Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Γιγάντιες «πρόβες πολέμου» με ελληνική εμπλοκή


Από τον Μάη μέχρι και τις αρχές Ιούνη
πραγματοποιήθηκαν στα Βαλκάνια 17 στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και «σύμμαχων» κρατών της περιοχής, με τη συμμετοχή άνω των 46.000 στρατιωτών και στρατιωτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας. Οι περισσότερες από αυτές τις ασκήσεις έγιναν περιμετρικά της Σερβίας και είχαν ως βασικό σενάριο την απόκρουση μιας απειλής από τρίτη χώρα. Είναι φανερό, δεν το κρύβουν, ότι αυτές οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις «κοιτάζουν» προς τη Ρωσία, η οποία απάντησε με μετακίνηση στρατευμάτων στα δυτικά της σύνορα και με συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Σερβίας. Οπως και να 'χει, οι 17 ΝΑΤΟικές ασκήσεις είναι οι περισσότερες που έχουν γίνει στα Βαλκάνια η μία πίσω από την άλλη από το 1999, οπότε δημιουργήθηκε το προτεκτοράτο του Κοσόβου. Δώδεκα από αυτές έγιναν κάτω από την ομπρέλα της γιγαντιαίας αμερικανοΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 2021», η οποία κάλυψε μια τεράστια περιοχή, που περιλαμβάνει τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα. Μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αλλά και ασκήσεις αεροπορικής άμυνας με τη Σλοβενία, όπου αναπτύχθηκε και συστοιχία πυραύλων «Patriot». Επίσης, για πρώτη φορά οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν άσκηση στο Κοσσυφοπέδιο, με τη «Δύναμη Ασφαλείας» του προτεκτοράτου, που αναβαθμίζεται επιχειρησιακά, με εκπαίδευση από τον αμερικανικό στρατό.

* * *

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι τα Βαλκάνια βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο του γεωπολιτικού ανταγωνισμού των ΗΠΑ - ΕΕ με τη Ρωσία, αλλά και με την Κίνα. Και ότι ο ανταγωνισμός αυτός οξύνεται, δίνοντας στις στρατιωτικές ασκήσεις χαρακτηριστικά «πρόβας πολέμου». Δεν είναι τυχαία ούτε τα σενάρια στα οποία ασκούνται οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί, ούτε η προσπάθεια να ενσωματώσουν πλήρως σε αυτά τις Ενοπλες Δυνάμεις όλων των συμμάχων τους στην περιοχή, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή όχι. Ούτε είναι τυχαίο ότι η παρουσία μιας τόσο μεγάλης στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Βαλκανική «συνέπεσε» με την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατ. Ουκρανία και συνοδεύτηκε από πολεμικές ιαχές ενάντια στη Ρωσία. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί κάνουν επίδειξη δύναμης στη Ρωσία, που ενισχύεται στρατιωτικά, και επιχειρούν να ανακόψουν την επιρροή της στη Βαλκανική, που θεωρείται το «μαλακό υπογάστριο» για τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη περιοχή. Γι' αυτό άλλωστε, μαζί με την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, κάτω από τον μανδύα των ασκήσεων και των συνεκπαιδεύσεων, επιταχύνονται οι διαδικασίες και για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση», την ένταξη δηλαδή όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ώστε να θωρακίζεται οικονομικά και στρατιωτικά η ευρωατλαντική ισχύς έναντι των ανταγωνιστών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την υλοποιεί σήμερα η ΝΔ.

* * *

Κομβικό ρόλο στην οργάνωση και υλοποίηση των ΝΑΤΟικών ασκήσεων έχει η Ελλάδα και ιδιαίτερα το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Μέσω αυτού διεκπεραιώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων προς τα ενδότερα της Βαλκανικής, όπως και ένα μεγάλο μέρος του ΝΑΤΟικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Και, βέβαια, η χώρα μας συμμετέχει με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στις ασκήσεις, διαθέτοντας για την επιτυχία τους και άλλες στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές. Ολα αυτά αποτελούν απόδειξη της βαθύτερης ελληνικής εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με Ρωσία και Κίνα. Είναι επίσης ενδεικτικά του αναβαθμισμένου ρόλου που διεκδικεί να παίξει στην περιοχή η αστική τάξη της χώρας μας, επεκτείνοντας τη στρατηγική Συμφωνία για τις Βάσεις με τις ΗΠΑ, πρωτοστατώντας στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Βαλκανίων, αναλαμβάνοντας διπλωματικές και άλλες αποστολές για την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών συμφερόντων στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως με τη στήριξη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης ή την επικείμενη επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στην Ουκρανία, την οποία, πριν από οποιονδήποτε άλλον, ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

* * *

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, θυμίζουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέδριο του ΚΚΕ, που ξεκινάει σε λίγες μέρες στην Αθήνα: «Σημαντικό πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι τα Βαλκάνια, που έχουν ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, τόσο ως "δίοδος" μεταφορικών και ενεργειακών "αρτηριών" από και προς την ΕΕ όσο και ως "προγεφύρωμα" του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική κατοχύρωση της επιρροής του στην περιοχή Ευρασίας, Μαύρης Θάλασσας, Καυκάσου, Κασπίας κ.ά. (...) Οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεχίζουν την ενίσχυσή τους στην περιοχή, ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό βάσεων, πραγματοποιούν μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, οριοθετώντας ως αντιπάλους τη Ρωσία και την Κίνα, τα μονοπώλια των οποίων προωθούν τις δικές τους θέσεις στην περιοχή (...) Στη διαδικασία ενσωμάτωσης των Δυτ. Βαλκανίων στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν ασκούν επίδραση μόνο οι "κακοφορμισμένες πληγές" των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και προτεκτοράτων του Κοσόβου και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αλλά και οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και άλλα ισχυρά μονοπωλιακά (ρωσικά και κινεζικά) συμφέροντα, εκτός αυτών των ενώσεων, τα οποία έχουν ενισχυθεί στην περιοχή (...) Η εμπλοκή της αστικής τάξης της Ελλάδας στους ανταγωνισμούς εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνες εξελίξεις, σε αιματηρούς σχεδιασμούς σε βάρος άλλων λαών, ενώ η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις μετατρέπονται σε όμηρο των ιμπεριαλιστικών πολέμων».


Κ. Μ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου