωμα φοιτητών και εργαζομένων να μπορούν και αύριο να διεκδικούν, να διαμαρτύρονται, να υπερασπίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις. Εφερε ως παράδειγμα τους εργολαβικούς εργαζόμενους της Λέσχης, που πριν από λίγες βδομάδες έδωσαν νικηφόρα τη μάχη για την ανανέωση των συμβάσεών τους.

Τόνισε πως «εμείς θα συνεχίσουνε να διεκδικούμε και να συσπειρωνόμαστε με τους φοιτητές και τα κομμάτια της ακαδημαϊκής κοινότητας που αντικειμενικά έχουμε τα ίδια συμφέροντα μαζί τους, και υποσχόμαστε ότι και αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».

Η Κωνσταντίνα Ριτσάτου αναφέρθηκε στην πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια και έχει ως αποτέλεσμα την περιστολή της παραγόμενης γνώσης, με τη διαρκή υποχρηματοδότηση, την άνευ όρων προσαρμογή της πανεπιστημιακής κοινότητας στη στρατηγική της αγοράς υπό την απειλή της κρατικής καταστολής κ.ά. Μίλησε για «ταξικά προσημασμένες επιλογές» και τόνισε ότι με αυτόν τον νόμο δεν μπαίνει η δημοκρατία στα ΑΕΙ, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά τρυπώνει ο ίδιος ο φασισμός. Ξεκαθάρισε ότι «κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την πανεπιστημιακή κοινότητα να εφαρμόσει πράγματα που αντιβαίνουν στις πανεπιστημιακές αρχές και θρυμματίζουν την αξιοπρέπειά της».

Στην τηλεφωνική του παρέμβαση ο Δημήτρης Μαυροσκούφης κάλεσε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, που δημιούργησε το πρόβλημα, να δώσει και τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου