Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Η μαύρη λίστα


Ο θάνατος ενός εργαζόμενου σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στον Πειραιά και τα δεκάδες κρούσματα σε όλες τις αλυσίδες, ήταν το θέμα της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν την Τετάρτη το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Δυτικής Αττικής και ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία των τριών σωματείων πραγματοποίησε  παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους.  Η αντιπροσωπεία ζήτησε συνάντηση με εκπρόσωπο του υπουργείο, ωστόσο το υπουργείο απέφυγε, ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες, να συναντήσει τα σωματεία και να ακούσει τα αιτήματά τους. «Η ένας ή κανένας», ήταν η προκλητική απάντηση του υπουργείου στο αίτημα για συνάντηση με τριμελή αντιπροσωπεία. Ο υπουργός είναι «απασχολημένος» με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει για τη δεκάωρη δουλειά και «δεν έχει χρόνο» να δεχθεί τα σωματεία, κατήγγειλαν. Επεσήμαναν πως «στο επόμενο υπόμνημα μας θα προτείνουμε να κατεβάσουν την ταμπέλα υπουργείου Εργασίας και να γράψει υπουργείο εργοδοσίας», και ξεκαθάρισαν πως ο αγώνας τους για μέτρα προστασίας συνεχίζεται σε κάθε χώρο δουλειάς.  

Στη συνέντευξη Τύπου τα συλλυπητήρια των σωματείων στην οικογένεια του εργαζόμενου μετέφερε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Παράλληλα, ευχήθηκε κουράγιο και γρήγορη ανάρρωση στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε νοσηλεία ή σε καραντίνα. «Το ελάχιστο που έχει να κάνει το κράτος», τόνισε, «είναι να αναγνωριστούν αυτές οι απώλειες ως εργατικά ατυχήματα καθώς υπάρχει δεδομένος επαγγελματικός κίνδυνος». «Δεν περιμέναμε τα χτεσινά κρούσματα για να καταλάβουμε ότι η Αττική βράζει», σημείωσε, και εξήγησε ότι η εικόνα από τα σούπερ μάρκετ δείχνει ότι έχει χαθεί το μέτρημα όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων στο προσωπικό τους. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Ένα χρόνο τώρα, με παρεμβάσεις στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα σωματεία απαιτούν μέτρα προστασίας, υπενθύμισε ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Στην παρέμβασή του κατήγγειλε το γεγονός ότι τα σωματεία γίνονται «μπαλάκι» από τη μια υπηρεσία στην άλλη, χωρίς κανείς να δίνει απαντήσεις και να αναλαμβάνει την ευθύνη για την τραγική κατάσταση, ενώ στην πράξη τα «πρωτόκολλα» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας εκθέτουν χιλιάδες εργαζόμενους στην πανδημία. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων από τη Δευτέρα μέχρι την Τετάρτη στις εγκαταστάσεις των αλυσίδων σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει τα σωματεία μέσα από τις καταγγελίες που έχουν δεχτεί, τόνισε η Αγγελική Δρακονταείδη, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. «Δεν υπάρχει καμία προστασία και μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες», πρόσθεσε ενώ συνόψισε τις συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και καταναλωτών. «Η πάλη για να μην πληρώσουμε οι εργαζόμενοι ακόμα και με την ίδια μας τη ζωή την πανδημία, είναι υπόθεση όλων και πρέπει να κλιμακωθεί», κατέληξε και κάλεσε τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επικοινωνία με τα σωματεία τους, να παλέψουν μέσα από τις γραμμές τους για μέτρα προστασίας. (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου