Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Προωθούν «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα και διατηρούν ως μόνο μέτρο προστασίας τα εμβόλια


 ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η συζήτηση σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας είναι σε εξέλιξη στη σημερινή σύνοδο κορυφής των «27» ηγετών της ΕΕ, με το λεγόμενο ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID, να είναι στο επίκεντρο των σκληρών παζαριών.

Σε ρόλο «πλασιέ» των συμφερόντων του τουριστικού κεφαλαίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε ακόμη μεγαλύτερες «εκπτώσεις» στα υγειονομικά πρωτόκολλα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην τοποθέτησή του εξέφρασε την ανάγκη αμοιβαιότητας ανάμεσα στα κράτη-μέλη, μέχρι να τεθεί πλήρως σε εφαρμογή η σχετική νομοθεσία για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID. Επίσης πρότεινε όταν οι ταξιδιώτες επιστρέφουν στις χώρες τους, να μην απαιτείται αποκλειστικά η διενέργεια μοριακού τεστ PCR, αλλά να δίνεται η «εναλλακτική» των rapid test και η ευρεία χρήση self test που «έχουν αποδειχθεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την επιδημιολογική επιτήρηση στην Ελλάδα».

Μόνο μέτρο προστασίας οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα πάντως, γίνεται σαφές πως η ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων Υγείας στις χώρες-μέλη της ΕΕ δεν αποτελεί επιλογή των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες στηρίζουν όλο το σχεδιασμό τους για την πανδημία, στους εμβολιασμούς, οι οποίοι συνεχίζουν να προχωρούν αργά. 

Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες, η ΕΕ αναμένει να έχει λάβει πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες,

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ αναμένει να λάβει 413 εκατ. δόσεις το δεύτερο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και ακόμα 529 εκατ. την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το πρώτο τρίμηνο έλαβε 106 εκατ. εμβόλια.

Οι εκτιμήσεις λαμβάνουν υπόψιν μόνο τα εμβόλια από τέσσερις φαρμακοβιομηχανίες: «Pfizer-BionTech», «Johnson & Johnson», «AstraZeneca» και «Moderna». Τη «μερίδα του λέοντος» των παραγγελιών έχει πάρει το εμβόλιο της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας «Pfizer/BioNTech», που θα προμηθεύσουν το δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους σχεδόν στο 40% των συνολικών παραδόσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου