Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Θέλετε ο λαός να δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει χρέη


Πίσω από την ουδετερότητα του «καλού της οικονομίας», κρύβετε τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τροποποιήσεις στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

Σημείωσε ότι τα μέτρα του νομοσχεδίου, καθώς και άλλα, όπως ο νόμος-έκτρωμα για τα εργασιακά, οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, αλλά και το αντιασφαλιστικό που δρομολογείται αποτελούν τις «βέλτιστες» ευρωενωσιακές πρακτικές, δηλαδή τα προαπαιτούμενα για να εισπράττονται οι δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σχετικά με την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και τις τροποποιήσεις στον πτωχευτικό κώδικα, ο βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι αποσκοπούν στο να συμβάλλουν πιο αποφασιστικά στη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αλλά,οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν λύση στα λαϊκά προβλήματα, τα αξιοποιούν για να κερδίσουν, όπως με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, τα πρόσφατα κλεισίματα καταστημάτων που συνιστούν δεκάδες απολύσεις εργαζομένων.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί νέο όπλο για να απαλλαγούν οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια, δίνοντάς τους συνολικά 24 εκατομμύρια ευρώ με κρατικές εγγυήσεις.

Αυτό που προτείνει το ΚΚΕ είναι να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών για το μη εξυπηρετούμενο ιδιωτικό χρέος των λαϊκών νοικοκυριών, να «κουρευτούν» τα δάνεια που δεν μπορεί να πληρώσει ο λαός, να δοθεί περίοδος χάριτος για την αποπληρωμή χωρίς τόκους και να απαγορευτούν οι κατασχέσεις.

Αυτό που θέλει η κυβέρνηση με τις διαρκείς ρυθμίσεις δόσεων είναι να δουλεύει μια ζωή ο λαός για να πληρώνει τα χρέη του.

Τέλος, κατήγγειλε την πρακτική της κυβέρνησης να φέρνει ολόκληρα νομοσχέδια ως τροπολογίες, αναφερόμενος στο ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ που συμπεριλαμβάνεται σε τροπολογία που κατατέθηκε μαζί με μειώσεις ΦΠΑ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να διαχωρίσει τις τροπολογίες, αλλιώς το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει ολόκληρη γιατί το θέμα της ΛΑΡΚΟ αποτελεί «κόκκινο πανί».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου