Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

«Αυτοδιάγνωση» το νέο επεισόδιο της «ατομικής ευθύνης»


Την παντιέρα της «ατομικής ευθύνης» υψώνει η κυβέρνηση και στο θέμα των μαζικών τεστ στον πληθυσμό, δείχνοντας τώρα ως πανάκεια την αυτοδιάγνωση με τα ατομικά τεστ, για δύο μόνο μήνες ενόψει ανοίγματος του Τουρισμού.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους τους καλεί να προμηθεύονται τα τεστ από τα φαρμακεία (από τις αρχές Απρίλη), καταβάλλοντας ένα αντίτιμο, να αυτοαξιολογούνται και να δηλώνουν, προφανώς εθελοντικά, τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων που σχετίζονται «με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας» (π.χ. Εστίαση).

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, που «τρέχει» διαγωνισμό express για την προμήθεια των «self test», «η αυτοδειγματοληψία είναι εφικτή», μια διαδικασία δηλαδή χωρίς καμία επιδημιολογική επιτήρηση. Οπως ειπώθηκε στην ενημέρωση της Παρασκευής, «θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα έως 67 ετών που είναι εργασιακά ενεργοί», και όσοι βγαίνουν θετικοί θα πρέπει να το επιβεβαιώνουν σε μία από τις ελάχιστες δομές ΠΦΥ με μοριακό έλεγχο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης της Παρασκευής, ο «Ριζοσπάστης» ρώτησε για τους πάνω από 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, αλλά και για την ασφυκτική κατάσταση συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία: «Γιατί δεν προχωράτε σε άμεσες και ρεαλιστικές λύσεις, όπως είναι η άμεση επίταξη - χωρίς αποζημίωση - όλων των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων και διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές; Γιατί δεν προσλαμβάνετε με συνοπτικές διαδικασίες όλους τους γιατρούς που έχουν υποβάλει τα χαρτιά τους;».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε ότι δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα για την αναμονή εκτός ΜΕΘ και ότι «είναι τέτοια η ροή, που εξυπηρετούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρέχεται η απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη σε κάθε ασθενή». Δηλαδή η κυβέρνηση βαφτίζει «εντατική θεραπεία» απλά την παροχή αναπνευστήρα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι μόνο στην Αττική οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έφταναν την Παρασκευή τους 116. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις διασωληνωμένων που μένουν εκτός ΜΕΘ μέχρι και 20 μέρες!

Ακόμα πιο προκλητικό είναι ότι ο αναπληρωτή υπουργός αποσιωπά το γεγονός πως για κάθε ΜΕΘ υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τον εξοπλισμό, την εξειδίκευση, τη σύνθεση του προσωπικού και την αναλογία που πρέπει να τηρείται ανά ασθενή, και πως κάθε ώρα μακριά από τη ΜΕΘ καθιστά δυσκολότερη τη θετική έκβαση της πορείας του ασθενούς.

Οσο για την ανάγκη επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, η κυβέρνηση επικαλέστηκε το γνωστό «όλη η χώρα μια ΥΠΕ, ένα μεγάλο νοσοκομείο», κι αυτό ενώ την ίδια στιγμή που οι διασωληνωμένοι φτάνουν σχεδόν μέχρι τα ...γκαράζ των δημόσιων νοσοκομείων χιλιάδες κλίνες του ιδιωτικού τομέα μένουν αναξιοποίητες, μαζί βέβαια με εκατοντάδες εξειδικευμένους υγειονομικούς. Απ' άκρη σ' άκρη της «μίας ΥΠΕ» οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Υγείας μένουν ανέγγιχτοι, κάνουν «συμπράξεις» με το αζημίωτο, παίρνουν διπλάσιες αποζημιώσεις για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ non Covid, κάνουν «διαλογή» ασθενών και κερδίζουν και από την πελατεία ασθενών που αποκλείονται από το σύστημα της μίας νόσου.

105 νεκροί το διήμερο, πάνω από 700 οι διασωληνωμένοι

Αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους και αυξημένοι αριθμοί θανάτων και κρουσμάτων καταγράφηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, παρά τον ελάχιστο αριθμό τεστ που έγιναν, λόγω της 25ης Μαρτίου.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 707. Την Παρασκευή έχασαν τη ζωή τους 53 ακόμα άνθρωποι και τα νέα κρούσματα ήταν 1.496 (με τη διεξαγωγή μόλις 11.500 τεστ), εκ των οποίων 637 στην Αττική και 167 στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη έχασαν τη ζωή τους 52 άνθρωποι και εντοπίστηκαν 2.588 νέα κρούσματα (1.317 στην Αττική).

Εχουν καταγραφεί συνολικά 7.754 θάνατοι και 249.458 κρούσματα.

Στην επικράτεια καταγράφονται 23.500 ενεργά κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας την περασμένη βδομάδα ήταν 6% και 1 στα 20 άτομα που θα κάνει το τεστ θα είναι θετικό. Ο Πειραιάς είναι στις πιο επιβαρυμένες περιοχές.

Υψηλό είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Κεντρική Μακεδονία, όπου υπάρχει ήδη 72% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid, και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ολες οι Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου», καθώς από το Σάββατο 27/3 εντάσσονται: Κοζάνη (520 ενεργά κρούσματα), Πέλλα (315 ενεργά κρούσματα), Γρεβενά (78 ενεργά), Κιλκίς (117 ενεργά) και Βέροια (147 ενεργά).

Αύξηση σε όλους τους δείκτες

Οι υψηλότερες τιμές από την αρχή της πανδημίας καταγράφονται στους δείκτες Υγείας, σύμφωνα με την 42η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για τον Covid (αφορά το διάστημα 18 - 24 Μάρτη), εμφανίζοντας αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στον μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.

Πιο συγκεκριμένα: Ο μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων αυξήθηκε σε 56,7 (από 52,3 στην προηγούμενη έκθεση). Κατά 19,8% αυξήθηκαν τα κρούσματα σε μια βδομάδα, με τον μέσο όρο των ημερήσιων κρουσμάτων να διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.609 (από 2.178 στην προηγούμενη έκθεση). Ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 24 Μάρτη εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 1,02.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου