Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Πολύτιμα διδάγματα από την δράση των γυναικών της Παρισινής Κομμούνας


Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη!» συνεχίζονται τις μέρες αυτές οι εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Χτες, Πέμπτη 15 Ιούλη, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα - "Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν"», στον «Κήπο των Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Την παρουσίαση της έκδοσης έκανε η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία για την έκδοση και τη σημασία της μελέτης και της διάδοσής της σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Ποια είναι όμως η σημασία σήμερα ενός γεγονότος που συνέβη πριν από 150 χρόνια; Ποια η σημασία για τη σημερινή εργαζόμενη, την άνεργη, την νέα γυναίκα να μάθει, να διαβάσει, να γνωρίσει την ιστορία για τη δράση των γυναικών από την αστική Γαλλική Επανάσταση το 1789 μέχρι την Παρισινή Κομμούνα το 1871;

Εχει λοιπόν μεγάλη σημασία, γιατί η ιστορική πείρα και τα διδάγματα από τη συγκλονιστική διαδρομή των γυναικών του Παρισιού αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για τις σύγχρονες συνθήκες της ταξικής πάλης. Αποτελούν πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τις κομμουνίστριες, τις αγωνίστριες, την κάθε νέα που βιώνει στο πετσί της όλες εκείνες τις σύγχρονες οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές - πολιτιστικές διακρίσεις σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής.

Η μελέτη της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου μπορεί να τροφοδοτήσει δημιουργικά τη σκέψη και τη στάση μας, σε συνθήκες που πέφτει βαριά πάνω μας η "σκιά" της αντεπανάστασης και του αρνητικού συσχετισμού. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν, ότι ο τροχός της Ιστορίας της κοινωνικής εξέλιξης "σταμάτησε" στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα και πως πρέπει να αποδεχτούμε τη βαρβαρότητα που ζούμε, ελπίζοντας, το πολύ πολύ, σε μια βελτιωμένη της έκδοση. (...)

Ανάμεσα στα αιτήματα της Union για την εργασία των γυναικών ήταν και η μείωση της εργάσιμης μέρας, ώστε να εξασφαλίζεται περισσότερος ελεύθερος χρόνος και να μπορεί η γυναίκα να ξεκουράζεται και να ζει αξιοπρεπώς. Οι προτάσεις της Union βοήθησαν στο να οριστεί ελάχιστο ημερομίσθιο και να υλοποιηθεί το αίτημα για οχτάωρη εργασία για τις γυναίκες.

Σκεφτείτε ότι αυτά ίσχυαν πριν 150 χρόνια.

Και σήμερα παρουσιάζεται ως "πρόοδος" για τις γυναίκες εργατοϋπαλλήλους από την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τα αστικά κυβερνητικά κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ κ.ά., το ξεχείλωμα του εργάσιμου χρόνου. Στο όνομα της "συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", ΕΕ - κυβέρνηση - επιχειρηματικοί όμιλοι καταδικάζουν την εργατοϋπάλληλο σε ωράρια και δουλειά - λάστιχο, σμπαραλιάζουν την οικογενειακή, προσωπική της ζωή.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μάλιστα, δίνει τα ρέστα της στην παραπλάνηση των εργαζόμενων γυναικών, προωθώντας ακόμα πιο αποφασιστικά αντιδραστικές ρυθμίσεις για την "ευελιξία" ακόμα και της άδειας τοκετού - λοχείας - μητρότητας. Πλέον θα επιδοτεί τα μονοπώλια για να φτιάχνουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης των βρεφών και των νηπίων μέσα στις επιχειρήσεις, ώστε η εργαζόμενη μητέρα να είναι διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο με βάση τις ανάγκες της καπιταλιστικής εργοδοσίας.

Αντί για σύγχρονες δωρεάν κρατικές υποδομές και υπηρεσίες στήριξης των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμεΑ, διαχρονικά οι κυβερνήσεις φορτώνουν όλα τα βάρη της γονικής μέριμνας στην οικογένεια. Γιατί λογαριάζονται ως κόστος από το αστικό κράτος. Τα όποια προγράμματα για "προσβάσιμες υπηρεσίες" φροντίδας των παιδιών, ala carte των κατευθύνσεων της ΕΕ, αφορούν σε ένα υποβαθμισμένο δίκτυο υπηρεσιών Προσχολικής Αγωγής και φροντίδας τύπου "Νταντά της Γειτονιάς". Το βασικό κίνητρο για την ανάπτυξή τους είναι το όφελος που θα έχουν οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις από την εκμετάλλευση της γυναικείας εργατικής δύναμης και όχι οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των παιδιών, συνολικά προστασίας της οικογένειας.

Τον 21ο αιώνα, πραγματικά προοδευτικό είναι η πάλη για ένα δίκτυο κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών Υγείας, Προσχολικής Αγωγής, Ειδικής Αγωγής, συμβουλευτικής γονέων και παιδιών, δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, φροντίδας των ηλικιωμένων».

Στη συνέχεια ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, όπου η Δέσποινα Κουσενίδου και η Ηλέκτρα Καζάκου απήγγειλαν αποσπάσματα του βιβλίου και ποιήματα του Χικμέτ, του Μπρεχτ, του Παλαμά και του Ρεμπό, ενώ Τραγούδια για τους αγώνες της γυναίκας τραγούδησαν η Αθανασία Κοκολάκη και η Μελισσάνθη Ελ Ντακάκ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου