Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Στα θρανία και πάλι από σήμερα με self test αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας


Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές των Λυκείων της χώρας, με μοναδικό νέο μέτρο την επέκταση της ατομικής ευθύνης στη διάγνωση, με τα περιβόητα self tests, τα οποία καλούνται να διενεργούν οι ίδιοι ή οι γονείς τους, και χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο στο διάστημα των πέντε μηνών που έμειναν τα σχολεία κλειστά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να δηλώνουν στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr το αποτέλεσμα των self test προκειμένου να μπορέσουν να βρεθούν στο σχολείο.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, η θετικότητα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με βάση τα self test που έγιναν χθες ήταν 0,27%, ενώ το ποσοστό θετικότητας για τους μαθητές είναι 0,24% καθώς βρέθηκαν 98.965 αρνητικά τεστ και 236 θετικά. Αντιστοίχως, το ποσοστό θετικότητας των εκπαιδευτικών είναι 0,34% καθώς αρνητικά ήταν 50.887 και θετικά 172. Να σημειωθεί ωστόσο ότι ο τρόπος διενέργειας των τεστ δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ακριβή αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης, από τη στιγμή που γίνεται χωρίς την παρέμβαση ειδικών. Για παράδειγμα υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να μην διενεργηθεί σωστά, ενώ η δήλωση στην πλατφόρμα γίνεται χωρίς να χρειάζεται κάποια απόδειξη του αποτελέσματος. 

Υπενθυμίζεται πως το self test είναι υποχρεωτικό στα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και τις Λυκειακές Τάξεις των Γυμνασίων για: τους μαθητές/τριες, τους εκπαιδευτικούς, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), τα μέλη του διοικητικού και του λοιπού προσωπικού. Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας των Λυκείων δικαιούνται δύο τεστ για κάθε εβδομάδα, τα οποία θα παίρνει από τα φαρμακεία με βάση το ΑΜΚΑ.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές δηλώνουν πως δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, συνεχίζουν και εντείνουν τις διεκδικήσεις για να παρθούν επιτέλους όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία με όρους υγειονομικής ασφάλειας, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Τα αιτήματά τους αυτά διεκδικούν μέσα από την Πανελλαδική Ημέρα Δράσης στις 14 Απρίλη με συλλαλητήρια και πολύμορφες δράσεις. Στην Αθήνα το ραντεβού έχει δοθεί για τις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου