Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Εκλογές για δημιουργία συνδικάτου σε αποθήκη της «Αmazon»


Στις κάλπες για την ίδρυση σωματείου καλούνται από την Τρίτη και για τις επόμενες επτά βδομάδες οι περίπου 5.800 εργάτες μιας τεράστιας αποθήκης της πολυεθνικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» στην Αλαμπάμα. Οι εργάτες κατάφεραν να ξεκινήσουν τις εκλογές παρά τα εμπόδια της πολιτειακής κυβέρνησης στην Αλαμπάμα και τη δαπανηρή αντισυνδικαλιστική εκστρατεία της εργοδοσίας που είναι εχθρική σε κάθε προσπάθεια συνδικαλισμού. Πρωτεργάτες της κίνησης για συνδικαλιστική δράση μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασαν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φτιάξουν σωματείο και να κάνουν ένα μεγάλο βήμα μπροστά από την πρώτη προσπάθεια για ίδρυση σωματείου, που είχαν κάνει ανεπιτυχώς το 2014 μερικές εκατοντάδες συνάδελφοί τους σε αποθήκη της «Αmazon» στο Ντελαγουέαρ.

Η εργοδοσία προσπαθεί να σαμποτάρει την προσπάθεια ίδρυσης σωματείου αναρτώντας αφίσες και βομβαρδίζοντας τους εργάτες με μηνύματα μέσω της ιστοσελίδας «Κάντε το Χωρίς Συνδρομή» (DoItWithoutDues) προκειμένου να πειστούν να καταψηφίσουν τη δημιουργία συνδικάτου.

Οι περίπου 800.000 Αμερικανοί και μετανάστες που δουλεύουν στις αποθήκες της εταιρείας ενός από τους πιο πλούσιους καπιταλιστές του κόσμου, Τζεφ Μπέζος, αντιμετωπίζονται σαν ρομπότ! Δουλεύουν ασταμάτητα υπερωρίες, τα ωράρια και οι βάρδιες αλλάζουν απρόβλεπτα, παραβλέποντας τις ανάγκες και τη ζωή των εργαζομένων, τα μέτρα θωράκισης της υγείας τους από τον κορονοϊό Covid-19 είναι ελλιπή, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί εκατοντάδες κρούσματα. Η εταιρεία έχει επιβάλει σκληρές προθεσμίες και ασφυκτικούς ρυθμούς δουλειάς, εφαρμόζοντας, μεταξύ άλλων, το... «πρωτοποριακό» σύστημα ΤΟΤ («time off task», δηλαδή χρόνος εκτός έργου, εκτός καθήκοντος). Το σύστημα αυτό μετρά το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παραλαβή ενός προϊόντος από τον αποθηκάριο και το σκανάρισμά του. Εάν ο συνολικός χρόνος που μεσολαβεί από τη μία κίνηση στην άλλη είναι άνω του μισάωρου στη διάρκεια μίας βάρδιας, ο εργαζόμενος ...απολύεται ως «αντιπαραγωγικός»!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου