Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/07/1811

Με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της η Βενεζουέλα εξεγείρεται κατά της Ισπανικής κυριαρχίας, με ηγέτη τον στρατάρχη Φρανσίσκο ντε Μιράντα, ο οποίος είχε πολεμήσει στις αστικές επαναστάσεις της Αμερικής (1776) και της Γαλλίας (1789). Τελικά η Βενεζουέλα θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος το 1823 με την καταλυτική συνδρομή του ηγέτη του απελευθερωτικού κινήματος των λαών της Λατινικής Αμερικής Σιμόν Μπολιβάρ. 

Σιμόν Μπολίβαρ

05/07/1897

Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας («Διγενής»), που στην κατοχή διετέλεσε επικεφαλής της αντικομμουνιστικής οργάνωσης «Χ» και κατόπιν υπήρξε αρχηγός της εθνικιστικής- αντικομμουνιστικής οργάνωσης ΕΟΚΑ (Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών). 

SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας..

05/07/1929

Οι αγρότες του χωριού Δαμακίνι Πατρών προβάλλουν ένοπλη αντίσταση και διώχνουν τους χωροφύλακες που πήγαν να συλλάβουν τους συγχωριανούς τους που δεν είχαν πληρώσει τους φόρους.

05/07/1931

Διεξάγονται αναπληρωματικές βουλευτικές εκλογές στη Μυτιλήνη. Το ΚΚΕ έρχεται πρώτο στην πόλη της Μυτιλήνης λαμβάνοντας 1.658 ψήφους έναντι 1.424 όλων των υπολοίπων, αστικών, κομμάτων.

05/07/1932

Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.

05/07/1933

Ο κομμουνιστής αρτεργάτης Νισερλής πεθαίνει στο νοσοκομείο χτυπημένος από ξίφος αστυνομικού την ημέρα των επαναληπτικών εκλογών στην Θεσσαλονίκη.

05/07/1936

Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων πραγματοποιούνται στις Σέρρες και το Σουφλί.

05/07/1943

Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. 

Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής

05/07/1944

Αρχίζει την λειτουργία του στην Τύρνα Θεσσαλίας παιδαγωγικό φροντιστήριο υπό την διεύθυνση της κομμουνίστριας παιδαγωγού Ρόζας Ιμβριώτη. 

«Η Ρόζα της εκπαίδευσης, της επανάστασης»

05/07/1945

Το Εργατικό Κόμμα κερδίζει τις εκλογές στη Βρετανία και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ χάνει την πρωθυπουργία από τον Κλέμεντ Άτλι.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα λαμβάνει 102.780 ψήφους και εκλέγει δύο βουλευτές, τους πρώτους στην ιστορία του.

05/07/1946

Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό».

Για να αντιμετωπιστεί -και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθεί- το «φαινόμενο» αυτό, μόνο το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και κατόπιν εξορίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας, τη Φολέγανδρο, τη Νάξο και αλλού κοντά 100 αξιωματικοί.

05/07/1947

Σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση ο ΔΣΕ Κρήτης καταλαμβάνει το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξασφαλίζοντας πολύτιμα πολεμοφόδια, ρουχισμό και τρόφιμα.

Με το ΔΣΕ πέρασαν και 6 σμηνίτες, δύο εκ των οποίων έπεσαν κατόπιν μαχόμενοι στις μάχες της Σαμαριάς και του Δρομόνερου.

05/07/1950

Αθωώνονται οι υπεύθυνοι της εφημερίδας «Μάχη», που είχαν συρθεί στα δικαστήρια λόγω των ρεπορτάζ γύρω από το κολαστήριο της Μακρονήσου.

05/07/1973

Η τριήμερη απεργία των τυπογράφων των Αθηναϊκών εφημερίδων λήγει με νίκη των απεργών και αύξηση των αποδοχών τους κατά 30%.

05/07/1977

Στο Πακιστάν ο υποστηριζόμενος από τον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό στρατηγός Μοχάμεντ Ζία - ουλ - Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο, που μόλις είχε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία.

05/07/1989

Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε –επισήμως- καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

Στη διάρκεια της δίκης αποκαλύφθηκε επίσης η οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους «Κόντρας», την αντεπαναστατική οργάνωση που μάχονταν τους «Σαντινίστας» στη Νικαράγουα.

Ο συνταγματάρχης Όλιβερ Νορθ επιχείρησε να πάρει πάνω του όλη την ευθύνη για το σκάνδαλο. Προσπαθώντας δε να δικαιολογήσει την όλη υπόθεση υποστήριξε πως «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Όλοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό».

05/07/1996

Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό. Πρόκειται για ένα πρόβατο, τη «Ντόλυ»


 

3 σχόλια:

  1. 05/07/1943

    Ο ΕΛΑΣ υπάγεται στο Βρετανικό Στρατηγείο Μέσης Ανατολής. ........ Εγκλωβισμός του λαού κάτω απο την Σημαία του Ελληνικού και Αγγλικού Ιμπεριαλισμού. Την ίδια περίοδο διαλύθηκε η Κ.Δ και η ΟΚΝΕ με καταστροφικά αποτελέσματα. Οι Κομμουνιστές μπορούμε να κάνουμε όσους ΕΛΙΓΜΟΥΣ χρειάζονται όταν έχουμε στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και το ΕΑΜ είναι Κοινωνική Συμμαχία και Σοσιαλφασισμός. Μόνο έτσι εξασφαλίζεται η Αυτοτελής δράση του κόμματος και η δράση μας στην Κοινωνική Συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 05/07/1946

    Στην Ποντοκερασιά του Κιλκίς 40 στρατιώτες προσχωρούν στους αντάρτες, γεγονός που δεν είναι μεμονωμένο, καταμαρτυρώντας την ευρεία απήχηση και επιρροή του ΚΚΕ και του ΕΑΜ στο νεοσύστατο «εθνικό στρατό».

    Για να αντιμετωπιστεί -και κατά το δυνατόν να εξουδετερωθεί- το «φαινόμενο» αυτό, μόνο το μήνα Ιούλη συνελήφθησαν και κατόπιν εξορίστηκαν στους Φούρνους Ικαρίας, τη Φολέγανδρο, τη Νάξο και αλλού κοντά 100 αξιωματικοί......... Επρεπε να είχαμε διεκδικήσει την εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό. Μετά το Εγκλημα στην Βάρκιζα ο ΑΡΗΣ ετοίμαζε νέο αντάρτικο. Ουτε φαγητό ούτε νερό στους ...ληστές... απάντησε η ..λαοκρατία ευρωκομουνισμός... Το 7ο συνέδριο τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1945 έπρεπε να ρίξει όλο το βάρος στον ένοπλο αγώνα πριν προλάβουν οι Καπιταλιστές να ανασυγκροτηθούν και να εγκλωβίσουν τον λαό στις φυλακές και τις εξορίες. Χρειαζόταν ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και ΕΑΜ ΕΠΟΝ Κοινωνική συμμαχία χωρίς να διαλυθεί η ΟΚΝΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://iskra.gr/%ce%b9%cf%83%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%87%ce%bf%cf%8d%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%ad%ce%ba%cf%84%ce%b1%ce%ba%cf%84%cf%89%ce%bd-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%cf%8e%ce%bd-%cf%83%cf%84%ce%b1/ Επιλεκτική αμνησία στο Λαφαζαναίικο. Μας περιγράφει τι γίνεται στην Ισπανία αλλά δεν μας λέει πως εκεί δεν κυβερνάει η ...κακιά δεξιά.... και έχουν Αριστερή κυβέρνηση... ΑΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου