Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Να αποσυρθεί η νέα σύμβαση με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» που συνεχίζει το έγκλημα στη Χαλκιδική


Να αποσύρει η κυβέρνηση την τροποποίηση της σύμβασης του 2004 με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» «όχι μόνο για διαδικαστικούς λόγους αλλά και για λόγους ουσίας, που είναι η παράδοση ενός πολύτιμου, μη ανανεώσιμου, μη αναπληρώσιμου ορυκτού πόρου, ως βορά στις ορέξεις της κερδοφορίας μιας πολυεθνικής επιχείρησης», τόνισε στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που έφερε το υπ. Περιβάλλοντος.

Με τη σημερινή τροποποίηση συνεχίζεται το έγκλημα που έγινε με την αρχική σύμβαση και δεν αλλάζει το περιεχόμενό της που είναι η παραχώρηση μεταλλευτικών δικαιωμάτων στην πολυεθνική «EL Dorando Gold», μέσω της θυγατρικής του εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στο πολύτιμο μεταλλευτικό πεδίο της Χαλκιδικής, το οποίο διαθέτει σημαντικά αποθέματα χρυσού, σημείωσε και υπενθύμισε ότι το 2004 η εταιρεία είχε δώσει 11 εκατ. ευρώ για να αγοράσει 317.000 στρέμματα του χρυσοφόρου μεταλλευτικού πεδίου.

Ο Γ. Δελής υπογράμμισε ότι για τη σημερινή τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την εταιρεία υπήρξαν διαπραγματεύσεις εν κρυπτώ, χωρίς καμιά απολύτως δημόσια ενημέρωση. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι ακόμα και το αίτημα του άμεσα ενδιαφερόμενου δήμου, του Δήμου Αριστοτέλη, να συμμετέχει, αγνοήθηκε εντελώς. Το αντίθετο, υπογράμμισε, έγινε με τον Αμερικανό πρέσβη που παρακολούθησε τις διαπραγματεύσεις και παραβρέθηκε αυτοπροσώπως στην υπογραφή της σύμβασης στις 5 Φλεβάρη, στο πλαίσιο των πολυεπίπεδων παρεμβάσεων των ΗΠΑ με επενδύσεις στη χώρα μας, όπως το Νεώριο της Σύρου και τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία έχουν καταστεί τεχνικές βάσεις του αμερικανικού στόλου στη Μεσόγειο καθώς και τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας που θεωρούνται ήδη καπαρωμένα από τις ΗΠΑ για τους επικίνδυνους γεωστρατηγικούς τους στόχους.

Επίσης, ανέφερε πως με την καινούργια σύμβαση επιχειρείται να διασφαλιστεί ακόμα περισσότερο κέρδος για την εταιρεία, η οποία μάλιστα απαλλάσσεται από τα κοστοβόρα τμήματα του αρχικού επενδυτικού της σχεδίου, ενώ διασφαλίζεται και νομικά για την απρόσκοπτη εξέλιξη της επένδυσης από δω και πέρα. Χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός πως ενώ υπάρχει άρθρο για την ευθύνη του Δημοσίου που προβλέπει κυρώσεις και τυχόν αποζημιώσεις, την ίδια στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο για την ευθύνη της εταιρείας.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε όχι επαρκώς αεριζόμενες και υποστηριζόμενες στοές, με χαλασμένα και ασυντήρητα μηχανήματα, με μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας για την αύξηση της παραγωγής. Όσο για τους εργολαβικούς εργαζόμενους, συνέχισε, αποτελούν το πιο σκληρά εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων με απασχόληση ανάλογα με τις ανάγκες του έργου, χαμηλούς μισθούς και συμπιεσμένα δικαιώματα.

Και αυτό το παράδειγμα, υπογράμμισε, αποδεικνύει ότι η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχεται η κυβέρνηση και συνολικά η αστική τάξη, στην πραγματικότητα έχει αντιλαϊκό χαρακτήρα για τους εργαζόμενους και μόνο κέρδη για τους μετόχους. Όσον αφορά τα λεγόμενα αντισταθμιστικά έργα (γήπεδα ή παιδικές χαρές) τόνισε πως αυτά εντάσσονται στην πρακτική των μονοπωλίων που επιβαρύνουν το περιβάλλον και θέλουν να χτίσουν ένα «φιλολαϊκό» πρόσωπο για να κάμψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων και των εργαζομένων. 

Καταλήγοντας, ο Γ. Δελής κατήγγειλε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα ανάγει σε μέγα ζήτημα την καθετοποίηση της παραγωγής και το εργοστάσιο μεταλλουργίας, ενώ όταν ήταν κυβέρνηση η επένδυση προχωρούσε κανονικά και χωρίς να αμφισβητείται το κύριο που είναι η παραχώρηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

 

5 σχόλια:

  1. Νίκος Μπογιόπουλος: Τα ΜΑΤ δεν είναι δεξιά ή “αριστερά”. Είναι ταξικά. Τα “διακριτικά” και τα στοιχεία της αστυνομικής καταστολής και της ατιμωρησίας είναι πασίγνωστα: Είναι τα διακριτικά του αστικού κράτους και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. https://www.imerodromos.gr/nikos-mpogiopoylos-ta-mat-i-katastoli-i-atimorisia-den-einai-dexia-i-quot-aristera-quot-einai-taxika-vinteo/ Είναι του Καπιταλισμού με αριστερές και δεξιές κυβερνήσεις και ανατρέπεται με τον αγώνα του λαού μέσα απο την κοινωνική συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παράξενο
      Ο Παναγιώτης, διαβάζει άρθρα του Μπογιόπουλου

      Αννα Φραγκ

      Διαγραφή
    2. Καθόλου παράξενο.... Διαβάζω και σχολιάζω τι λέει.. Νομίζω δεν είναι κακό.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. https://www.ergatikosagwnas.gr/arthra/epikairotita/2631-eimaste-dixasmenoi-kyrie-mitsotaki οΙ ...σταλινικοί.... του Μανιαδάκη ενάντια στον κακό ...δεξιό... Μητσοτάκη και υποστηρικτές του Κουφοντίνα.. ...αντικαπιταλιστικά... με τα μέσα παραγωγής στους καπιταλιστές βεβαίως βεβαίως...σταδιακά.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Καταλήγοντας , θέλω να τονίσω ότι πράγματι και το έχω αναφέρει πολλές φορές , ο τόπος χρειάζεται επειγόντως ένα νέο σύγχρονο και φωτισμένο ΕΑΜ , χωρίς Τσιριμώκους και χωρίς Βάρκιζες . ΄Ένα νέο ΕΑΜ που δεν θα καταργήσει φυσικά τα ιδεολογικοπολιτικά σύνορα αλλά θα μπορέσει να ενώσει πέρα απ΄ αυτά όλο τον ανιδιοτελή πατριωτικό και δημοκρατικό κόσμο κάτω απ΄ τις σημαίες της Εθνικής , της οικονομικής και κοινωνικής απελευθέρωσης με πολύ συγκεκριμένους στόχους που θα αμφισβητούν το ολιγαρχικό καθεστώς , το αναξιοκρατικό , πελατειακό , διαπλεκόμενο και αντιπαραγωγικό κράτος , τον ευρωατλαντισμό και τις στρατηγικές της υποτέλειας στην Γερμανοαμερικανοκρατία και του κατευνασμού https://iskra.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b1%ce%bc-%ce%bb%ce%b9%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%ac%cf%86%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af-%ce%b1%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%84%ce%b7%cf%83%ce%b7%cf%82/ Αποκαλυπτικότατο το Λαφαζαναίικο τσίρκο. Ολα ξεκάθαρα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου