Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ζοφερά σχέδια «καθώς αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων»


ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ - ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Τις τελευταίες «πινελιές» βάζουν στο ΝΑΤΟ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες στις 14/6, δίνοντας τον τόνο για τους επόμενους γύρους ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων. Εξ ου και σήμερα, στο πλαίσιο των προετοιμασιών, γίνονται διαδοχικά τηλεδιασκέψεις των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, υπό τον συντονισμό του γγ του Οργανισμού Γ. Στόλτενμπεργκ.

Ο ίδιος σε δηλώσεις του χτες, δίνοντας το περίγραμμα των σημερινών συζητήσεων, αλλά και τι μεθοδεύεται για την επερχόμενη Σύνοδο, είπε ότι θα εξετάσουν «την πορεία για την εμπλοκή μας στο Αφγανιστάν» (από όπου έχουν ανακοινώσει αποχώρηση μονάδων τους, που αναδιατάσσονται, με το βλέμμα στην Κίνα) και τις «εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία».

«Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή για τη Συμμαχία μας και τη συλλογική μας ασφάλεια. Σε έναν πιο ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο κόσμο, χρειαζόμαστε διατλαντική ενότητα. Η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική στέκονται δυνατές μαζί στο ΝΑΤΟ. Ετσι, ο στόχος της "Πρωτοβουλίας ΝΑΤΟ 2030" είναι να προετοιμάσουμε τη Συμμαχία μας για το μέλλον», είπε, καθώς η εν λόγω ατζέντα αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά στη Σύνοδο Κορυφής και να αποτελέσει τον μπούσουλα της επόμενης δεκαετίας για τον ανταγωνισμό με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Ολοι συμφωνούμε ότι πρέπει να λάβουμε φιλόδοξες αποφάσεις, με το βλέμμα στο μέλλον. Πρώτον, θα ενισχύσουμε την ενότητά μας. Θα διαβουλευόμαστε περισσότερο για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ασφάλειά μας στο ΝΑΤΟ. Θα ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για συλλογική άμυνα. Και θα συμφωνήσουμε να αναπτύξουμε την επόμενη "Στρατηγική Αντίληψη" (σ.σ. Strategic Concept, το δόγμα του ΝΑΤΟ, όπως θα αναπροσαρμοστεί στις νέες συνθήκες) για να σχεδιάσουμε μια κοινή πορεία για το μέλλον», πρόσθεσε, παραθέτοντας τα αμέσως επόμενα βήματα.

«Δεύτερον», συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, «θα διευρύνουμε την προσέγγιση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια. Με ενισχυμένη εστίαση στην ανθεκτικότητα (resilience), συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των αλυσίδων εφοδιασμού και των επικοινωνιών. Θα λάβουμε επίσης αποφάσεις για την ενίσχυση του τεχνολογικού μας πλεονεκτήματος».

Και τρίτον, σκιαγραφώντας βασικά αντιπαράθεση δυνάμεων και συγκρούσεις, «θα διαδραματίσουμε μεγαλύτερο ρόλο στη διαφύλαξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων. Για να υπερασπιστούμε τις αξίες και τα συμφέροντά μας». Ως προς αυτό, και στο πλαίσιο του σχεδιασμού τους για ένα «παγκόσμιο ΝΑΤΟ», που θα απλώνει τα πλοκάμια του μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, έβαλε στόχο την «ενίσχυση των συνεργασιών μας με χώρες που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης και σφυρηλάτηση νέων. Και ενίσχυση της κατάρτισης και της ανάπτυξης ικανοτήτων για τους συνεργάτες», μέσα από κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις, προγράμματα εκπαίδευσης κ.λπ.

«Ολες αυτές οι εργασίες θα απαιτήσουν συνεχή επένδυση στην άμυνά μας», ξεκαθάρισε. Χαιρέτισε δε το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, με επτά συνεχόμενα χρόνια αυξήσεων στρατιωτικών δαπανών από τους Ευρωπαίους συμμάχους και τον Καναδά», αλλά ζήτησε σε κάθε περίπτωση «να διατηρήσουμε την ορμή. Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα», καλώντας σε νέες κούρσες εξοπλισμών και προαναγγέλλοντας νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Κάννες στραμμένες σε Ρωσία και Κίνα

Πιάνοντας και επιμέρους τα μέτωπα, θύμισε στην υπόθεση της Λευκορωσίας ότι το ΝΑΤΟ έσπευσε να καταδικάσει την πρόσφατη αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους στο Μινσκ. Ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων και καλωσόρισε την απόφαση πολλών κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, όπως και της ΕΕ, για κυρώσεις. Πρόσθεσε ότι στο ΝΑΤΟ αποφάσισαν να περιορίσουν την είσοδο Λευκορώσων αξιωματούχων στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Στηλίτευσε και τη στάση της Ρωσίας, λέγοντας ότι συνεχίζει ένα μοτίβο συμπεριφοράς βάσει του οποίου εξακολουθεί να επενδύει σε πολεμικές δυνατότητες, των οποίων μάλιστα κάνει χρήση - όπως ισχυρίστηκε ο ΝΑΤΟικός - σε Γεωργία και Ουκρανία, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη στρατιωτική παρουσία της στον Αρκτικό Κύκλο, στη Θάλασσα του Μπάρεντς, στο Καλίνινγκραντ, στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Αντιπαρέβαλε τη στρατιωτική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ με σχηματισμούς μάχης στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, με «προωθημένη παρουσία» και στη Ρουμανία, και ταυτόχρονη αύξηση των εναέριων περιπολιών και της ανάπτυξης πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα, χαιρέτισε το γεγονός ότι «τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2019 και μετά, είδαμε μια σύγκλιση θέσεων και κατανόηση μεταξύ συμμάχων για τις προκλήσεις που θέτει η άνοδος της Κίνας». «Υπάρχουν βέβαια δυνατότητες για την οικονομία και το εμπόριο, τη συνεργασία στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής αλλαγής, αλλά η Κίνα θέτει και σοβαρές προσκλήσεις», τόνισε.

«Σύντομα θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομία, στον κόσμο, έχει ήδη τον 2ο μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, έχει ήδη το μεγαλύτερο Ναυτικό στον κόσμο», είπε, κατηγορώντας ταυτόχρονα το Πεκίνο ότι «δεν πιστεύει στη δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου και των ΜΜΕ, δεν συμμερίζονται τις αξίες μας, καταπιέζουν μειονότητες, απειλούν γείτονές τους» κ.λπ. «Ολα αυτά είναι πρόκληση για την ασφάλειά μας», συνέχισε, βάζοντας και την κρίσιμη παράμετρο ότι ταυτόχρονα «μας πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, είναι ήδη στην Αφρική και στην Αρκτική, επενδύουν σε κρίσιμες υποδομές μας, όπως τα δίκτυα 5G».

Σε κάθε περίπτωση, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συμφωνήσουν στην «Πρωτοβουλία 2030», «που θα προσεγγίζει αυτά τα ζητήματα, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό, όπως εκφράζεται και από την Κίνα». Τόνισε άλλωστε ότι καθώς «αλλάζουν οι παγκόσμιες ισορροπίες δυνάμεων, οι σύμμαχοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη το ΝΑΤΟ να κάνει περισσότερα σε έναν πιο σύνθετο και ανταγωνιστικό κόσμο. Εξ ου και να διασφαλίσει π.χ. την ανθεκτικότητα σε κρίσιμες υποδομές, όπως τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τα υποθαλάσσια καλώδια κ.λπ.». Με άγχος άλλωστε να μην εξαγοράζονται από κινεζικούς επιχειρηματικούς ομίλους τα εν λόγω δίκτυα, υπογράμμισε ότι «η ανθεκτικότητα είναι η πρώτη γραμμή άμυνάς μας. Τηλεπικοινωνίες, υποθαλάσσια καλώδια, ενεργειακές υποδομές πρέπει να είναι στη διάθεσή μας και ασφαλισμένα. Βλέπουμε άλλωστε ότι δέχονται κυβερνοεπιθέσεις. Αναμένω, επομένως, το "ΝΑΤΟ 2030" να στείλει σαφές μήνυμα ως προς αυτό».

Τέλος, μπροστά στα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνουν ότι η αμερικανική υπηρεσία NSA, με τη συνδρομή της Δανίας, διενεργούσε κατασκοπεία σε βάρος άλλων κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ, έκανε το όλο θέμα «γαργάρα». «Οι εμπλεκόμενες χώρες δουλεύουν για την επιβεβαίωση των γεγονότων. Εμείς ως ΝΑΤΟ δεν εμπλεκόμαστε, άρα δεν υπεισερχόμεθα στο ζήτημα», είπε, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, όταν ρωτήθηκε σχετικά...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου