Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Νίκανδρος Κεπέσης


Σαν σήμερα, στις 3 του Ιούνη 2009, έφυγε από τη ζωή ο Νίκανδρος Κεπέσης.

Ο Νίκανδρος Κεπέσης, γεννημένος το 1914 στο Λισίβι της Μ. Ασίας, ήρθε προσφυγόπουλο στον Πειραιά. Εβγαλε το Γυμνάσιο το 1931. Δουλεύοντας στην Εταιρεία Λιπασμάτων γράφτηκε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Από μαθητής το 1930 έγινε μέλος της ΟΚΝΕ. Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ.

Πήρε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 -1941, με το βαθμό του έφεδρου ανθ/γού. Αναδείχτηκε σε καπετάνιο του 6ου Ανεξάρτητου Συντάγματος ΕΛΑΣ Πειραιά, που έδωσε νικηφόρες μάχες ενάντια στους ναζί κατακτητές, με πιο σημαντική τη μάχη της Ηλεκτρικής.

 

Μετά την απελευθέρωση συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά. Εμεινε στις φυλακές και στις εξορίες από το 1946 μέχρι τα τέλη του 1963. Στη στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου, πιάστηκε και έμεινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων 56 μήνες.

Στη Γ' Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ, το 1950, όντας φυλακή, εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Στην ΚΕ εκλεγόταν μέχρι το 12ο Συνέδριο (1987). Υπήρξε βουλευτής του ΚΚΕ, συγγραφέας πολλών βιβλίων και επίτιμος πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Αγωνίστηκε γιατί ήθελε το λαό πραγματικά ελεύθερο, κυρίαρχο, που θα εξουσιάζει τη ζωή του και δε θα τη στιγματίζει η βαρβαρότητα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Γι' αυτήν την κομματική του δράση διώχτηκε σκληρά. Μετά την απελευθέρωση πιάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια.

Από το '46 μέχρι τέλος του '63, έμεινε στις φυλακές και στις εξορίες και στη συνέχεια, στη δικτατορία, πάλι πολιτικός κρατούμενος, εξόριστος σχεδόν πέντε χρόνια. Συνολικά, 22 ολόκληρα χρόνια, στις πιο δύσκολες συνθήκες, κράτησε ψηλά τον τίτλο του μέλους του Κόμματος, μαζί με άλλους συντρόφους του.

Πολύτιμη είναι η περιγραφή της σκληρής ζωής στα πέτρινα χρόνια, στις φυλακές και στις εξορίες. Πολύτιμο είναι το μήνυμα που μας άφησες, αυτό της δύναμης, της υπεροχής, του δίκιου του αγώνα μας απέναντι στον ισχυρό δυνάστη. Το μήνυμα της αισιοδοξίας, που εμπνέει η κοσμοθεωρία μας, τα ιδανικά του ΚΚΕ

Η Μάχη της Ηλεκτρικής

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς στα στερνά της πολυτάραχης και αγωνιστικής ζωής του "σάλεψε". Το '88 πεταγόταν από τα μπαλκόνια του κτιρίου του ΚΚΕ και καλωσόριζε τον ...Κύρκο: "Γειά σου σύντροφε!"
    Μετά από λίγα χρόνια κατάγγελνε την ...Αλέκα και το Κόμμα για ..."δεξιό οπορτουνισμό"!
    Μια γενιά, που είχε πολύ πάθος, έδωσε πολλά, αλλά χωρίς το ανάλογο θεωρητικό υπόβαθρο. Τα παθήματα, μαθήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Μια γενιά, που είχε πολύ πάθος, έδωσε πολλά, αλλά χωρίς το ανάλογο θεωρητικό υπόβαθρο. Τα παθήματα, μαθήματα.... ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σεχτάρ. Σχετικά με τον σ.Κεπέση είναι μία πραγματική τραγωδία αυτά που μας θύμισες με τον ...κύρκο... το 1988 την Αλέκα ...οπορτουνίστρια... χαχαχα και αυτό που θυμήθηκα με στην Δραπετσώνα το 1990 σε δημοτικές να εξηγεί απο το Μπαλκόνι στον κόσμο γιατί πρέπει να ψηφίσει τον Χρονόπουλο κοινό υποψήφιο ενιαίου συνασπισμού και ΠΑΣΟΚ. Και είναι ακριβώς όπως τα λες. 22 χρόνια φυλακή εξορία αγώνα θυσία και να βλέπεις τέτοια ιδεολογική σύγχυση και δυστυχώς δεν ήταν ο μόνος. Ηταν καταστροφική η ζημιά που πάθαμε απο το 1935 μέχρι το 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου