Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ένα στοίχημα που χάθηκε νωρίς...


ΣΧΙΝΟΣ - ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ

«Κάθε μέρα είναι και ένα στοίχημα για όλους μας, κάθε μέρα αυτό το στοίχημα θα το κερδίζουμε δουλεύοντας όλοι μαζί», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στις 15 Απρίλη, κατά τη σύσκεψη που έγινε μεταξύ Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιπυρική περίοδο που θα ξεκινούσε την 1η Μάη.  

Ο ίδιος μάλιστα διαβεβαίωνε ότι η προετοιμασία του μηχανισμού βρίσκεται σε άριστο επίπεδο ενώ από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης -σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής- «απευθυνόμενος στο σύνολο της φυσικής ηγεσίας του ΠΣ, στάθηκε ιδιαίτερα στο δίπτυχο Επαγρύπνηση - Ετοιμότητα ολόκληρου του μηχανισμού, καθώς και όλων των φορέων που συνδράμουν το Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία στο έργο τους». 

Προς ενίσχυση όλων των παραπάνω, γινόταν σαφές πως «στο πλαίσιο της σύσκεψης, επιβεβαιώθηκε σε περιφερειακό επίπεδο η πλήρης ετοιμότητα του μηχανισμού, ενώ επισημάνθηκε η σημασία της στενής και διαρκούς συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α' και Β' βαθμού». 

Αυτά φυσικά στους χάρτες, στα ... μόνιτορ και στα επιτελικά σχέδια. Γιατί στην πραγματικότητα, στην πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της χρονιάς, ένα μήνα σχεδόν μετά, στο Σχίνο, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως είναι τελείως ανέτοιμος με τους κατοίκους να καλούνται να εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους βλέποντας πολλές περιουσίες να έχουν γίνει στάχτη.

Ωστόσο, είναι σίγουρο πως βασικός «φταίχτης» για την κυβέρνηση για τη μεγάλη -ήδη- καταστροφή στην περιοχή θα είναι οι απρόβλεπτοι ισχυροί άνεμοι που κατέστησαν ιδιαίτερα δύσκολη την επιχείρηση της Πυροσβεστικής. Όχι ότι τα Μέσα δεν επαρκούν, όχι η χρόνια υποχρηματοδότηση του Σώματος ή η ολιγωρία των εκάστοτε κυβερνήσεων για πρόληψη.

Ακόμα και η ανακοίνωση για ένταξη 18 περιοχών της Αττικής σε καθεστώς Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας με εντολή της κυβέρνησης ώστε «να δρομολογηθούν έργα και εργασίες που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, των υποδομών, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος, λόγω επαπειλούμενου κινδύνου από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», έγινε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (10 Μάη) και τα όσα έργα γίνουν -αν γίνουν- θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο μήνες, δηλαδή ... καλό Ιούλη!

 

1 σχόλιο:

  1. Αντιγράφω απο το blog laiki exousia:
    «Κοίτα να δεις κάτι συμπτώσεις:
    ✅ Ο όμιλος του Μυτιληναίου προσπάθησε να κάνει εργοστάσιο εξόρυξης βωξίτη στην περιοχή.
    ✅ Μετά από κινητοποίηση των κατοίκων η κατασκευή σταμάτησε.
    ✅ ο ίδιος όμιλος ήθελε να στήσει και ανεμογεννήτριες στα Γεράνεια Όρη.
    ✅ Μετά από κινητοποίηση των κατοίκων και αυτό σταμάτησε.
    ✅ Για τις εξορύξεις βωξίτη και για τα αιολικά πάρκα εκκρεμούν τέσσερις αδειοδοτήσεις που δεν προχωρούν λόγω της προστασίας της δασικής έκτασης.
    ✅ Το Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ), εγκρίνει επι προεδρίας Σακελλαροπούλου απόφαση η οποία επιτρέπει την χορήγηση αδειών για κατασκευή αιολικών σε αναδασωτέες εκτάσεις.
    ✅ Ξαφνικά ξεσπάει μεγάλη πυρκαγιά σε όλη την περιοχή, λίγες μέρες μετά την επικύρωση της απόφασης.
    ✅ Η φωτιά ξεκίνησε 30 λεπτά από την στιγμή που το τελευταίο πυροσβεστικό γύρισε στην βάση του, και 1 ώρα από την καθηλωση των εναεριων.
    ✅ Τον Μάιο δεν αναπτύσσεται πλήρως ο σχεδιασμός της πυροσβεστικης λόγω ελλειψης προσωπικού, και έτσι το βράδυ τα δάση δεν φυλαγονται.
    ✅ Επίσης δεν έχει γίνει ακόμα η παραλαβή των εναέριων που νοικιάζει η πυροσβεστική υπηρεσία.
    ‼️ Να δείτε που τελικά θα εγκριθούν και οι τέσσερις αδειοδοτήσεις που εκκρεμούν τόσο καιρό (μαζί με αυτές για τις εξορύξεις βωξίτη) γιατί η καθυστέρηση έγκρισης και οι κινητοποιήσεις κατοίκων κάνουν κακό στην «υγιή επιχειρηματικότητα» και την «ανάπτυξη». Έτσι λοιπόν τώρα που θα εγκριθούν οι άδειες, δεν θα «αναγκαστεί» ο καημένος ο επιχειρηματίας να επενδύσει σε Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία (ξέρετε τη γείτονα χώρα που δεν τολμούν να πουν το επίσημο όνομά της)
    Γιατί κουμάντο σε αυτό το τριτοκοσμικό κωλοχανείο δεν κάνουν τα πολιτικά ανδρείκελα, αλλά οι μαφιόζοι επιχειρηματίες εφοπλιστές και κάνεις δεν λέει κουβέντα. Και κανείς δεν τους έχει πάρει με τις πέτρες ακόμα.
    Ομερτά!»
    Ναι, αλλά, κύριε, ο όμιλος του Μυτιληναίου έχει κάνει δωρεές:
    *Δωρεά έξι πυροσβεστικών οχημάτων από τον όμιλο «Μυτιληναίος»
    https://www.fpress.gr/.../dorea-exi-pyrosvestikon...
    *Δωρεά του Ομίλου Μυτιληναίου στο Νοσοκομείο Λιβαδειάς.
    https://www.e-sterea.gr/.../25044-dorea-tou-omilou...
    *Όμιλος Μυτιληναίος: Δωρεά ύψους ενός εκατ. ευρώ υπέρ των πληγέντων από τις πυρκαγιές.
    https://www.google.com/.../omilos-mutilinaios-dorea.../AMP/
    *MYTILINEOS: Δωρεές σε νοσοκομεία και Δήμους για τη μάχη κατά της πανδημίας
    https://www.google.com/.../mytilineos-dorees-se.../amp/
    Εντάξει, κι ο Πάμπλο Εσκομπάρ έδινε χρήματα στα Barrios του Medellin, έχτιζε νοσοκομεία και δώριζε διαμερίσματα στους δυστυχισμένους pobrecitos της Κολομβίας.
    Ευεργέτης κι αυτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου