Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Nα παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων


Nα παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με αφορμή τον καύσωνα ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα αύξηση της θερμοκρασίας.

Αρκετοί χώροι δουλειάς, εργοστάσια και εργοτάξια, μεταλλοβιομηχανίες, λιμάνια και αμπάρια γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων.

Την ίδια στιγμή, εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές) βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, που συχνά - πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς.

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του έχει τονίσει την ανάγκη «να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ΣΕΠΕ, τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το γιατρό Εργασίας και τον τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων».

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθυνθούν στα σωματεία τους και να επιβάλουν με τη δράση τους και τις διεκδικήσεις τους, μέτρα προστασίας της υγείας. Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν εκδώσει και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. 

Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι στον καύσωνα, απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού Αττικής, τονίζοντας ότι «οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου