Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/06/1850

Γεννιέται ο συγγραφέας Λευκάδιος Χερν.

27/06/1929

Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

27/06/1941

Ιδρύεται το Γενικό Στρατηγείο των εθνικοαπελευθερωτικών παρτιζάνικων σωμάτων της Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Ι. Μπ. Τίτο.

27/06/1941

Γεννιέται ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Κισλόφσκι.

27/06/1942

Εκδίδεται η περίφημη διαταγή 227 του Ι. Β. Στάλιν «Ούτε ένα βήμα πίσω!». 

Διαταγή του Ι. Β. Στάλιν «Ούτε ένα βήμα πίσω!».

27/06/1945

Ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και εκλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της).

Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της αστικής τάξης, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας.

27/06/1946

Η διάσκεψη των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης, την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. 

Τα Δωδεκανήσου στην Ελλάδα

27/06/1947

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Συνέδριο του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, αποτελούμενη από τους Ν. Ζαχαριάδη και Μ. Πορφυρογένη, τονίζει πως η «αποφασιστική επίδοση και ανάπτυξη του ΔΣΕ, μπροστά στο γεγονός της αμερικανοαγγλικής πολιτικής και της μοναρχοφασιστικής αδιαλλαξίας, αναγκαστικά τείνει να αποκρυσταλλωθεί και αποκρυσταλλώνεται κιόλας προς τη δημιουργία λεύτερης δημοκρατικής Ελλάδας, με δική της κυβέρνηση και δική της υπόσταση…»

27/06/1960

Πεθαίνει ο Χάρι Πόλιτ, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βρετανίας (1929-1956).

27/06/1962

Την αντίθεσή του στη δημιουργία ανεξάρτητης γαλλικής πυρηνικής δύναμης διατυπώνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Κένεντι, χαρακτηρίζοντάς την αντίθετη με τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

27/06/1967

Συνέρχεται η 11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία, μεταξύ άλλων, εγκρίνει το πόρισμα για το Νίκο Ζαχαριάδη που εκτιμούσε ως αναπόδεικτη την κατηγορία εναντίον του ως πράκτορα του εχθρού. 

11η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ

27/06/1973

Δημοσιεύεται απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με το δημοψήφισμα της Χούντας γύρω από το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και την ανακήρυξη της λεγόμενης προεδρικής δημοκρατίας), με την οποία καλούσε τον ελληνικό λαό «να εκδηλώσει την αντίθεσή του στο στρατιωτικοφασιστικό καθεστώς, με οποιοδήποτε προσιτό τρόπο και μορφή: Με το ψηφοδέλτιο του ΟΧΙ, με σχισμένο, με σβησμένο, με άκυρο ψηφοδέλτιο, με άδειο φάκελο ή και με αποχή».

 27/06/1998

 Πέθανε,ο κομμουνιστής διανοούμενος Κωστής Μοσκώφ

 Πεθαίνει ο Κωστής Μοσκώφ

3 σχόλια:

  1. 27/06/1945

    Ολοκληρώνει τις εργασίες της η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία διακηρύσσει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η κατάσταση χρειάζεται να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η Συμφωνία της Γιάλτας (εκμηδένιση των υπολειμμάτων του φασισμού και εκλογή από κάθε απελευθερωμένη χώρα της μορφής της διακυβέρνησής της).

    Για την αντιμετώπιση της δολοφονικής τρομοκρατικής δράσης της αστικής τάξης, η 12η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ έριξε το σύνθημα της οργάνωσης της μαζικής λαϊκής αυτοάμυνας........ Με Κ.Δ στα χέρια των Κομμουνιστών και μετά το 1935 που δεν θα είχε διαλυθεί το 1943 και θα είχε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό ο ΕΛΙΓΜΟΣ των Λαικών Μετώπων θα είχε εφαρμοστεί με γραμμή ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Σοσιαλφασισμός θα έκανε όσους ελιγμούς χρειαζόταν με την Αστική και τους Αγγλους συμμάχους της και τον Οκτώβρη του 1944 θα είχε διεκδικήσει την εξουσία δεν θα είχαμε ηττηθεί σε όλη την χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό Ο ΑΡΗΣ και οι ...ληστές.... σαν σήμερα μπήκαν υπό την καθοδήγηση του Π.Γ χάρη στην επιστροφή του ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. Σε αντίθετη περίπτωση όλα θα είχαν τελειώσει ...όμορφα ευρωκομουνιστικά...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρειαζόταν το 7ο Συνέδριο να γίνει ταχύτατα να τα ξηλώσει όλα και να ρίξει όλο το βάρος στο ΔΣΕ. Αυτό πίεζε απο την 1η μέρα που γύρισε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ δυστυχώς ένας άνθρωπος ήταν αδύνατο να το κάνει αυτό πήγαν σταδιακά δίνοντας το χρόνο στους καπιταλιστές να ανασυγκροτηθούν και τέλη του 1947 να περάσουν στην τελική σύγκρουση. Ηρθε και η συμμορία του ΤΙΤΟ το 1948 να ολοκληρώσει το ΕΓΚΛΗΜΑ.https://atexnos.gr/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-1945-%CF%83%CF%84%CE%B7/ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. ...Η Πορτογαλία ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανακοίνωσε ότι η εν λόγω παραλλαγή είναι κυρίαρχη στην επικράτειά της. Ήδη, η κυβέρνηση της χώρας δέχεται επικρίσεις ότι το άνοιγμα στους Βρετανούς τουρίστες εκτόξευσε τα κρούσματα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η παραλλαγή «Δέλτα» αντιπροσωπεύει πάνω από το 51% των νέων κρουσμάτων σε όλη την Πορτογαλία και πάνω από το 70% στην περιφέρεια της Λισαβόνας.https://www.902.gr/eidisi/kosmos/263849/pagkosmia-anisyhia-apo-tin-parallagi-delta...... Τι διάολο γίνονται αυτά με Αριστερές κυβερνήσεις με συμμετοχή και ...Κ.Κ ΧΑΧΑΧΑΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου