Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 10 Απριλίου 2021

«Αυτοδιάγνωση» και «ατομική ευθύνη» αντί για μέτρα προστασίας


Ως υποκατάστατο των απαραίτητων μέτρων προστασίας, που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν ληφθεί στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και αλλού, σχεδιάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση την «αυτοδιάγνωση».

Οι μαθητές του Λυκείου θα επιστρέψουν από την Δευτέρα στις τάξεις, με μοναδικό «όπλο» τα self tests, χωρίς καμία μέριμνα για αραίωση των παιδιών ανά τάξη, με το ίδιο προσωπικό που καλείται να αναλάβει τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας, χωρίς οργανωμένα τεστ με ευθύνη του κράτους.

Tο αυτοδιαγνωστικό τεστ θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου και θα είναι απαραίτητο για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Θα τους διατίθενται δύο δωρεάν τεστ κάθε βδομάδα από το φαρμακείο με βάση τον ΑΜΚΑ.

Το τεστ θα πρέπει να γίνεται έως 24ώρες πριν από την προσέλευση και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στην πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Αν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχετική κάρτα που θα επιτρέπει την προσέλευση στο σχολείο για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, θα εκδίδεται δήλωση μέσω της πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Αν και αυτό είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ αν είναι αρνητικό, θα εκδίδεται σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και οι μαθητές ή εκπαιδευτικοί θα επιστρέφουν στο σχολείο.

«Επανεκκίνηση» της οικονομίας με μόνο μέτρο την «αυτοδιάγνωση»

Μετά τους μαθητές του Λυκείου, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, τα  self tests θα επεκταθούν στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση.

Αργότερα το μέτρο θα διευρυνθεί στον γενικό πληθυσμό, αποτελώντας ένα «εργαλείο» για την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, η οποία θα γίνει στη βάση της «ατομικής ευθύνης», χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο ή σοβαρό επιδημιολογικό έλεγχο.

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου σε φαρμακείο στην περιοχή της Καλλιθέας, μαζί με την κόρη του, για να προμηθευτούν self test ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, τη Δευτέρα. «Θα πάμε έτσι τώρα αυτές τις δύο εβδομάδες και μετά θα επεκτείνεται», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «είμαστε από τις πρώτες χώρες που μπορέσαμε να δώσουμε self-test με αυτόν τον τρόπο, δωρεάν, ξεκινώντας από τους μαθητές και μετά με διάθεση σε ολόκληρο τον πληθυσμό».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου