Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Πλήρης κάλυψη στα πρωτόκολλα που μετατρέπουν σε εστίες υπερμετάδοσης τους χώρους δουλειάς


Συζητήθηκε την Παρασκευή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους θανάτους εργαζομένων σε σούπερ μάρκετ

 Τα σούπερ μάρκετ «δεν έχουν θεωρηθεί ποτέ από τους λοιμωξιολόγους ως χώροι υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό»! Αυτό αποφάνθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, απαντώντας την περασμένη Παρασκευή σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Για να καλύψει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, που προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα ανάλογα με τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, φουσκώνοντας τα πανιά της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ο υφυπουργός έφτασε να «εξαφανίσει» τους νεκρούς, τη διασπορά του κορονοϊού στους χώρους των μεγάλων αλυσίδων, τους διασωληνωμένους εργαζόμενους και πάει λέγοντας.

Η πρόκληση γίνεται ακόμα πιο φανερή αν προστεθεί ότι στο επίκεντρο της Ερώτησης ήταν ο δεύτερος θάνατος εργαζόμενου σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης.

«Το ζήτημα της προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων στον χώρο της δουλειάς για το Κόμμα μας αποτελεί κεφαλαιώδες, κεντρικό ζήτημα», ανέφερε ο Γ. Δελής, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ κατ' επανάληψη έχει αναδείξει μέσα και έξω από τη Βουλή την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ. Ειδικά για το τεράστιο κατάστημα στην Ευκαρπία, είχε καταθέσει σχετική Ερώτηση και το Μάρτη.

Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι στο κατάστημα αυτό μετρούν τον δεύτερο νεκρό, αυτήν τη φορά από επιπλοκές, λόγω κορονοϊού, αλλά μετρούν και πάρα πολλούς νοσούντες, στο σύνολο της επιχείρησης. Επισήμανε ότι συνολικά η εργοδοσία, «εκμεταλλευόμενη την προκλητική ανοχή που εξακολουθεί να της δείχνει η κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα και μετά από όλα αυτά, αρνείται να λάβει εκείνα τα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των καταναλωτών».

Δηλαδή, συνεχίζουν να μην υπάρχουν σταθερά γιατροί Εργασίας σε τέτοιους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ τα κρούσματα που εντοπίζονται στα καταστήματα δεν αντιμετωπίζονται όπως πρέπει, όπως καραντίνα και πλατιά αναλυτική ενημέρωση, με οδυνηρά αποτελέσματα. Ρώτησε τον υφυπουργό ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να προστατευτούν η υγεία και η ζωή των εργαζομένων και των καταναλωτών.

Ο υφυπουργός, αφού ...ανακάλυψε ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται στα σούπερ μάρκετ, επανέλαβε το γνωστό «αφήγημα» ότι όλα βαίνουν καλώς, ότι γίνονται διαρκώς έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, παραθέτοντας μάλιστα διάφορα στοιχεία και για το κατάστημα που αναφερόταν συγκεκριμένα στην Ερώτηση. Από εκεί και πέρα είπε ότι «οδικός χάρτης» για την προστασία των εργαζομένων θα είναι το self test.

Δείχνοντας το αστήριχτο των όσων ανέφερε ο υφυπουργός, ο Γ. Δελής είπε ότι είναι αδύνατον να γίνεται λόγος για συστηματικούς ελέγχους από το ΣΕΠΕ όταν «στη Δυτική Θεσσαλονίκη, των 10.000 εργαζομένων, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της οικονομικής ζωής της πόλης, το ΣΕΠΕ αποτελείται από 7 υπαλλήλους», ενώ αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει παντού.

Οσο για το αν λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας, προέτρεψε τον υφυπουργό να δει τις καταγγελίες και τα στοιχεία των σωματείων.

Είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, σημείωσε ο Γ. Δελής, «να στηρίξει κατά προτεραιότητα και με κάθε τρόπο τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και γενικότερα της καπιταλιστικής οικονομίας» και αυτό φαίνεται από το νομοθετικό έκτρωμα που ετοιμάζει για την κατάργηση του 8ωρου. Αυτήν την πολιτική οι εργαζόμενοι «την πληρώνουν με τη ζωή τους», γι' αυτό πρέπει να δώσουν απάντηση στην απεργία της 6ης Μάη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου