Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Με μεγάλη συμμετοχή και η δεύτερη μέρα του Φοιτητικού Φεστιβάλ της ΚΝΕ


Με μεγάλη συμμετοχή νέων και η δεύτερη μέρα του Φοιτητικού Φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη, στο πάρκο ΧΑΝΘ.

Το πλούσιο πρόγραμμα ξεκίνησε με το συγκρότημα της ΚΝΕ που παρουσίασε ένα καλοδουλεμένο μουσικό αφιέρωμα στον Ν. Καββαδία και στη συνέχεια έντεχνη συναυλία από την Αλεξάνδρα και την Μελισσάνθη.

Έπειτα πραγματοποιήθηκε το Workshop των Τομεακών Οργανώσεων Πολυτεχνείου και Σχολής Θετικών Επιστημών  του ΑΠΘ όπως και του ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ με τίτλο «Επιστήμη και έρευνα στο αστικό Πανεπιστήμιο: Υπάρχει διαφορετικός δρόμος;».

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε με βάση την πείρα από τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης το πώς αυτή μετατοπίζεται από την ακαδημαϊκή γνώση στην παραγωγή έρευνας την ίδια ώρα που το επίπεδο σπουδών για τους νέους πέφτει διαρκώς λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, των σοβαρών ελλείψεων υποδομών και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Μέσα στην πανδημία, αυτή η τάση ενισχύθηκε, με τα Πανεπιστήμια να απολαμβάνουν νέες διεθνείς διακρίσεις και την ερευνητική δραστηριότητα να συνεχίζεται ακάθεκτη παρά το γεγονός ότι τα Πανεπιστήμια ήταν κλειστά για τους φοιτητές.

Ο λόγος που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω έγκειται στο ότι το Πανεπιστήμιο της αγοράς, το λεγόμενο «Πανεπιστήμιο ΑΕ» λειτουργεί όχι με γνώμονα την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, την ολόπλευρη ανάπτυξη όλων των επιστημών, αλλά με κριτήριο τη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που οδηγεί σε χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων ή και ερευνητικών προγραμμάτων.

Παρουσιάστηκαν στοιχεία γύρω από την έρευνα των ελληνικών Πανεπιστημίων, ενώ η εικόνα αυτή αντιπαρατέθηκε με το παράδειγμα της έρευνας στο πρώτο εργατικό κράτος, την ΕΣΣΔ, όπου σημειώθηκαν μια σειρά από μεγάλα τεχνολογικά και επιστημονικά επιτεύγματα σε διάφορα πεδία.

Αυτή τη στιγμή στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ συνεχίζεται η εκδήλωση με τίτλο «Ζωή ελεύθερη και ολόκληρη, όχι με δόσεις! Πες όχι σε όλα τα ναρκωτικά!» στην οποία ομιλητές είναι η Κωνσταντίνα Λιαράτσικα, μέλος του ΓΠ της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και ο Παναγιώτης Γεωργάκας, πρ. επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος απεξάρτησης «ΑΡΓΩ».

Η βραδιά θα συνεχιστεί μέχρι αργά, με κέφι, χορό και μεγάλες συναυλίες, με τους «Blues Sicks Tease», τους  «Πέλαγος» και  τους  «BAiLDSA».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου