Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Στάση εργασίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  
15/2/2021

Οι εξελίξεις στον όμιλο που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης και η νέα αλλαγή των εργοδοτών, δεν μπορούν να δημιουργούν αυταπάτες, να εμπνέουν αισιοδοξία για κανέναν από τους εργαζόμενους (οικοδόμους, μηχανικούς, διοικητικούς, εργολαβικούς…) στο έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς και στις προηγούμενες αλλαγές δεν υπήρξε καμία θετική διαφορά.

Ισα ισα τα μεροκάματα κατέβηκαν στο μισό και παραπάνω από το 2016, υπήρξαν οριζόντιες μειώσεις στους μισθωτούς από 4 – 15% και απολύσεις δεκάδων μισθωτών τεχνητών επιστημόνων και οικοδόμων και γι’ αυτό υπάρχει μεγάλη ανησυχία και ανασφάλεια για τις εξελίξεις στους εργαζόμενους.

 

Τα παραπάνω δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία», ούτε «παραξενιές» των αφεντικών. Είναι αποτέλεσμα της αξιοποίησης της δικής τους κρίσης (2008 – 2018) και της πανδημίας για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, για να φορτώσουν στις πλάτες των εργαζομένων τα δικά τους χρέη.

Χέρι – χέρι εργοδότες και κυβερνήσεις επέβαλαν και επιβάλλουν μέτρα αντεργατικά – αντιλαϊκά, μέτρα που οδηγούν στη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση, χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, νέους.

Αστυνομοκρατία, έλεγχοι, απαγορεύσεις και οι μισθοί (για όσους δουλεύουν) στα τάρταρα.

Την ίδια στιγμή που το ωράριο γίνεται λάστιχο και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας «πάνε περίπατο», οι εργοδότες επιδοτούνται από το κράτος τους, ζητάνε πίσω τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, βγάζουν εκ περιτροπής και τηλεργασία συναδέλφους γιατί η «κονόμα» έχει τους δικούς της κανόνες.


Οι εξελίξεις ένα πράγμα κάνουν ξεκάθαρο. Η λογική κόστους-οφέλους δε χωράει εμάς και τις οικογένειές μας στο ζύγι. Η προστασία της δημόσιας υγείας δε συμβιβάζεται με την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας τους, εκεί εξηγούνται οι παλινωδίες της κυβέρνησης με τα άνοιξε-κλείσε, εκεί εξηγούνται οι διακηρύξεις των επιχειρηματικών ομίλων για “covid-free” επιχειρήσεις, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, σ’ αυτό το έργο της επίθεσης στα δικαιώματά μας και τη ζωή μας από κυβερνήσεις και τα’ αφεντικά τους η λύση είναι ξεκάθαρη για όλους:

Συσπείρωση, αλληλεγγύη, αγώνας για μας και τα παιδιά μας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης στηρίζει την στάση εργασίας των συναδέλφων του Μετρό που πραγματοποιείται την Τετάρτη 17 Φλεβάρη από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου και τη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο Νέο Σιδηρ. Σταθμό στις 12,30μμ.

Στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για 

 

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΝΑΡΗ. 

ΠΛΗΡΩΜΗ ΩΣ ΤΙΣ 07 ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

 

  • ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ 

 

  • ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

  • ΠΛΗΡΗ, ΕΠΑΡΚΗ ΚΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ 
  • ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ. 

Η Διοίκηση του Συνδικάτου


Την ανακοίνωση της «Ταξική Ενότητα» (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου