Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Να ληφθούν μέτρα προστασίας εργαζομένων και καταναλωτών στα super market «Σκλαβενίτης» στην Ευκαρπία


Ερώτηση 

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στην επιχείρηση των super market «Σκλαβενίτης» και των καταναλωτών της, στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι οι χώροι εργασίας, μαζί με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, έχουν μετατραπεί σε κέντρα υπερμετάδοσης της πανδημίας.

Για αυτήν την κατάσταση έχει ευθύνη η κυβέρνηση, με την ανοχή που επιδεικνύει στις πολλές περιπτώσεις παντελούς έλλειψης των ενδεδειγμένων υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη μη διασπορά του κορονοϊού, για την απόκρυψη κρουσμάτων και τη μη διενέργεια της απαραίτητης ιχνηλάτησης, για την άρνησή της να ακούσει τις καταγγελίες σωματείων για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αύξηση κρουσμάτων, αύξηση διασωληνωμένων, αύξηση θανάτων.

Έπειτα από τον πρόσφατο τραγικό θάνατο του 43χρονου εργαζόμενου στα super market "Σκλαβενίτης", πήρε σειρά το κατάστημα στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, όπου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζόμενων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαιώθηκαν συνολικά 16 κρούσματα και άλλα 5 είναι υπό διερεύνηση. Πρόκειται για κρούσματα τα οποία απλώνονται σε βάθος μιας εβδομάδας.

Το γεγονός αυτό, που σημαίνει ότι τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης λαμβάνονται ελλιπώς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο κατάστημα αυτό εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και καθημερινά το επισκέπτονται χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη την περιοχή, σημαίνει ότι πρόκειται για μια υγειονομική βόμβα, την οποία η επιχείρηση αρνείται να κλείσει, αρνείται να θέσει σε καραντίνα με πλήρεις αποδοχές προς τους εργαζομένους της, θέτοντας σε κίνδυνο έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής.

Δεν πέρασε καιρός από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματός μας (αρ. πρωτ 499/1-3-2021) με θέμα "Άμεσα μέτρα, για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων με υποχρέωση των επιχειρήσεων για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού", κατά τη συζήτηση της οποίας ο αρμόδιος Υφυπουργός απαντούσε ότι "το Υπουργείο Εργασίας, εκτός από τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, έχει θέσει ως κεφαλαιώδη προτεραιότητα την προστασία των εργαζομένων από τον κορονοϊό", παραθέτοντας και αριθμούς ελέγχων που έχουν γίνει σε επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθεωρητές Εργασίας τον διαψεύδουν, καθώς σε ανακοίνωσή τους οι τεχνικοί Ασφάλειας και οι κοινωνικοί επιθεωρητές αναδεικνύουν την κατάσταση που υπάρχει στο ΣΕΠΕ και το ότι αδυνατούν να κάνουν ελέγχους στους χώρους δουλειάς.

Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση με την επιλογή της να μην επιβάλει την υποχρεωτική εφαρμογή όλων των μέτρων που υποδεικνύει η επιστημονική κοινότητα και να μην κάνει τους αναγκαίους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Είναι υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους που πλήρωσαν και πληρώνουν ακόμη και με τη ζωή τους την επιλογή της για στήριξη της καπιταλιστικής οικονομίας και των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

  • Το άμεσο κλείσιμο του καταστήματος των super market "Σκλαβενίτης" στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

  • Την απολύμανση του χώρου και για να τεθούν οι εργαζόμενοι σε 14ήμερη καραντίνα, με διασφάλιση ολόκληρων των μισθών τους από την επιχείρηση.

  • Τον έλεγχο του καταστήματος από τις υγειονομικές αρχές και την Επιθεώρηση Εργασίας, με επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας.

  • Να παρθούν όλα τα άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και των καταναλωτών, με υποχρέωση της επιχείρησης για εφαρμογή των ενδεδειγμένων μέτρων και τον συνεχή ενδελεχή έλεγχο για την υλοποίησή τους από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Εργασίας και Υγείας

 Γιάννης Δελής 

Λεωνίδας Στολτίδης

1 σχόλιο:

  1. https://www.imerodromos.gr/propylaia-syntagma-ichiro-minyma-yper-toy-dikaiomatos-stin-ygeia-kai-kata-toy-aytarchismoy/ Το ΠΑΜΕ χτες είχε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα. Ο ...ημερόδρομος... θεωρεί σκόπιμο να τσουβαλιάσει αυτή την συγκέντρωση με τους προβοκάτορες του οπορτουνιστικού συρφετού που προχώρησαν όπως πάντα σε διασπαστική συγκέντρωση για την στήριξη της ...πασοκάρας... και του καπιταλισμού. Τίποτα παράξενο... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου