Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


11/03/1822

Με τη βοήθεια επαναστατών από τη Σάμο, η Χίος εξεγείρεται κατά των οθωμανικής κυριαρχίας.

11/03/1921

Γεννιέται ο Αργεντινός μουσικός Άστορ Πιατσόλα, από τους πιο σημαντικούς συνθέτες του ταγκό στον 20ο αιώνα.

11/03/1923

Τραγικό ναυάγιο σημειώνεται στο Σαρωνικό. Το επίτακτο ναυαγοσωστικό «Αλέξανδρος Ζ» βυθίζεται λόγω θαλασσοταραχής κοντά στην Ψυττάλεια, με αποτέλεσμα να πνιγούν 297 άτομα, στην πλειοψηφία τους ναύτες.

11/03/1935

Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για το νέο ιμπεριαλιστικό μοίρασμα του κόσμου. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοινώνει επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε».

11/03/1938

Το Αυστριακό Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα πραγματοποιεί πραξικόπημα, τα Γερμανικά στρατεύματα περνούν ανενόχλητα τα σύνορα και την επόμενη μέρα (12/3) η Αυστρία προσαρτάται στο Γ’ Ράιχ.

11/03/1944

Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη και να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί.

Οι Γερμανοί τις συλλαμβάνουν και τις κλείνουν στη φυλακή για δύο μέρες. Ύστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές τις άφησαν ελεύθερες.

11/03/1955

Πεθαίνει ο Σκοτσέζος βιολόγος, φαρμακολόγος και βοτανολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ, που μαζί με τη σύζυγό του Αμαλία Φλέμινγκ, ανακάλυψε την πενικιλίνη. Για την επιτυχία του αυτή τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής (1945).

11/03/1956

Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή, που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού.

Οι ευθύνες για αυτές τις επιλογές προσωποποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στον τότε ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη, στον οποίο αποδόθηκαν κατηγορίες για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», «προσωπολατρία», κλπ. Η 6η Πλατιά Ολομέλεια καθαίρεσε το Νίκο Ζαχαριάδη από ΓΓ της ΚΕ και από το ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕκαι της ΚΕΕ του ΚΚΕ

11/03/1963

Συναυλία των Μάνου Λοΐζου και Χρήστου Λεοντή στο θέατρο «Ακροπόλ». Τα έσοδα της συναυλίας διατέθηκαν για το Δ’ Πανσπουδαστικό Συνέδριο. 

Μάνος Λοΐζος

11/03/1965

Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.

Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.

ΑντικομμουνιστικήΕγκύκλιος 1010, απο τον «Γέρο της... Δημοκρατίας»

11/03/1978

Πεθαίνει η τραγουδίστρια και ηθοποιός Σοφία Βέμπο

11/03/1997

Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα όρισε νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

11/03/2004

Πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης προκαλεί το θάνατο 191 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1400. Η κυβέρνηση Αθνάρ επιχειρεί να ενοχοποιήσει την Βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ. Έπειτα από 21 μήνες ερευνών το Ισπανικό δικαστήριο έκρινε ως ένοχο για τη βομβιστική επίθεση τον Μαροκινό Τζαμάλ Ζούγκαμ.

11/03/2011

Σεισμός 9 Ρίχτερ χτυπάει την Ιαπωνία. Ακολουθεί μεγάλο τσουνάμι (σε ορισμένες περιπτώσεις ύψους 20 μέτρων) καταστρέφοντας κατοικημένες ζώνες σε βάθος ακόμη και 20 χλμ., με αποτέλεσμα το θάνατο 15.365 ανθρώπων, τον τραυματισμό 5.363 άλλων, 8.206 αγνοούμενους και πάνω από 300.000 άστεγους λόγω ραδιενεργούς μόλυνσης εκτενών κατοικημένων ζωνών γύρω από το πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα.

Οι πυρηνικοί σταθμοί στην πλειοψηφία τους ήταν παπαλαιωμένοι, με προδιαγραφές για αντοχή το πολύ σε σεισμούς 6,5 Ρίχτερ και είχαν κτιστεί πάνω σε επικίνδυνα, σεισμογενή ρήγματα.

 

5 σχόλια:

  1. 11/03/1956

    Συνέρχεται στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας η 6η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της ΚΕΕ του ΚΚΕ (11-12/3/1956), που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής των έξι ΚΚ (ΕΣΣΔ, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Τσεχοσλοβακίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας) η οποία συγκροτήθηκε στη διάρκεια του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ.

    Η παρέμβαση της Επιτροπής οδήγησε στη δεξιά οπορτουνιστική στροφή του Κόμματος. Στροφή, που στηρίχθηκε και υποβοηθήθηκε από αντίστοιχη, αλλά περιορισμένη έως τότε τάση μέσα στο ΚΚΕ. Στην Ολομέλεια, ασκήθηκε κριτική για την επιλογή του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και τον ένοπλο αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού. ......Σταμάτησε η πορεία διόρθωσης του προγράμματος του κόμματος που ξεκίνησε στην 5η Ολομέλεια του 1949 και ψηφίστηκε το 1953 σε Σοσιαλισμό με Δικτατορία του προλεταριάτου. Το 1955 τους υποχρέωσαν να το αποσύρου σαν ...σεχταριστικό.. Επιστροφή στην θεωρία πολιτικών μετώπων και σταδίων που μας στέρησε την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......Το κυβερνητικό επιτελείο δεν πρόκειται βέβαια να οδηγηθεί σε οπισθοχώρηση έτσι εύκολα. Αν αυτή τη στιγμή επέλεξε τη τακτική του «κατευνασμού», το έκανε για να εκτονώσει μεγάλο τμήμα των «νοικοκυραίων» που έχουν βγει στα κεραμίδια μετά την άγρια καταστολή. Θα ακολουθήσει γρήγορα η τακτική «του καρότου και του μαστίγιου» και πάλι μετά η μετωπική επίθεση με την αλαζονική λουδοβίκεια ρητορική. Τα μέτωπα, όμως, που έχει ανοίξει στην Παιδεία, στα εργασιακά, στο ζήτημα του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, στην περιστολή του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και βέβαια στην ίδια την ταξική διαχείριση της πανδημίας, όταν οι κατεξοχήν χώροι συνωστισμού και πηγής υπερμετάδοσης συνεχίζουν να δουλεύουν ρολόι, είναι πολλά. Και μια κοινωνία που «βράζει» και ξεσηκώνεται δεν καταστέλλεται εύκολαhttps://eksegersi.gr/politiki/n%CE%AD%CE%B1-%CF%83%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C-%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CE%B5/..... Ο Λαός που διαδήλωσε στην Νέα Σμύρνη ενάντια στην Βία του Καπιταλιστικού κράτους και της αστυνομίας κάτω απο τις σημαίες εργατικών σωματείων και του ΠΑΜΕ με το στανιό να τους παρουσιάσουν σαν υποστηρικτές του δολοφόνου Κουφοντίνα και όσων έκαναν την δολοφονική ενέργεια σε βάρος του αστυνομικού. Μιλάμε για προβοκάτορες στην υπηρεσία του καπιταλισμού χωρίς καμία αμφιβολία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Νέα επέμβαση της αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο έγινε τα χαράματα στη Θεσσαλονίκη.

      Από τις 6 το πρωί δυνάμεις της αστυνομίας έχουν ζώσει μέσα και έξω το Πανεπιστήμιο και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει προσαγωγές φοιτητών που πραγματοποιούσαν κατάληψη στην Πρυτανεία.

      Η κυβέρνηση αντί να ανοίξει τις σχολές όπως ζητούν οι φοιτητές συνεχίζει την καταστολή και τον αυταρχισμό.
      ...
      https://gkagkarin.blogspot.com/2021/03/blog-post_77.html

      Γι αυτούς που εχουν αυταπάτες οτι η κυβέρνηση οπισθοχώρησε

      ΔΣΕ

      Διαγραφή
    3. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Εχει την αμέριστη συμπαράσταση όλης της ...πασοκάρας.... Εξυπηρετούν όλοι τα συμφέροντα των καπιταλιστών με μοιρασμένους ρόλους. ΤΑΞΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΑΞΗ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. 11/03/1965

    Κοινοποιείται στα σχολεία η αντικομμουνιστική Εγκύκλιος 1010 της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου. Η Εγκύκλιος είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος.

    Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και τη τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.

    Αιχμή αυτής της κατάπτυστης εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία........ Η ..ΕΔΑ... δεν κατέβασε συνδυασμούς σε 24 περιοχές για να μη διασπάσει ...της δημοκρατικές δυνάμεις..... και χρέωσε την δολοφονία του Λαμπράκη στον Καραμανλή ενω ήξερε πως η εντολή δόθηκε απο το Παλάτι για να κάνει αβάντα στον δολοφόνο του 1944 παπατζή..... https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CF%83%CF%84%CE%B7/ ....ΑΞΙΟΙ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου