Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος


Συγκέντρωση διοργάνωσε σήμερα η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην πλατεία της Σίνδου ενάντια στην πολιτική διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό το κέρδος, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι αντιδρούν στην εγκατάσταση Μονάδων Επεξεργασίας Eπικίνδυνων Υγειονομικών Αποβλήτων στην ΒΙΠΕ Σίνδου, των εταιριών «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN», με αφορμή τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσαν οι εταιρίες το προηγούμενο διάστημα για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων. Διεκδικούν ακόμα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή του λαού με την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, των νοσοκομείων και του Κέντρου Υγείας της περιοχής. 

Στη συγκέντρωση μίλησε η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ και ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Δήμου Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Θέλουμε υγεία, ποιότητα ζωής, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή», «Κέντρο Υγείας στη Σίνδο και παντού, κόστος δεν είναι η Υγεία του λαού» «τα κέρδη απ' τα απόβλητα πληρώνουμε με αίμα, η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμμα» (δείτε πάνω βίντεο με τα συνθήματα)

Αποσπάσματα της ομιλίας
 


Τις ευθύνες της κυβέρνησης για την εγκληματική καθυστέρηση σε ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της υγείας του λαού, την επιτάχυνση του αναγκαίου εμβολιασμού στον πληθυσμό, ενώ την ίδια ώρα δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα να προχωρήσει σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, όπως η επένδυση για τη λειτουργία Μονάδων Θερμικής Επεξεργασίας Υγειονομικών Αποβλήτων, κατήγγειλε στην ομιλία της η Λ. Χατζηκυριάκου. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία σε μορφή PDF  και δείτε εδώ βίντεο με αποσπάσματα της ομιλίας της.

Σημείωσε ακόμα πως «Η εξέλιξη αυτή με τις δύο αιτήσεις αδειοδότησης για τις συγκεκριμένες Μονάδες στην Σίνδο δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελεί αναμενόμενο αποτέλεσμα της σταδιακής γενίκευσης και εξάπλωσης της καύσης αποβλήτων στη χώρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στα πλαίσια της πολυδιαφημιζόμενης Πράσινης Ανάπτυξης». (...) «Πρόκειται, λοιπόν, για μία διαχρονική πολιτική, το αποτέλεσμα της οποίας είναι, από τη μια κέρδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο τομέα της προσοδοφόρας διαχείρισης αποβλήτων και από την άλλη, καταστροφή του περιβάλλοντος, μεταφορά του κόστους της διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, πολλαπλασιασμό των κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Αναφέρθηκε ακόμα στις ευθύνες της δημοτικής αρχής που στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, ενώ επέβαλλε υπέρογκα χαράτσια στα τιμολόγια του νερού, επιβαρύνοντας παραπέρα τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής. 

Καταλήγοντας, επισήμανε «Καλούμε τον λαό της ευρύτερης περιοχής, τους μαζικούς φορείς να βάλουν φρένο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς. Χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο η πολιτική που γεννά τις συνέπειες από την εκμετάλλευση και την διαχείριση των αποβλήτων που δεν είναι άλλη από την διαχείριση με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης κερδοφορίας και παράλληλα η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου