Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Βήμα στην ισχυροποίηση του κοινού βηματισμού και του αγώνα των φοιτητών


Η πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, το αντάμωμα των φοιτητών που δηλώνουν “Παίρνουμε τις ζωές μας πίσω” μέσα από αγωνιστική δράση, είναι γεγονός από το μεσημέρι. Στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας, με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, δίνουν αγωνιστικό “παρών” εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα από τα Πανεπιστήμια της χώρας.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την εισήγηση εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΜΑΣ, από την Μυρτώ Καλτικοπούλου πρόεδρο του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής ΕΚΠΑ, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων πως: 

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ εκατοντάδες φοιτητές από όλη τη χώρα, φοιτητές από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Γιατί σήμερα στην Αθήνα χτυπά η καρδιά των αγωνιζόμενων φοιτητών όλης της χώρας. Των φοιτητών της Αθήνας που πραγματοποίησαν την πρώτη κινητοποίηση μέσα στη Φιλοσοφική με το σύνθημα «Θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές» , του Φυσικού του ΕΚΠΑ που έκαναν το πρώτο δια ζώσης μάθημα δείχνοντας το δρόμο για τα εκατοντάδες μαθήματα που ακολούθησαν, των διωκόμενων φοιτητών του ΑΠΘ, των φοιτητών Μουσικών Σπουδών που έγραψαν τραγούδια για τους αγώνες μας, των φοιτητών Ιατρικής που ρίχτηκαν εθελοντικά στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας, της Σύρου που η φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις τους έκανε το γύρω της Ελλάδας. Σήμερα είναι εδώ φοιτητές και συνδικαλιστές από τους δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους που βγήκαν μπροστά και οργάνωσαν τον αγώνα για το ασφαλές άνοιγμα των Σχολών, ενάντια στην καταστολή, στο νόμο Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη. Είναι εδώ φοιτητές που έστησαν επιτροπές στο έτος τους για να οργανώσουν τη διεκδίκηση κόντρα στα οξυμμένα προβλήματα που συσσωρεύονται στις σπουδές μας. Και με τη φωνή μας φωνάζουμε και σήμερα δυνατά: Ως εδώ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές μας πίσω!

Μετά από ένα χρόνο πανδημίας, κλειστών Σχολών, ανασφάλειας και άγχους για το μέλλον μας, η παρουσία μας εδώ είναι απόδειξη ότι ο συλλογικός αγώνας είναι ανίκητος. Γιατί σήμερα μετά από την προσπάθεια πρωτοπόρων φοιτητών σε όλη τη χώρα, μετά από γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις συντονισμού, ανοιχτά διοικητικά συμβούλια και έναν αγώνα μηνών, η πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση φοιτητών, φοιτητικών Συλλόγων και επιτροπών είναι γεγονός. Από αυτή θα βγούμε πιο δυνατοί με πείρα και συμπεράσματα που από αύριο θα μπουν στη φαρέτρα μας για να παλέψουμε ακόμη πιο αποφασιστικά».

Έχουμε ήδη πετύχει πολλά. Γιατί κάναμε την αγωνία μας για τις σπουδές και το μέλλον μας όπλο διεκδίκησης. Γιατί δεν μείναμε ο καθένας μόνος του να προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα με σκυμμένο κεφάλι. Τα συσσωρευμένα προβλήματα με την τηλεκπαίδευση μέσα σε ένα χρόνο κλειστών Σχολών, οι οικονομικές δυσκολίες οι δικές μας και των οικογενειών μας, οι αρνητικές συνέπειες του εγκλεισμού ήταν οι κοινές μας αγωνίες που μας οδήγησαν να διαμορφώσουμε διεκδικήσεις, αιτήματα και δράσεις. Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν είχαμε εξαρχής συμβιβαστεί με την κατάσταση που η πολιτική των κυβερνήσεων διαμορφώνει για τις σπουδές και το μέλλον μας, αν δεν είχαμε πάρει την κατάσταση στα χέρια μας.

Καταλήγοντας επισήμανε «Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα! Γιατί είμαστε πολλοί οι φοιτητές που «θέλουν κάτι να κάνουν» γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν τις σπουδές τους να καθυστερούν, τα δικαιώματα τους να σαρώνονται. Οι χιλιάδες που συμμετείχαν στα φοιτητικά συλλαλητήρια, στις υπόλοιπες δράσεις αυτού του διαστήματος, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στα Διοικητικά Συμβούλια των Φοιτητικών Συλλόγων που συνέβαλαν στη οργάνωση του αγώνα παρά τους προβληματισμούς ή τις αμφιβολίες τους, οι φοιτητές που πήραν πάνω τους τη διεκδίκηση στο έτος και στο Τμήμα τους συγκροτώντας Επιτροπές, συμβάλλοντας στη διεκδίκηση για τα οξυμμένα προβλήματα στις σπουδές τους είμαστε όλοι μια κρίσιμη δύναμη.

Τώρα είναι η ώρα να μεγαλώσει το μαχητικό μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων που ενώνει τους φοιτητές στη συλλογική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας, κόντρα σε όσους μας τα στερούν, που πάει κόντρα στην καταστολή, στα παραμύθια της κυβέρνησης, την προσπάθεια συκοφάντησης, ενσωμάτωσης των αγώνων μας, που παλεύει για τη μαζικοποίηση των φοιτητικών συλλόγων με ζωντανή λειτουργία και μαχητική δράση κόντρα στο συμβιβασμό, που αντιμάχεται τον εκφυλισμό, την ανοργανωσιά για να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους φοιτητές που μένουν ακόμα μακριά από τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση (διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία).

Χαιρετισμοί από φορείς

Τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνάντησης χαιρέτισαν εκφράζοντας τη στήριξή τους στον αγώνα των φοιτητών, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ η Γιώτα Ταβουλάρη (δείτε εδώ και διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό της), η Δώρα Βασιλοπούλου μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ (δείτε εδώ και διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό της), ο Γρηγόρης Αναγνώστου Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ (δείτε εδώ και διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του), ο Ν. Παπαλεξίου μέλος της ΔΕ της ΠΟΣΔΕΠ και εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ (δείτε εδώ το χαιρετισμό του) και ο Γιώργος Σκούρου από την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών (δείτε εδώ τον χαιρετισμό του).

Πολύτιμη αγωνιστική πείρα και αποφασιστικότητα

Η διαδικασία συνεχίζεται με εκπροσώπους συλλόγων και επιτροπών αγώνα να μεταφέρουν από το βήμα της Συνάντησης πολύτιμη πείρα από τη δράση, ξεκινώντας από τις αρχικές αντιδράσεις με το κλείσιμο των σχολών, τα πρώτα βήματα ζωντανέματος των συλλόγων, τις πρωτοβουλίες οργάνωσης της διεκδίκησης και της πάλης. Τον επίμονο καθημερινό αγώνα όλο αυτό το διάστημα για κάθε πρόβλημα των σχολών, τις κατακτήσεις, το άπλωμα σε όλη τη χώρα του αιτήματος οι φοιτητές να γυρίσουν στις σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενάντια στο νόμο που πέρασε εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση. Αναδεικνύοντας την αξία της συλλογικής διεκδίκησης, μέσα από έναν αγώνα με διάρκεια και διεκδικήσουν που ανέδειξαν από πού προέρχονται οι δυσκολίες των φοιτητών και πού αποσκοπούν οι αναδιαρθρώσεις και στην ανώτατη εκπαίδευση.

Ηδη τον λόγο έχουν πάρει εκπρόσωποι του Φυσικού Αθήνας που διοργάνωσε το πρώτο δια ζώσης μάθημα και συμμετείχε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας όλου αυτού του διαστήματος, του Συλλόγου Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ οι φοιτητές του οποίου βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ένταση της καταστολής και έδωσαν αποφασιστική απάντηση έχοντας στο πλευρό τους τους εργαζόμενους και το λαό.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου