Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Συμφωνία για «εκεχειρία» με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων...


Η εύθραυστη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, που ανακοινώθηκε χθες βράδυ, τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Πρόκειται επί της ουσίας για «εκεχειρία» με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων που μετρούν 234 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 68 παιδιά, από τις ισραηλινές επιδρομές των τελευταίων ημερών. 
Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.
 
ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΧΤΕΣ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

232 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 68 παιδιά

Με φόντο τις δολοφονικές επιδρομές του κατοχικού ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, που συνεχίστηκαν χτες για 11η μέρα, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τα 68 παιδιά, αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο για παύση πυρός.
 
 ΗΠΑ και ΕΕ, αφού όλες τις προηγούμενες μέρες έκαναν «πλάτες» στο νέο έγκλημα στην Παλαιστίνη κάνοντας λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ», ενέτειναν τις διεργασίες για μια προσωρινή και εύθραυστη «εκεχειρία», ενώ αντίστοιχες ενέργειες «έτρεχαν» Κίνα, αραβικές χώρες, ΟΗΕ κ.α.

Χτες βράδυ, λίγο μετά τις 22.00 και έπειτα από τρίωρο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ, ανακοινώθηκε έγκριση σχεδίου για παύση πυρός, που φέρεται πως θα τεθεί σε ισχύ από τις 2 π.μ. σήμερα, Παρασκευή.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρουσίασε ένα σχέδιο «μονομερούς» παύσης πυρός ώστε να αποφύγει τη δέσμευση ή την ικανοποίηση πιθανών απαιτήσεων από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ. Νωρίτερα είχε επιμείνει πως θα συνέχιζε τις επιθέσεις «μέχρις ότου επιτευχθούν οι στόχοι» περί «εξασφάλισης της ηρεμίας και της ασφάλειας των Ισραηλινών πολιτών».

Τα παιδιά στο στόχαστρο και των χθεσινών δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα

Copyright 2021 The Associated

Τα παιδιά στο στόχαστρο και των χθεσινών δολοφονικών ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα
Το ισραηλινό «Channel 12» και το αραβικό «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσαν πως η Χαμάς είχε ενημερώσει τη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ πως αποδέχεται μία συμφωνία κατάπαυσης πυρός δίχως να γίνουν γνωστά βασικά στοιχεία.

«Ενθαρρυμένη από τις εξελίξεις» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι...

Παραμένει η κόλαση στη Γάζα...

Η προωθούμενη «εκεχειρία» βέβαια γίνεται με το πιστόλι στον κρόταφο των Παλαιστινίων, με πλήρη διατήρηση της κατοχής από το Ισραήλ, ενώ εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή και οι κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης.

Στη Γάζα οι ισραηλινοί πύραυλοι συνέχισαν και χτες να καταστρέφουν σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, πολυώροφα νοσοκομεία και κλινικές, ενώ οι ελλείψεις σε καύσιμα προκάλεσαν χτες στη Ράφα ολικό μπλακ άουτ. Οι ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών μηχανημάτων, ακόμη και τρεχούμενου νερού είναι μεγάλες, κάνοντας αβίωτη τη ζωή για δεκάδες χιλιάδες αμάχους, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα προχώρησε σε αναθεώρηση του συνολικού αριθμού των νεκρών από την 10η Μάη (οπότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις), ανακοινώνοντας ότι έως χτες το απόγευμα ανέρχονταν σε 232, εκ των οποίων τα 68 παιδιά.

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ χτες ορισμένα ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις πρόσφατες επιθέσεις με ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, εκτιμώντας πως είναι έργο όχι της Χεζμπολάχ (που έχει άλλωστε αποποιηθεί την ευθύνη) αλλά μίας μικρής οργάνωσης Παλαιστινίων της Χαμάς με έδρα στην Τύρο.

Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ και αξιώσεις διαφόρων «παικτών»

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας χτες στην πολύωρη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα «πραγματική κόλαση», ιδιαίτερα για τα χιλιάδες παιδιά των Παλαιστινίων. Η συνέχιση των ισραηλινών και παλαιστινιακών πυρών είναι «απαράδεκτη», είπε, εκτιμώντας ότι «οι συγκρούσεις πρέπει να τερματιστούν αμέσως».

«Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τους συνεχείς βομβαρδισμούς της αεροπορίας και του πυροβολικού από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) στη Γάζα» ανέφερε, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «είναι επίσης απαράδεκτη» η συνέχιση της «τυφλής ρίψης ρουκετών» από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις.

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ υπερασπίστηκε την... «αποτελεσματικότητα» της αμερικανικής διπλωματίας ισχυριζόμενη πως πασχίζει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα για την αποκλιμάκωση της «έντασης» στην περιοχή.

Στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν 12 υπουργοί Εξωτερικών και συγκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νίγηρα και της Αλγερίας, που προεδρεύουν αντίστοιχα αυτή την περίοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και της Αραβικής Ομάδας στα Ηνωμένα Εθνη. Σε γενικές γραμμές καταγράφηκαν οι θέσεις πολλών χωρών υπέρ των Παλαιστινίων, ωστόσο τα όποια ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν νομικώς δεσμευτική αξία. Οι αποφάσεις έχουν περισσότερο πολιτική σημασία.

Σε κάθε περίπτωση, η κάλυψη των ΗΠΑ και της ΕΕ στις θηριωδίες της επίθεσης στη Γάζα αξιοποιούνται από την Κίνα και άλλες χώρες με στόχο την προώθηση των δικών τους συμφερόντων.

Η Κίνα φαίνεται να διεκδικεί σε αυτή την κρίση θέση διεθνούς μεσολαβητή, επιθυμώντας να πάρει το ρόλο αυτόν από τις ΗΠΑ. Ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, ολοκλήρωσε χτες κύκλο επαφών με διπλωμάτες και άλλους αξιωματούχους από ΗΠΑ, Ρωσία, Αίγυπτο, Παλαιστινιακή Αρχή, Ισραήλ, ΟΗΕ και ΕΕ, ζητώντας άμεση εκεχειρία. Επιβεβαίωσε τη θέση της Κίνας για λύση στη βάση των δύο κρατών και εξέφρασε ξανά την προθυμία της Κίνας να φιλοξενήσει μία διαπραγμάτευση Ισραήλ - Παλαιστινιακής Αρχής στο Πεκίνο.

Ρόλο στα διπλωματικά παζάρια επιχειρεί και το Πακιστάν που με το ρόλο του «συντονιστή» του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης ζήτησε και πέτυχε τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στις 27 Μάη στη Γενεύη με θέμα την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας, της Ιερουσαλήμ και της υπόλοιπης Δυτικής Οχθης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ χτες εμφανίστηκε σε γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας πως είναι απαραίτητες «οι έμμεσες επαφές» ορισμένων αραβικών χωρών (π.χ. Αιγύπτου) με τη Χαμάς προκειμένου να καταστεί εφικτή η... «εκτόνωση της έντασης». Η ίδια τόνισε πως η χώρα της έχει περιορισμένες δυνατότητες να επιβάλλει εκεχειρία στην περιοχή, επισημαίνοντας πως εντείνει τις προσπάθειες για αυτό το στόχο σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο δε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που έφθασε στο Ισραήλ εξέφρασε την αλληλεγγύη του «και στους Ισραηλινούς πολίτες και τους Παλαιστίνιους που βάλλονται». Ωστόσο έσπευσε να επιβεβαιώσει τη θερμή στήριξη της Γερμανίας «στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα απέναντι στις ρουκέτες τρόμου της Χαμάς». Σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο τελευταίος επέμεινε στην «επίτευξη στόχων» για την «ασφάλεια του Ισραήλ» μέσω συνέχισης των επιθέσεων στη Γάζα. Ισχυρίστηκε δε ότι το τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος με εκρηκτικά που εισήλθε στο Ισραήλ από τη Συρία στις αρχές της βδομάδας ήταν «κατασκευασμένο στο Ιράν» και θύμισε ότι είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό από το 2018.

Αργότερα στο Ισραήλ μετέβησαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Τσεχίας και Σλοβακίας, σε μία προσπάθεια υποστήριξης της ισραηλινής κυβέρνησης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου