Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


21/05/1864

Τα Επτάνησα περνούν από τους Βρετανούς στην κυριαρχία του Ελληνικού κράτους.

21/05/1865

H παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο νέο κοινοβούλιο, που προέκυψε από τις εκλογές της 14ης έως 17ης Μαΐου.

21/05/1877                   

Η Ρουμανία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.

21/05/1921

Η Ρωσική Σοβιετική Ομόσπονδη Σοσιαλιστική Δημοκρατία και η Γεωργία υπογράφουν συμφωνία για ένωση.

21/05/1923

Το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ) καταδικάζει και ακυρώνει τις αποφάσεις της Α’ Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του 1922, όπου είχε επικρατήσει η δεξιά οπορτουνιστική γραμμή περί «μακράς νομίμου υπάρξεως».

21/05/1923

Στο ενωτικό συνέδριο της 2ης και της 2½ Διεθνούς στο Αμβούργο ιδρύεται η Σοσιαλιστική Εργατική Διεθνής.

21/05/1927

Ο Αμερικανός Τσαρλς Λίντμπεργκ γίνεται ο πρώτος πιλότος που διασχίζει με αεροπλάνο τον Ατλαντικό.

21/05/1942

Στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας, ο Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ. 

Ο Άρης Βελουχιώτης ορκίζει τους πρώτους μαχητές του ΕΛΑΣ

21/05/1945

Σε ηλικία 45 χρόνων, ο άλλοτε αρχηγός των Ες-Ες και της Γκεστάπο, Χάινριχ Χίμλερ, αυτοκτονεί στη φυλακή, προκειμένου να μη δικαστεί.

21/05/1948

Το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ (διοικητής Χρόνης Βάης - Αχιλλέας Πετρίτης, πολιτικός επίτροπος Νίκος Φίνογλου - Γερονίκος), που είχε συγκροτηθεί μόλις τον Φλεβάρη στα μετόπισθεν του εχθρού στην πολιορκημένη Μουργκάνα, πετυχαίνει μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας την κωμόπολη της Παραμυθιάς και τα γύρω χωριά.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις που κινητοποιήθηκαν για να το παγιδέψουν και να το καταστρέψουν δεν τα κατάφεραν. Τουναντίον, οι μαχητές του ΔΣΕ πέτυχαν αλλεπάλληλες νίκες το επόμενο διάστημα, στους Μπαουσούς Ιωαννίνων (διαλύοντας μια ίλη ιππικού), στα υψώματα της Λίππας (κατά της διοίκησης της 76 Tαξιαρχίας), από τη Φιλιππιάδα έως τα περίχωρα της Πρέβεζας κ.ά. Ακολούθως, το απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ μετονομάστηκε τιμητικά σε 159 επίλεκτη ταξιαρχία. 

Απόσπασμα Σουλίου του ΔΣΕ

21/05/1981

Ξεκινά η 14χρονη προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία.

21/05/1991

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ρατζίβ Γκάντι δολοφονείται κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιοδείας. Ηταν γιος της πρωθυπουργού Ιντιρα Γκάντι, που επίσης δολοφονήθηκε.

 

1 σχόλιο:

  1. ....Μόνο με την αντικαπιταλιστική πάλη ενάντια στα μονοπώλια και το κράτος τους, μπορούν ν’αποσπαστούν σημαντικές κατακτήσεις για την υγεία, την παιδεία, τα εισοδήματα και τα δικαιώματα του λαού, για να διευρυνθούν και να εδραιωθούν με την αντικαπιταλιστική επανάσταση. Στην αντικαπιταλιστική πάλη και την επαναστατική κορύφωσή της θ’αντιδράσει λυσσαλέα η ΕΕ απ’τον φόβο της μετάδοσης του ανατρεπτικού «ιού» και στις άλλες χώρες-μέλη. Γι’αυτό, είναι αναγκαία η ασυμβίβαστη πάλη του κινήματος για έξοδο απ’την ΕΕhttps://prin.gr/2021/05/40-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%ce%bf%ce%ba-%ce%b5%ce%b5/...... Οι Τροτσκιστές του ΝΑΡ ζητάνε επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό. Αυτό εξυπηρετεί τμήματα της αστικής τάξης εθνικιστές φασίστες και τους ιμπεριαλιστές Ρωσίας Κίνας Ιραν κ.α και αποτελεί καταστροφή για τον λαό ίδια με την σημερινή. Η Λύση βρίσκεται στην ενίσχυση της Κοινωνικής συμμαχίας σε Αντικαπιταλιστική Αντιμονοπωλιακή πορεία διεκδικώντας προσωρινά μέτρα ανακούφιση και μέσα απο την ιδεολογική πάλη και ζύμωση να μπει ο στόχος για έξοδο απο την Ε.Ε με κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής ξήλωμα του καπιταλιστικού κέρδους και δικτατορία του προλεταριάτου. Αυτή είναι η μοναδική λύση για τον λαό αυτό παλεύουμε οι κομμουνιστές. Οι φορείς των οπορτουνιστικών απόψεων πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού. Αυτή είναι η δουλειά τους.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου