Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Νέο πακέτο αντιλαϊκών νομοσχεδίων


ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Ενα νέο πακέτο αντιλαϊκών νομοσχεδίων ενέκρινε χτες το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, μια ευρεία ατζέντα με «μεταρρυθμιστικό και προωθητικό χαρακτήρα», όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε να μπει για ψήφιση από τη Βουλή το σχέδιο Κώδικα με τίτλο: «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων από το κράτος, έσοδα, δαπάνες και έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των συνασπισμών κομμάτων και των υποψήφιων ή/και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου». Οπως διατείνεται η κυβέρνηση, «ο Κώδικας αφενός παρέχει τη δυνατότητα στα πολιτικά κόμματα, στους συνασπισμούς κομμάτων και τους υποψήφιους ή/και αιρετούς του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να κατανοήσουν και να διαχειριστούν ολοκληρωμένα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους και αφετέρου παρέχει στις εμπλεκόμενες διοικητικές υπηρεσίες ένα πλήρες, σαφές, συγκεκριμένο και εύχρηστο θεσμικό πλαίσιο εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας». Ο Κώδικας περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν στην κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων, τα έσοδα, τις δαπάνες και τον έλεγχο των οικονομικών τους.

Επίσης, κωδικοποιούν τη νομοθεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η κωδικοποίηση αφορά, επισήμως, «τυπικούς νόμους» που αναφέρονται σε θέματα προσωπικού του Λιμενικού, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στη ναυτική εργασία και εκπαίδευση ναυτικών, στην εκμετάλλευση λιμένων κ.λπ.

Παραπέρα, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρουσίασε νομοσχέδιο για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος και την «επιτάχυνση και ευελιξία των προβλεπόμενων για τις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις διοικητικών διαδικασιών». Συστήνεται κυβερνητική επιτροπή, οι αρμοδιότητες της οποίας θα αφορούν κατάρτιση και έγκριση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, καθορισμό προτεραιοτήτων για συμβάσεις ανά τομέα πολιτικής, πηγές χρηματοδότησης, δυνατότητα αναθεώρησης του Προγράμματος, προώθηση και θέσπιση του αναγκαίου κανονιστικού πλαισίου.

Αντίστοιχα, η ηγεσία του ΥΠΕΞ παρουσίασε νομοσχέδιο «για τη στρατηγική εξωστρέφειας και τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων», επιδιώκοντας «παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές ή εν δυνάμει εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να συμβάλλει στην επιχειρηματική τους ανάπτυξη».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των ευρωενωσιακών Οδηγιών 789/2019 και 790/2019 για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και τα συγγενικά δικαιώματα, το οποίο δεν αφορά την προστασία των δημιουργών, ερμηνευτών και εκτελεστών, αντίθετα κύριο μέλημά του είναι η διαμόρφωση ευνοϊκότερων όρων κερδοφορίας για τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που εκμεταλλεύονται τους τομείς παραγωγής οπτικοακουστικών και μουσικών έργων, των εκδόσεων και του έντυπου Τύπου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, παρουσίασε «νομοθετικές πρωτοβουλίες», μεταξύ άλλων, για «την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, παρουσίασε νομοσχέδιο για την «Αναμόρφωση διαδικασιών απελάσεων και επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών». «Ρυθμίζονται» ζητήματα και διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στη χώρα, και στον αντίποδα εισάγονται ρυθμίσεις στον Κώδικα Μετανάστευσης που αφορούν στις άδειες διαμονής «επενδυτών» καθώς και «ψηφιακών νομάδων» (digital nomads). Επίσης, περιορίζονται οι κατηγορίες των δομών που μπορούν να φιλοξενούν αιτούντες άσυλο. Επιδιώκεται, άλλωστε, η «αποτελεσματικότερη εφαρμογή των διαδικασιών απέλασης ή επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών των οποίων η παραμονή στη χώρα έχει κριθεί ως παράνομη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου