Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας


150 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ

 «Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους». Καρλ Μαρξ, «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία».

150 χρόνια συμπληρώνονται από την Παρισινή Κομμούνα, την πρώτη φορά στην Ιστορία της ανθρωπότητας που η κρατική εξουσία πέρασε -αν και για σύντομο χρονικό διάστημα- στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας.

Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνον 72 μέρες, αλλά η σημασία της ήταν τεράστια. Τίποτα μετά την Παρισινή Κομμούνα δεν θα ήταν ίδιο για την εργατική τάξη, αλλά ούτε και για την αστική τάξη, η οποία από εκεί και μετά θα ήταν αναγκασμένη να ζει με τον εφιάλτη μιας επανάστασης που θα σάρωνε την κυριαρχία της.

Προς τιμήν της σημαντικής αυτής επετείου, το portal 902.gr ανοίγει τον «Φάκελο» της Παρισινής Κομμούνας, επαναφέροντας ένα βίντεο - αφιέρωμα στην Κομμούνα από το αρχείο της τηλεόρασης του «902», όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα χρονικό των 72 ημερών της Κομμούνας, των επιτευγμάτων και των συμπερασμάτων που μπορεί να βγάλει η εργατική τάξη από την Κομούνα. Παρακάτω, μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα από την Εισαγωγή του Φρίντριχ Ένγκελς στο έργο «Εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία», η οποία γράφτηκε στα 20 χρόνια από την επέτειο της Κομμούνας, στις 18 Μάρτη 1891. 

Το επόμενο διάστημα, με ορίζοντα την πτώση της Κομμούνας στις 28 Μάη, θα φιλοξενηθούν νέα αφιερώματα και θέματα, σκιαγραφώντας και αναδεικνύοντας τη σημασία και τα συμπεράσματα που προσφέρει η ηρωική αυτή πρώτη απόπειρα του γαλλικού προλεταριάτου να πάρει στα χέρια του την εξουσία. 

Σαν σήμερα, στις 18 Μάρτη 1871 ξεκίνησε η εξέγερση στο Παρίσι, που οδήγησε στην ανακήρυξη της Παρισινής Κομμούνας - στις 28 Μάρτη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου