Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/06/1833

Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το βασιλικό διάταγμα «Περί σχηματισμού της Ελληνικής Χωροφυλακής».

03/06/1899

Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Γιόχαν Στράους (ο 2ος).

03/06/1917

Στην πόλη Λιντς της Βρετανίας πραγματοποιείται αντιπολεμική Συνδιάσκεψη των εργατικών οργανώσεων, με τη συμμετοχή 1.150 αντιπροσώπων των συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων (Εργατικοί, Σοσιαλιστές, κ.α.).

Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα ψηφίσματα που χαιρέτιζαν την Φεβρουριανή Επανάσταση στη Ρωσία, καθώς και το σύνθημα για μια δημοκρατική ειρήνη. Η δημοτικότητα των σοβιέτ θορύβησε τους ηγέτες του Εργατικού Κόμματος, που φρόντισαν να τα καπηλευτούν στη ρητορική τους, υπονομεύοντας ταυτόχρονα μια πρακτική υιοθέτησή τους στο ίδιο το βρετανικό εργατικό κίνημα.

03/06/1922

Γεννιέται ο Γάλλος σκηνοθέτης Αλέν Ρενέ.

03/06/1924

Πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

 

03/06/1926

Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ («κίνημα των Μπίτνικς»)

03/06/1927

Τίθεται σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώθηκε η αβασίλευτη δημοκρατία (δημοψήφισμα 1924) και θεσπίστηκε ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας.

03/06/1932

Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου. Σχηματίζεται νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

03/06/1933

Επανιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, που είχε διαλυθεί το 1924.

03/06/1934

Ο Ριζοσπάστης δημοσιεύει σε αριθμούς την αστική τρομοκρατία (περίοδος 1929-1933). Καταγράφηκαν μεταξύ άλλων: 27 δολοφονίες, 13.050 συλλήψεις, 2.400 καταδίκες σε φυλακή και εξορία, 1.479 ξυλοδαρμοί, κλπ.

03/06/1934

Η αστυνομία απαγορεύει τη σύγκληση του Αντιφασιστικού Συνεδρίου. Παρόλα αυτά, οι σχεδόν 1.200 σύνεδροι, καθώς και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι της Αθήνας και του Πειραιά, συγκεντρώνονται δεχόμενοι επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής. Η αστυνομία ανοίγει πυρ και τραυματίζει 3 εργάτες. Παρά την τρομοκρατία, το Συνέδριο θα συνέλθει τελικά 2 μέρες αργότερα στον Κοκκιναρά Κηφισιάς.

03/06/1941

Η Κάνδανος, ένα μικρό χωριό της Κρήτης, γίνεται ένα από τα μνημεία της ναζιστικής θηριωδίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης («Μάχη της Κρήτης»). 

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

03/06/1946

Με υπουργικό διάταγμα καθαιρείται η διοίκηση της ΓΣΕΕ.

03/06/1957

Πεθαίνει ο ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

03/06/1959

Η κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή απορρίπτει την πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης για μια Βαλκανική χωρίς πυραύλους.

03/06/1963

Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ. Ο Ν. Χικμέτ εντάσσεται στο παράνομο Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας το 1923. Διώκεται για τις ιδέες του και το 1938 καταδικάζεται σε 40 χρόνια φυλακή.

Κάτω από την πίεση της διεθνούς κατακραυγής, το καθεστώς αναγκάζεται να τον απελευθερώσει το 1950 και αφού είχε ξεκινήσει απεργία πείνας. Την ίδια χρονιά τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Ωστόσο παρακολουθείται συνεχώς. Αρχίζει και πάλι να εργάζεται ως σεναριογράφος αλλά οι πιέσεις συνεχίζονται. Αν και απαλλαγμένος από τη στρατιωτική θητεία, το καθεστώς τον καλεί να καταταγεί! Το 1951 φεύγει κρυφά στη Ρουμανία και την ίδια χρονιά του αφαιρείται η τουρκική ιθαγένεια, η οποία του δόθηκε και πάλι μόλις το 2001! Ταξιδεύει σε πολλές χώρες και το 1952 εκλέγεται μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

«Μια θρησκεία, ένας νόμος, ένα δίκαιο:

Η δουλειά του εργάτη» (Ναζίμ Χικμέτ) 

Αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ

Πεθαίνει ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ

03/06/1979

Στον Κόλπο του Μεξικού, και ύστερα από έκρηξη σε γεωτρύπανο, δημιουργείται μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοκηλίδες στα χρονικά των περιβαλλοντικών καταστροφών (2.800 τετραγωνικά χιλιόμετρα).

03/06/1992

Με τη συμμετοχή αντιπροσώπων 172 κυβερνήσεων και χιλιάδων ακτιβιστών, ξεκινά στο Ρίο ντε Τζανέιρο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ η μεγαλύτερη έως τότε παγκόσμια διάσκεψη για την προστασία του περιβάλλοντος («Διάσκεψη της Γης»). Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να προσυπογράψουν τη σχετική συνθήκη, με το επιχείρημα ότι υπονόμευε τη βιομηχανική τους ανάπτυξη.

 

 

5 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/gia-tis-ekloges-stin-kypro-kai-to-akel/ Αυτά είναι τα τραγικά αποτελέσματα της μετατροπής των Κ.Κ σε εργαλεία ενσωμάτωσης στο καπιταλιστικό σύστημα με συμμετοχή σε κυβερνήσεις στο έδαφος του και τις θεωρίες για ...μεταβατικά στάδια και σκαλάκια... δήθεν προς τον σοσιαλισμό που παγιώνουν τον καπιταλισμό για πάντα και κάνεις ...αντιμονοπωλιακό...αγώνα ενάντια στην Κόσκο μαζί με τον Μαρινάκη που θίγονται τα συμφέροντα του στην συγκεκριμένη περίπτωση.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ....Η τότε Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε στις 30 Μάη 2011: «καταρχήν εμείς είμαστε γενικά υπέρ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, η λύση έξω από το ευρώ και δραχμή στις παρούσες συνθήκες είναι καταστροφική». Η γενική αντικαπιταλιστική ρητορική προσπερνούσε τα συγκεκριμένα στηρίγματα του ελληνικού καπιταλισμού.https://prin.gr/2021/06/10-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac-%cf%84%ce%b9%cf%82-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%bb%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%ae-%ce%ad%ce%ba%cf%81%ce%b7%ce%be/..... Οι Θέσεις του ΚΚΕ δικαιώθηκαν απόλυτα απο την ζωή και την εγκληματική πορεία του σύριζα που έσφαξε τον λαό. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό υπερ του λαού όσο οι καπιταλιστές έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους. Ιδια καταστροφή με την σημερινή είναι και η επιστροφή στον εθνικό καπιταλισμό που προτείνει όλος ο οπορτουνιστικός συρφετός μαζί με τμήματα της αστικής τάξης εθνικιστές και φασίστες. Πήγαν στις πλατείες μαζί με τους φασίστες ψήφισαν ΝΑΙ στο Αριστερό μνημόνιο στήριξαν τον σύριζα και σήμερα πάνε να τους ξεπλύνουν για να επαναλάβουν το έγκλημα. ..Τζανεττακιστές... και ...Αντιτζανεττακιστές ... αγκαλιασμένοι πάντα στην υπηρεσία του καπιταλισμού. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το οπορτουνιστικό Τσίρκο στον Πειραιά τελείωσε με την απόλυτη ξεφτίλα τους. Τους δούλεψε ψιλό γαζί ο ...Τζανετακιστής.... της ΠΕΝΕΝ έπαιξε το παιχνίδι που ήθελε και τώρα τρέχουν οι ....Αντιτζανεττακιστές.... και δεν φτάνουν. Μιλάμε για την απόλυτη ξεφτίλα της ....πασοκάρας......χχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 3 του Ιούνη 2009

    Εφυγε από τη ζωή ο Νίκανδρος Κεπέσης, ο κομμουνιστής καπετάνιος του 6ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ στην ηρωική μάχη της Ηλεκτρικής που έσωσε τον Πειραιά από την καταστροφή που είχαν σχεδιάσει οι Γερμανοί καταχτητές πριν από την αποχώρησή τους.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είμαι κομμουνιστής...
    Είμαι αγάπη απ' τη κορφή ως τα νύχια.
    Αγάπη θα πει βλέπω, σκέφτομαι, κατανοώ.
    Αγάπη θα πει το παιδί που γεννιέται,
    το φως που πλημμυρίζει.
    Αγάπη θα πει να δέσεις μια κούνια στ' άστρα,
    αγάπη θα πει να χύνεις τ' ατσάλι μ' απέραντο μόχθο.
    Είμαι κομμουνιστής.
    Είμαι αγάπη απ' την κορφή ως τα νύχια.

    Ναζίμ Χικμέτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου