Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της απονομής μέσα από τη συμμετοχή δικηγορικών - λογιστικών μεγαθηρίων


ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

Ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της απονομής των συντάξεων, μέσα από την άμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών/φοροτεχνικών στη σχετική διαδικασία, μετά την υπογραφή από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, της υπουργικής απόφασης, που ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της εκπαίδευσης και πιστοποίησης.

Συγκεκριμένα, στην υπουργική απόφαση που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, ορίζονται αναλυτικά η ύλη και το πρόγραμμα επιμόρφωσης, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων και εξετάσεων, ο τρόπος εγγραφής στο μητρώο των πιστοποιημένων επαγγελματιών, καθώς και οι κυρώσεις προς τους πιστοποιημένους επαγγελματίες.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απέστειλε στη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ την εισήγηση για την κατ' αποκοπήν αποζημίωση για τις βεβαιώσεις και τα σχέδια απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης που εκδίδουν οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα μπορούν να εκδίδουν τις εν λόγω βεβαιώσεις και σχέδια αποφάσεων μόνο για τους πρώην φορείς ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.

Η επιμόρφωση των πιστοποιούμενων επαγγελματιών θα παρέχεται από τον e-ΕΦΚΑ χωρίς αντάλλαγμα, ενώ επιτρέπεται η παροχή εκπαίδευσης και από ιδιωτικούς φορείς. Η επιμόρφωση θα καλύπτει τη σχετική νομοθεσία (θεμελίωση σύνταξης, νομιμοποίηση χρόνου ασφάλισης και χρήση του στην απονομή σύνταξης), τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης, τη διαπίστωση των οφειλών και τον υπολογισμό της σύνταξης.

Ως φορέας πιστοποίησης ορίζεται ο e-ΕΦΚΑ, που έχει και την ευθύνη διεξαγωγής των εξετάσεων, της έκδοσης των βαθμολογιών και τήρησης του σχετικού μητρώου. (διαβάστε εδώ αναλυτικά).

Ορισμένα συμπεράσματα

Για την κατάσταση «του βουνού των εκκρεμών συντάξεων», όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας σε δήλωσή του για την υπουργική απόφαση, ευθύνεται και η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες που με την πολιτική τους υπονόμευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ ευθύνονται επίσης για την έλλειψη σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ταλαιπωρώντας συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι κυβερνήσεις «έκλεψαν» τα αποθεματικά των Ταμείων, τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων, ολόκληρων γενιών, με τη μία να τα τζογάρει στο χρηματιστήριο, την άλλη να τα ληστεύει με το PSI. Τσάκισαν τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων (νόμος Κατρούγκαλου), για να πριμοδοτήσουν με κάθε τρόπο τους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι και λογιστές δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες γιατί οι κερδισμένοι θα είναι τα μεγαθήρια λογιστικά και δικηγορικά γραφεία.

Επίσης ένα εύλογο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί από την κυβέρνηση και το υπ. Εργασίας είναι γιατί αφού -όπως διατείνεται- θέλει να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, δεν προσλαμβάνει όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, δεν μονιμοποιεί τους συμβασιούχους, αλλά αντίθετα διώχνει υπαλλήλους από τον ΕΦΚΑ.

Σημειώνεται επίσης ότι το 2018, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε η πρώτη ανάθεση της «παροχής δυνατότητας άμεσης απονομής συντάξεων» σε ιδιωτική εταιρεία έναντι μάλιστα 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακολούθησε το αντίστοιχο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δηλαδή εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ «πολιορκούν» τη διαδικασία απονομής συντάξεων που οι ίδιες μετέτρεψαν σε εφιάλτη για τους συνταξιούχους ώστε να την παραδώσουν σε ιδιώτες, μετακυλίοντας τα βάρη σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, με οδυνηρές συνέπειες και στοίβες από εκκρεμείς συντάξεις.

Η ουσία είναι ότι η παραχώρηση σε ιδιωτικά γραφεία υπηρεσιών του ΕΦΚΑ  αποτελεί σκανδαλώδη παραχώρηση, ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την ντροπή των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων που είναι δημιούργημα δικό της και των προηγούμενων κυβερνήσεων για να φέρει την απαράδεκτη υπουργική απόφαση. 

Ακόμα, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες στην ουσία θα έχουν στην υπηρεσία τους τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για να δίνουν τους φακέλους έτοιμους και κάθε στοιχείο και βέβαια ο ασφαλισμένος που θα καταθέσει την αίτηση στον ΕΦΚΑ, και όχι στα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, θα περιμένει πολλά χρόνια. Τέλος, ένα ακόμα ζήτημα που προκύπτει είναι ότι στα χέρια των «πιστοποιημένων» θα περιέλθουν προσωπικά δεδομένα εργαζομένων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου