Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Τριήμερο πυκνών διεργασιών με φόντο ΝΑΤΟ


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
 
Ενα τριήμερο πυκνών διεργασιών ξεκινά στα Ελληνοτουρκικά, ως προπομπός και όσων θα γίνουν ένα δεκαπενθήμερο αργότερα, στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, καθώς «τρέχουν» τα παζάρια ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, με φόντο τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη μοιρασιά της καπιταλιστικής λείας στην περιοχή.

Την Κυριακή 30/5 το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει αεροπορικώς στην Αλεξανδρούπολη ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονα, Μ. Τσαβούσογλου, και να επισκεφθεί την Κομοτηνή. Σε εκκρεμότητα παραμένει το πρόγραμμα της επίσκεψής του στην Ξάνθη, με ανοιχτό σε κάθε περίπτωση το ενδεχόμενο να επαναφέρει τις απαράδεκτες θέσεις της τουρκικής αστικής τάξης για την περιοχή και τη μειονότητα, όπως δείχνουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος ΑΚΡ, ο οποίος την Τετάρτη μίλησε ξανά περί «τουρκικής μειονότητας».

Στην Αθήνα αναμένεται το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Ελληνας ομόλογός του, Ν. Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας οι δύο ΥΠΕΞ θα επισκεφθούν τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Λέγεται ότι στη συνάντηση αυτή ο Τσαβούσογλου αναμένεται να μεταφέρει μήνυμα του Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αλλωστε οι δύο ηγέτες θα βρεθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 του Ιούνη, όπου και πιθανολογείται, «αν το ευνοήσουν οι συνθήκες» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μια συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου.

Ακολούθως, Δένδιας και Τσαβούσογλου, μαζί με διπλωμάτες, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών. Οπως αναφέρει η κυβέρνηση, «οι συνομιλίες θα εστιαστούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», ενώ στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Σημειωτέον, από την τουρκική πλευρά διαρρέεται ότι η αντιπροσωπεία δεν έρχεται με στόχο την «ένταση», αλλά τη συνέχιση του «διαλόγου» (που οριοθετούν τα συμφέροντα των δύο αστικών τάξεων και τα ευρωατλαντικά σχέδια), με την επιθυμία της αυτή μάλιστα, όπως λένε, να ενισχύεται μετά την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας, συμφωνία η οποία, θυμίζουμε, αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά και κατοχυρώνει αλιευτικά δικαιώματα για την Ιταλία στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι τον Ιούνη του 2020 έγιναν «προσπάθειες» από την τουρκική κυβέρνηση για απευθείας επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει τότε η υπόθεση.

Στο μεταξύ, το Σάββατο 29/5 - μια που συνεργασία και ανταγωνισμοί ανάμεσα στις δυο αστικές τάξεις πάνε πακέτο - προγραμματίζεται συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη, με τον Τούρκο ομόλογό του, Σ. Ονάλ, στην Καβάλα, καθώς, όπως σημειώνεται από το ΥΠΕΞ, στη συνάντηση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα στις 15 Απρίλη «οι δύο πλευρές εξέφρασαν τη βούληση να προωθήσουν μια θετική ατζέντα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα και συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα», εξ ου και η συνάντηση των δύο υφυπουργών. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε ήδη από τότε 15 σημεία - τομείς για εμπορική και οικονομική «συνεργασία», με την τουρκική πλευρά να προτείνει άλλα 8, δείχνοντας το ενδιαφέρον τους για το «ψητό» που οσμίζονται σε κλάδους όπως Τουρισμός, Ενέργεια, Εμπόριο, Διαμετακόμιση, Νέες Τεχνολογίες κ.λπ.

Ηδη, εξάλλου, ολοκληρώθηκε μεσοβδόμαδα ο 4ος κύκλος συναντήσεων για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ στελεχών των υπουργείων Αμυνας των δύο χωρών. Επισήμως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ» και η 5η συνάντησή τους σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα. Επαφές σε στρατιωτικό επίπεδο, στο μεταξύ, γίνονται σχεδόν κάθε βδομάδα, μεταξύ στελεχών των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσωπειών του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» που στήθηκε εκεί για να κρατά χαμηλή την ένταση στη νοτιοαναταλική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου