Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Πρωτοστατεί στην επικίνδυνη ανισομετρία των εμβολίων η ΕΕ


Εχει «καπαρώσει» πολλαπλάσιες δόσεις από τις ανάγκες του πληθυσμού της, την ώρα που σε πολλές χώρες δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε οι υγειονομικοί και οι ηλικιωμένοι

Το γεγονός ότι έχει «καπαρώσει» δόσεις εμβολίων που μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπερνούν κατά πολύ τις ανάγκες εμβολιασμού του πληθυσμού της «διαφήμισε» χτες η ΕΕ (ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει ακόμα χαμηλή, μισό χρόνο μετά την έναρξη των εμβολιασμών), την ίδια ώρα που άλλες χώρες δεν έχουν εμβολιάσει ακόμη ούτε τους υγειονομικούς και τους ηλικιωμένους.

Κι όμως... η Σύνοδος Κορυφής της λυκοσυμμαχίας διαπίστωσε υποκριτικά πως «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». Παράλληλα, προωθώντας συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύεται να «συνεχίσει τις προσπάθειες για αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας παραγωγής εμβολίων προκειμένου να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες».

Αναλυτικότερα, η ΕΕ αναμένει να έχει λάβει περισσότερες από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων έως τα τέλη Σεπτέμβρη από 4 φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάστηκε χτες στους ηγέτες της ΕΕ. Μέχρι το τέλος του έτους, η ΕΕ αναμένει να λάβει άλλες 452 εκατομμύρια δόσεις, συνολικά 1,5 δισ. Κατά τ' άλλα, σκοπεύει να δώσει «σε χώρες που έχουν ανάγκη» μόλις 100 εκατ. δόσεις εμβολίων μέχρι τα τέλη του έτους...

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται μια συμβιβαστική πρόταση περί «υποχρεωτικής μεταφοράς των αδειών» για παραγωγή εμβολίων κατά της Covid-19 προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες που θα χορηγηθούν στις «φτωχές χώρες», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Κι ενώ οι λαοί παραμένουν εκτεθειμένοι, διευκρίνισε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση και συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις γύρω από το θέμα της προσωρινής «άρσης» της πατέντας των εμβολίων.

Ελλειψη εμβολίων σε Ινδία και Λατινική Αμερική

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η τραγική κατάσταση στην Ινδία, όπου σύμφωνα με το μοντέλο «υπερβάλλουσας θνητότητας» του περιοδικού «Economist» υπολογίζεται ότι έως τώρα περίπου 1 εκατ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19, έναντι των περίπου 307.000 καταγεγραμμένων θανάτων που έχει ανακοινώσει το ινδικό υπουργείο Υγείας.

Πλήρως εμβολιασμένο είναι μετά βίας το 3% των 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των 10 χωρών με τα περισσότερα κρούσματα COVID-19. Το Serum Institute of India, που προμηθεύει το εμβόλιο της «AstraZeneca», και η τοπική εταιρεία «Bharat Biotech», που προμηθεύει το Covaxin, έχουν πει ότι αυξάνουν την παραγωγή αλλά καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις στις προμήθειες σε σχέση με τα εκατομμύρια δόσεων που χρειάζεται η χώρα. Επίσης η Ινδία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την «Pfizer» για να αγοράσει εμβόλια.

Αλλά και στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική η έλλειψη εμβολίων καθυστερεί την ανοσοποίηση των λαών. Είναι ενδεικτική η έκκληση έξι ηγετών της περιοχής προς τη διεθνή κοινότητα για «πιο δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια». Καλούν τις χώρες «που διαθέτουν πλεόνασμα δόσεων, ή έχουν ήδη εμβολιάσει τον πληθυσμό που διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, να θέσουν σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου τα πλεονάσματα αυτά να διανεμηθούν δίκαια και άμεσα».

Από τις 1,3 δισ. δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη χορηγηθεί στον κόσμο, πάνω από τις μισές έχουν χορηγηθεί σε μόλις πέντε χώρες, που αντιπροσωπεύουν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με επίσημα δεδομένα. «Η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο αφού φθάσουν εμβόλια στους ευάλωτους πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο», σημειώνουν και προσθέτουν πως «συνολικά, οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν έχουν λάβει παρά το 0,3% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως».

Πέντε χώρες της Λατινικής Αμερικής συγκαταλέγονται στη δεκάδα των κρατών με τα περισσότερα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες δύο βδομάδες (Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κόστα Ρίκα, Παραγουάη, Κολομβία), σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Επίσης η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στη Βραζιλία με εκατόμβες νεκρών οδήγησε και στη βραζιλιάνικη μετάλλαξη.

Από την άλλη, το Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να πετάξει εμβόλια που θα έχουν λήξει και θα μείνουν αδιάθετα λόγω απροθυμίας εμβολιασμού, προειδοποίησε αξιωματούχος της Υγείας. Η πόλη των 7,5 εκατ. έχει αγοράσει αρκετές δόσεις εμβολίων των «Pfizer»/«BioNTech» και του κινεζικού Sinovac για να εμβολιάσει ολόκληρο τον πληθυσμό της, αλλά μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί μόνο 2,1 εκατ. δόσεις από τα τέλη Φλεβάρη.

Καταρρέουν τα νοσοκομεία στην Ιαπωνία - Συστάσεις από τις ΗΠΑ

Τα νοσοκομεία στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, την Οσάκα, κατακλύζονται καθώς αυξάνονται τα κρούσματα, με τις κλίνες και τους αναπνευστήρες να τελειώνουν, την ώρα που εξαντλημένοι γιατροί προειδοποιούν για «κατάρρευση του συστήματος» και συνιστούν να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ο κορεσμός των νοσοκομείων, αρχικά του Τόκιο, τώρα της Οσάκα, αποκαλύπτει την κατάσταση του συστήματος Υγείας, τις περικοπές, την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση. «Για να το θέσουμε απλά, πρόκειται για κατάρρευση του ιατρικού συστήματος», δήλωσε ο Γιούζι Τόχντα, διευθυντής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Kindai στην Οσάκα. Κι αυτό, ενώ αναφέρθηκαν μόλις 3.849 νέα κρούσματα σε διάστημα μίας βδομάδας στην πόλη των 7 εκατομμυρίων...

Μόνο το 14% των 13.770 ασθενών με Covid-19 στη νομαρχία της Οσάκα έχουν νοσηλευθεί. Συγκριτικά, το 37% των ασθενών με κορονοϊό στην περιοχή του Τόκιο χρειάστηκε να νοσηλευθεί. Ωστόσο μέχρι την περασμένη Πέμπτη ήταν κατειλημμένο το 96% των διαθέσιμων κλινών στα 348 νοσοκομεία της Οσάκα που ασχολούνται με τα σοβαρά περιστατικά του κορονοϊού. Από το Μάρτη 17 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Covid-19 εκτός νοσοκομείου στη νομαρχία αυτή. Ορισμένα νοσοκομεία κινδυνεύουν με έλλειψη ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται για την αναισθησία των ασθενών που πρόκειται να διασωληνωθούν, ενώ στο νοσοκομείο του Τόχντα τελειώνουν οι αναπνευστήρες.

Ο Γιασουνόρι Κομάτσου, επικεφαλής ενός συνδικάτου εργαζομένων στην περιφέρεια, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και για τις νοσηλεύτριες των τοπικών Κέντρων Υγείας: «Κάποιες από αυτές κάνουν 100, 150, 200 ώρες υπερωρία και αυτό συμβαίνει εδώ και ένα χρόνο. Οταν έχουν εφημερία, συχνά πηγαίνουν σπίτι τους στη 1 τα ξημερώματα απλώς και μόνο για να τις ξυπνήσει το τηλέφωνο στις 3 ή στις 4».

Παράλληλα, μόνο οι μισοί υγειονομικοί της χώρας έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Στο μεταξύ, σε λιγότερο από δυο μήνες το Τόκιο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ πληθαίνουν οι φωνές για ακύρωσή τους. «Στους Ολυμπιακούς, 70.000 ή 80.000 αθλητές και άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα έρθουν στη χώρα. Αυτό ενδέχεται να αποτελέσει αφορμή για μια ακόμη καταστροφή το καλοκαίρι», προειδοποίησε ο Ακίρα Τακάσου, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων στο OMPUH.

Οι ΗΠΑ συνέστησαν στους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, «λόγω των κινδύνων που συνδέονται με την πανδημία Covid-19». Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν λέει επί του παρόντος εάν αυτή η απόφαση θα επηρεάσει την προετοιμασία των Αγώνων και τη συμμετοχή των αμερικανικών αντιπροσωπειών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου