Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Οι ομιλίες του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια

 

«Απορρίπτεται! Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα!»

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για τον εργάσιμο χρόνο, τη λειτουργία και τη δράση των σωματείων, το δικαίωμα στην απεργία απαίτησαν χιλιάδες λαού στο μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα, μετά από κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.

Με μια ογκώδη συγκέντρωση στα Προπύλαια και μια μαχητική πορεία που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και κατέληξε στο Σύνταγμα, χιλιάδες εργαζόμενοι απαίτησαν «Κάτω τα χέρια από το 8ωρο», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα οργάνωσης της κλιμάκωσης του αγώνα τους ενάντια στο σημερινό νομοσχέδιο, αλλά και για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. (δείτε video εδώ και εδώ).

Συλλαλητήρια έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης και σε άλλες πόλεις της χώρας, ενώ η πολύμορφη δράση των Σωματείων ενάντια στο νομοσχέδιο-τερατούργημα και η προετοιμασία νέας απεργίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

 
Οι ομιλίες του συλλαλητηρίου στα Προπύλαια

Από το βήμα της συγκέντρωσης τα Συνδικάτα κατήγγειλαν το κράτος του Ισραήλ που για ακόμη μια φορά, με την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ, εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς στην Παλαιστίνη με δεκάδες θύματα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και διαβεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την ισραηλινή βαρβαρότητα.

Ενώ αναφορικά με το ν/σ της κυβέρνησης το μήνυμα που έστειλαν οι ομιλητές ήταν ξεκάθαρο: «Απορρίπτεται! Να αποσυρθεί τώρα το αντεργατικό έκτρωμα!».

Με χαιρετισμό του Ηλία Σιώρα, γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, ξεκίνησε το μεγάλο συλλαλητήριο Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στα Προπύλαια. Ο Ηλ. Σιώρας μετέφερε  το «παρών» της Ένωσης στις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο «που μας γυρίζει στις εφιαλτικές εποχές των περασμένων αιώνων». (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ)

«Η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη αρχή δεν είναι διοικητικό ζήτημα, αλλά βαθύτατα πολιτικό. Η κυβέρνηση δεν θέλει να απαλλάξει την Επιθεώρηση Εργασίας από τις πολιτικές πιέσεις όπως ισχυρίζεται. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να απαλλάξει τον εαυτό της από τις πιέσεις που ασκούν οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους για την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους δουλειάς, για μέτρα ασφάλειας και υγείας, για να έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις Επιθεωρήσεις και να διεκδικούν ακόμα και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους όπως η έγκαιρη καταβολή του μισθού τους», υπογράμμισε ο Γιώργος Δούκας, εργαζόμενος στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο αυτό καταργεί την κυριακάτικη αργία σε μια σειρά κλάδους και επιχειρήσεις, μεταφορές και αστικές συγκοινωνίες, παραγωγή και διακίνηση φαρμάκου, logistics, ταχυμεταφορές, κλάδοι των Κατασκευών, τηλεπικοινωνίες, τηλεφωνικά κέντρα, data centers, μηχανογραφικά κέντρα, λογιστήρια. Δουλειά μέχρι 7 μέρες την εβδομάδα και 13 ώρες τη μέρα, δηλαδή!» σημείωσε η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο. (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Θέλουν τώρα να βάλουν οριστική ταφόπλακα στο απεργιακό δικαίωμα, με την πρόβλεψη για γενίκευση του προσωπικού ασφαλείας. Η ρύθμιση αυτή πλήττει τον ίδιο τον πυρήνα του απεργιακού δικαιώματος, αφού ουσιαστικά η επιδίωξή τους είναι να μη σταματάει ή να μην περιορίζεται καν η παραγωγή», επισήμανε η Χαρά Μαρούλη, από την Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων. (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Η αύξηση των νόμιμων υπερωριών (απλήρωτων και φτηνότερων) θα κάνει πιο συμφέρουσα την εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων. Θα ανοίξει το δρόμο και για νέες απολύσεις αλλά και θα λειτουργήσει ως "αντικίνητρο" για νέες προσλήψεις», ανέφερε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. (Δείτε εδώ video) και (Διαβάστε εδώ).

«Με ψηλά τις σημαίες μας, τα λάβαρα, τα πανό μας, με τα συνθήματά μας να δονούν τους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, αλλά και κάθε γειτονιά, βαράμε αντεπίθεση εκεί που άλλοι έχουν βαρέσει σιωπητήριο. Οργώνουμε όλους τους χώρους δουλειάς», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και της διοίκησης της ΓΣΕΕ. (Δείτε εδώ Video) και (Διαβάστε εδώ).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου