Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Τα σχέδια της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ωρου θα μείνουν στα χαρτιά


Κοινή ανακοίνωση εργατικών σωματείων

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να εξηγήσει

στους “κολλημένους” με το οκτάωρο εργαζόμενους το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση και θα φέρει προς ψήφιση στην βουλή το επόμενο διάστημα.

Είπε λοιπόν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες θα συμφωνούν μεταξύ τους (!) σε ό,τι  αφορά τον χρόνο έναρξης και λήξης του ωραρίου στη διάρκεια της ημέρας.

Θα υπάρχει, μάλιστα προϋπόθεση σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Τα περί «συμφωνίας», μόνο ως κακό ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί από τους εργαζόμενους αφού οι εργοδότες θα μπορούν να επιβάλλουν όποτε θέλουν επιπλέον δύο ώρες εργασίας, τις οποίες οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν, χωρίς μάλιστα να αμείβονται για αυτές.

Η πρόβλεψη για «επιστροφή» των απλήρωτων ωρών υπερωριακής εργασίας με κάποια μείωση ωρών ή κάποια ρεπό κάποια στιγμή μέσα σε ένα ολόκληρο εξάμηνο δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός της επιμήκυνσης της εργάσιμης μέρας, χωρίς κανένα κόστος για τον εργοδότη, οδηγώντας σε αύξηση της εκμετάλλευσης.

Η δυνατότητα του εργαζόμενου να αναπληρώνει σωματικά και πνευματικά τις δυνάμεις του από την εργασία, γίνεται στη διάρκεια του ίδιου 24ωρου και όχι της βδομάδας, του μήνα ή του εξάμηνου.

Για το λόγο αυτό, εξάλλου, η ίδια η πρόσθετη υπερωριακή αμοιβή, που τώρα καταργείται και με νόμο μέχρι τις 10 ώρες δουλειάς, ήταν μια μορφή «αποζημίωσης» για τη φθορά που προκαλούν στον εργαζόμενο οι πρόσθετες ώρες δουλειάς πάνω από το 8ωρο...

Πρόκειται για χτύπημα σε δικαιώματα για τα οποία οι εργαζόμενοι έδωσαν μέχρι και το αίμα τους, από την εποχή που διεκδικούσαν το 8ωρο στο Σικάγο το 1886!Με το νομοσχέδιο καταργείται και η αμοιβή των ωρών εργασίας. Στην ουσία θέλουν να περάσουν απλήρωτες εργασίας!

Σχεδιάζουν διπλασιασμό του ανώτατου ορίου των υπερωριώνκαι πληρωμή τους σε «είδος», δηλαδή σε ρεπό (επιπλέον άδεια), ακόμα και κουπόνια!Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση χαρακτηρίζει «ευελιξία» την εκμετάλλευση των εργαζομένων απότους εργοδότες, όποτε αυτοί το επιθυμούν!

Προκλητικά η κυβέρνηση μιλά για... «εκσυγχρονισμό», την ώρα που γυρίζει τους εργαζόμενους τουλάχιστον έναν αιώνα πίσω, ικανοποιώντας τις αξιώσεις του ΣΕΒ και των άλλων ενώσεων της μεγαλοεργοδοσίας.

Η αλήθεια είναι ότι η καπιταλιστική βαρβαρότητα σήμερα μόνο έτσι μπορείνα «εκσυγχρονίζεται»: Σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση.

Να εκσυγχρονίζει δηλαδή τις μεθόδους έντασης της εκμετάλλευσης και αντιμετώπισης της ταξικής πάλης.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που συμπληρώνοντας τις αντεργατικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, έρχεται να νομοθετήσει τη 10ωρη εργάσιμη μέρα αντί του 8ωρου, χωρίς αμοιβή για τις δύο επιπλέον ώρες υποχρεωτικής εργασίας, την απαγόρευση ουσιαστικά της απεργίας σε μεγάλους και κρίσιμους για το κεφάλαιο κλάδους και χώρους δουλειάς, φέρνει συνολικότερο χτύπημα των συνδικάτων που παλεύουν για τα εργατικά συμφέροντα μέσα στους χώρους δουλειάς, πρόσθετα μέτρα που οδηγούν σε παραπέρα μείωση του μέσου μισθού κ.ά.

 Στόχος των νέων σαρωτικών ανατροπών σε βάρος της εργατικής τάξης, οι οποίες μία προς μία ενισχύουν και «απογειώνουν» το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν ήδη διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις του, είναι να έχει η μεγαλοεργοδοσία ακόμα πιο «λυμένα τα χέρια της» να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους δίχως κανένα όριο και με τη συνδικαλιστική δράση «στο γύψο».

Αυτό το άθλιο έκτρωμα δεν μπορεί να έχει παρά μόνο μια τύχη υπέρ των εργαζομένων: Να μείνει στα χαρτιά και τα χαρτιά να πεταχτούν στα σκουπίδια!

Τα εργατικά σωματεία δηλώνουμε στο υπουργό και την κυβέρνησή του ότι αυτοί οι σχεδιασμού δεν θα μείνουν αναπάντητοι. Καλά θα κάνουν να ακούσουν τους εργαζόμενους, να μην τολμήσουν να φέρουν προς ψήφιση αυτό το έκτρωμα. Καθημερινά σε κάθε χώρο δουλειάς οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας, βρισκόμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα για να βάλουμε εμπόδια και να ανατρέψουμε την πολιτική που καταδικάζει τις ζωές μας.

Διεκδικούμε:

·Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους. Να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση.

·Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με καθορισμένο ωράριο με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μείωση του εργάσιμου χρόνου χωρίς αρνητική μεταβολή των μισθών.

·Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου. Να σταματήσει το αίσχος των εργολαβικών και υπεργολαβικών εργαζομένων.

·Να διασφαλιστεί η εργασία όλων των εργαζομένων με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας κι ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Καμιά αρνητική αλλαγή, στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματα μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ & ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Ν.ΘΕΣ/ΝΙΗΣ

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ, ΤΥΠΟΥ & ΧΑΡΤΟΥ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΩΝ & ΒΟΗΘΩΝ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ, ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου