Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Ορφέας Οικονομίδης


Ο Ορφέας Οικονομίδης (1907-16/7/1979) ήταν σπουδαίος δημοσιογράφος και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, με καταγωγή από την Πύλο της Μεσσηνίας. Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και το εργατικό κίνημα με ευσυνειδησία και εντιμότητα.

Εντάχθηκε έφηβος στην ΟΚΝΕ. Το 1926 μπήκε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν αποφοίτησε έγινε μέλος του ΚΚΕ και από το 1929 ήταν αρχισυντάκτης του “Ριζοσπάστη”. Τον Ιανουάριο του 1931 συνελήφθη και φυλακίστηκε με το “Ιδιώνυμο”. Στις 15 Απρίλη του 1931 δραπέτευσε μαζί με άλλα οκτώ στελέχη του ΚΚΕ από τις φυλακές Συγγρού. 

Δραπετεύουν κατά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα οι κρατούμενοι αγωνιστές Ανδρόνικος Χαϊτάς, Βασίλης Ασίκης, Κ. Ευτυχιάδης, Δημήτρης Παπαρήγας, Ορφέας Οικονομίδης , Λευτέρης Αποστόλου, Περικλής Καρασκόγιας και Μάρκος Μαρκοβίτης (ο καταδικασμένος σε θάνατο φαντάρος του Καλπακίου). Τους ακολουθεί ο αρχιφύλακας Ελ. Γρηγοριάδης, ο οποίος βοήθησε στη δραπέτευσή τους.

Μετά τη δραπέτευση κατέφυγε μαζί τους στην Σοβιετική Ένωση. Εκεί σπούδασε στη Μόσχα, στο Κομμουνιστικό Πανεπιστήμιο των Εργαζομένων της Δύσης (ΚΥΗΜΖ).

Επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Σεπτέμβριο του 1938 συνελήφθη από την Ασφάλεια και φυλακίστηκε στις φυλακές της Κέρκυρας στην Ακτίνα ‘Θ, όπου κρατούνταν πολλά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Κατά την διάρκεια της Κατοχής ο Οικονομίδης εντάχθηκε στο ΕΑΜ και υπήρξε υπεύθυνος Τύπου στην 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ. Σ’ αυτόν οφείλεται η διάσωση του λόγου του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία στις 29 Οκτωβρίου 1944.

Μεταπολεμικά εργάστηκε πολλά χρόνια στην εφημερίδα “Τα Νέα” και αργότερα στην “Ελευθεροτυπία” και πάλι στον “Ριζοσπάστη”.

Πλούσιος σε αισθήματα και εξοπλισμένος με πλούσια μόρφωση διακρίθηκε σε όλα τα είδη της δημοσιογραφίας. Από τους πρώτους που παρουσίασε από τις στήλες του Ριζοσπάστη παλιά περιστατικά του απεργιακού εργατικού κινήματος με το ψευδώνυμο Ο. Πετρανός, που παραμένει ντοκουμέντο για τους ιστορικούς.

Το 1979, χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας εξέδωσε το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο “Ο Μεγάλος Οκτώβρης και η Ελλάδα”.

( Στη φωτογραφία εξωφύλλου οι 8 δραπέτες από τις φυλακές Συγγρού. Ο Ορφέας Οικονομίδης πρώτος από δεξιά στην πάνω σειρά).

 Ηρακλής Κακαβάνης

 Φυλακές Συγγρού 1931 Οι 8 και ο «κόκκινος δεκανέας» 

Αποδράσεις Κομμουνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου