Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

60 χρόνια απ’ το άλμα του ανθρώπου στο Διάστημα


Συμπληρώνονται, σήμερα, 60 χρόνια απ’ την κατάκτηση του Διαστήματος. Το πρώτο μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα επετεύχθη από έναν λαό που είχε αποτινάξει από πάνω του τις αλυσίδες.

Ο κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν έμελε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα τεθεί σε τροχιά γύρω απ’ την Γη τον Απρίλη του 1961.

Η αποστολή του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα έγινε μόλις 4 χρόνια μετά από μία άλλη πρωτιά. Οι Σοβιετικοί τον Οκτώβρη του 1957 είχαν εκτοξεύσει με επιτυχία τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο της Γης, το Σπούτνικ, ανοίγοντας τις πόρτες του διαστήματος. Δύο χρόνια αργότερα, η πρώτη γυναίκα στο διάστημα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, είναι γεγονός.

Το επίτευγμα της κατάκτησης του Διαστήματος είναι διπλά αξιοθαύμαστο. Αφενός, απ’ αυτό που μπορεί να συλλάβει ο κοινός νους, ως ένα τεράστιο επίτευγμα της επιστήμης και της τεχνολογίας στο μακρινό 1961. Αφετέρου, αν αναλογιστεί κανείς ότι το επίτευγμα αυτό το κατάφερε ένας λαός που τράβηξε ολότελα διαφορετικό δρόμο στην οικονομία. Βάζοντας ως μοναδικό κίνητρο για την ανάπτυξή του την ικανοποίηση των αναγκών του Σοβιετικού λαού, κατάφερε από μία χώρα που ξεκίνησε με συντριπτικό ποσοστό αναλφαβητισμού, χωρίς ηλεκτρισμό, να φτάσει στο Διάστημα.

Ποιος ήταν ο Γιούρι Γκαγκάριν

Ο Γκαγκάριν ήταν αεροπόρος κοσμοναύτης της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ). Ήταν σμήναρχος, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης (ΚΚΣΕ). Προερχόταν από αγροτική οικογένεια. Σε επαγγελματική σχολή απέκτησε την ειδικότητα του εφαρμοστή χυτηρίου.

 

 Εκπαιδεύτηκε στην Αεροπορική Λέσχη του Σαράτοφ και στη συνέχεια στην 1η Στρατιωτική Αεροπορική Σχολή Χειριστών. Το 1960, ως ένας από τους ικανότερους και γενναιότερους αεροπόρους, εντάχθηκε στην ομάδα των κοσμοναυτών. Το 1968 τελείωσε τη Στρατιωτική Αεροπορική Ακαδημία της Μόσχας. Εμπνεόταν από τον αγώνα της σοβιετικής εξουσίας να μεταμορφώσει την καθυστερημένη καπιταλιστική Ρωσία σε μια σύγχρονη και ισχυρή χώρα, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Αξιοποίησε, με τον καλύτερο τρόπο, τα μέσα που του έδωσε η σοβιετική εξουσία για να πετάξει ψηλά, ψηλότερα από κάθε άλλον, και να γυρίσει πίσω προσφέροντας σε ολόκληρη την ανθρωπότητα σημαντικές γνώσεις. Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, ενώ εκτελούσε δοκιμαστική πτήση σε αεροσκάφος και είναι θαμμένος στην Κόκκινη Πλατεία.

Η επέτειος της ιστορικής πτήσης του Γκαγκάριν στις 12 Απριλίου 1961 γιορτάζεται κάθε χρόνο στη Ρωσία ως Ημέρα Κοσμοναυτικής.

alt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου