Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Το ΚΚΕ αντέχει, δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι αγωνίζονται


- Κύριε Κουτσούμπα να σας καλωσορίσουμε για άλλη μία φορά στον τόπο μας. Το ΚΚΕ βγήκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες από το 21ο Συνέδριό του, κατά το οποίο ανανεώθηκε και η θητεία σας ως Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής. Τι σηματοδοτεί το 21ο Συνέδριο για το ΚΚΕ και την κοινωνία;

- Το ΚΚΕ κατάφερε να πραγματοποιήσει το 21ο Συνέδριό του, μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και των περιορισμών και για πέντε μήνες να ξεδιπλωθεί μία πλούσια και ζωντανή συζήτηση μέσα στις Οργανώσεις του, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Την ίδια ώρα οι δυνάμεις του βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες, τις διεκδικήσεις, έσπασαν το σιωπητήριο που ήθελε να επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ, με τις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων. Αυτή είναι η απόδειξη ότι το ΚΚΕ μπορεί να τα καταφέρνει στα δύσκολα, γιατί έχει εφόδιο την πρωτοπόρα ιδεολογία και την καινοτόμα πολιτική του, που δίνει στον εργαζόμενο λαό πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη για να απαλλαγεί η κοινωνία από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι, πιο δυνατοί και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες ενός κόσμου που καταλαβαίνει πως όσο πιο δυνατό γίνεται το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατό θα γίνει το κίνημά του, οι αγώνες του, που στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται να στρέψουν τα βέλη τους στο ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που αποτελεί το βασικό εμπόδιο για να μπορεί ο ίδιος να μη ζει σαν σκλάβος τον 21ο αιώνα, αλλά να απολαμβάνει τις σύγχρονες δυνατότητες. Είναι ο ίδιος κόσμος ο οποίος σε ερώτημα πρόσφατης έρευνας, σε μεγάλο ποσοστό, απαντά πως «θα στεναχωριόταν αν αύριο δεν υπήρχε το ΚΚΕ». Ε, ναι, το ΚΚΕ άντεξε και αντέχει και δυναμώνει και απλώνει το χέρι σε όλους όσοι αγωνίζονται κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» του αντικομμουνισμού, του συμβιβασμού και της μοιρολατρίας. Προβάλλει το νέο και σύγχρονο, το σοσιαλισμό.

- Η πανελλαδική συνάντηση της ΚΝΕ φέτος στη Λέσβο. Δεν είναι τυχαία η επιλογή του τόπου μας;

- Η ΚΝΕ έκανε την καλύτερη επιλογή όταν αποφάσιζε να οργανώσει το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό της Διήμερο στη Λέσβο. Γιατί είναι ένα νησί με πλούσιες αγωνιστικές παραδόσεις, που τα τελευταία χρόνια έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους βασανισμένους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Επιπλέον, η περιοχή του Αιγαίου και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, στο έδαφος των οποίων εκδηλώνεται και ο ανταγωνισμός της ελληνικής αστικής τάξης με την τουρκική αστική τάξη, που η καθεμιά διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο για τα συμφέροντά της.

Από δω, λοιπόν, από την καρδιά του Αιγαίου, που διασταυρώνονται οι διαμάχες των ιμπεριαλιστών, που ξετυλίγεται το ανθρώπινο δράμα των προσφύγων, η ΚΝΕ οργάνωσε μια μεγάλη νεανική συνάντηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς! Έστειλε μήνυμα ότι ο λαός και η νεολαία μπορούν πιο ενεργά να παρέμβουν στις εξελίξεις, να δυναμώσουν την πάλη τους για απεμπλοκή της χώρας από τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, καμία αλλαγή συνόρων, ακύρωση των συμφωνιών για τις βάσεις, καμία συμμετοχή ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε στρατιωτικές αποστολές.

Μαζί με αντιπροσωπεία από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και το ΚΚ Τουρκίας, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του Διημέρου, πρόβαλαν την εικόνα των δύο λαών που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, δυναμώνουν την ειρήνη και τη φιλία μεταξύ τους, που μπορούν να παλέψουν για το δικό τους μέλλον, το σοσιαλισμό!

- Στο Μεταναστευτικό ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 και το ΚΥΤ όχι μόνο δεν πρόκειται να κλείσει, αλλά ετοιμάζεται μία υπερδομή στη θέση Βάστρια. Καθώς το ΚΚΕ μέχρι τώρα έχει ξεκάθαρες θέσεις πάνω στο Μεταναστευτικό, πείτε μου τι μπορεί να σημαίνει για τη Λέσβο μία τέτοια υπερδομή χωρητικότητας χιλιάδων αλλοδαπών;

- Η επιδίωξη κυβέρνησης - ΕΕ να φτιάξουν νέες υπερδομές, στη Λέσβο και τα άλλα νησιά, αποκαλύπτει την αντιδραστική και επικίνδυνη στόχευση να μετατραπούν μόνιμα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών. Τα νησιά αυτά έχουν επιλεγεί από την ΕΕ ως χώρος συγκέντρωσης και διαλογής προσφύγων. Αυτός ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών -είτε γίνεται σε κλειστές, είτε σε ανοικτές δομές- δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις και για τους πρόσφυγες και για τους κατοίκους, όπως έχετε ζήσει και στο πρόσφατο παρελθόν στη Λέσβο. Κανένας δεν πρέπει να παρασυρθεί από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι τάχα έχει κατορθώσει να ελέγξει τις ροές. Η ύφεση που υπάρχει αυτή την περίοδο είναι προσωρινή, καθώς διεξάγονται διαρκή παζάρια ανάμεσα στην ΕΕ και την κυβέρνηση της Τουρκίας. Οι αιτίες που δημιουργούν τις προσφυγικές ροές υπάρχουν και δυναμώνουν, ενώ οι κυβερνήσεις, όπως και αυτή της Τουρκίας, συνεχίζουν να εργαλειοποιούν το Προσφυγικό σαν χαρτί στο παιχνίδι του ανταγωνισμού και της γεωπολιτικής αναβάθμισης. Γι’ αυτό θεωρούμε πολύ σημαντικό ο λαός της Λέσβου, με τη δράση του, να εμποδίσει αυτόν το σχεδιασμό. Οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, όπως για παράδειγμα ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων, να μην υπάρχει καμία δομή στα νησιά, αποτελούν ισχυρό όπλο σε αυτή την κατεύθυνση και πρέπει να τις αξιοποιήσει.

- Λόγω της υπερδομής μονιμοποιήθηκε ακόμα και ο μειωμένος ΦΠΑ για τα 5 νησιά του Προσφυγικού, το ΚΚΕ όμως καταψήφισε. Ποια είναι η θέση σας;

- Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους: Το ΚΚΕ δεν καταψήφισε, αλλά κατέθεσε δική του τροπολογία, που προβλέπει την επαναφορά του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Σας θυμίζω ότι ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο-αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών κι αυτές οι συνέπειες δεν έπαψαν να υπάρχουν, το αντίθετο. Αυτό, λοιπόν, το μέτρο καταργήθηκε με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). Επανήλθε και μάλιστα μόνο στα πέντε νησιά, με πρόφαση το Προσφυγικό. Επιτρέψτε μας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ, που έχει μετατρέψει το νησί σας, όπως και άλλα νησιά, σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών. Το Κόμμα μας, λοιπόν, έχει ως πάγια θέση την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, ως αίτημα που μπορεί να ανακουφίσει τη λαϊκή οικογένεια και στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

- Στα της ελληνικής οικονομίας τώρα, μετά την οικονομική κρίση που άφησε πίσω της μνημονιακούς νόμους, που συνεχίζουν να ισχύουν, τώρα έχουμε τα υγειονομικά ζητήματα και την αβεβαιότητα, καθώς βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και ακόμα κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει αν θα έχουμε πισωγύρισμα τον Αύγουστο.

- Είναι αλήθεια πως η πανδημία επέδρασε καταλυτικά στην επιτάχυνση εκδήλωσης της νέας κρίσης, όμως τα σημάδια αυτής της κρίσης είχαν φανεί πολύ νωρίτερα, όπως προειδοποιούσε το ΚΚΕ. Αυτό όμως που κυρίως πρέπει να προβληματίσει είναι τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο βολοδέρνει από κρίση σε κρίση, φορτώνοντας κάθε φορά και νέα βάρη στους εργαζόμενους, στο λαό.

Στους μνημονιακούς νόμους ήδη προστίθενται οι νέες δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί ένα υπερμνημόνιο. Ο αντεργατικός νόμος-έκτρωμα και το νέο Ασφαλιστικό είναι τα νέα προαπαιτούμενα, αφού η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου προϋποθέτει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Από την άλλη, χιλιάδες αυτοπασχολούμενοι και μικροί επαγγελματίες απειλούνται με «λουκέτο», οι οποίοι, μαζί με τη νέα στρατιά ανέργων, θα επιβαρυνθούν με οικονομικές υποχρεώσεις, που λόγω των προσωρινών μέτρων μεταφέρθηκαν για αργότερα. Συνολικά οι μισθωτοί και οι αυτοαπασχολούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη για να καλυφτούν τα δημοσιονομικά κενά. Οι προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για να διασφαλιστεί το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, για να διαγραφούν τα χρέη των αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών αποτελούν πραγματική ανακούφιση.

- Και με την πανδημία, τι γίνεται; Θα ήθελα το σχόλιό σας για τους μέχρι τώρα χειρισμούς;

- Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για τη νέα εξάπλωση της πανδημίας και το γεγονός ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα, μετά από 6 μήνες, δεν έχει ακόμα καλύψει την πλειοψηφία του πληθυσμού, εξαιτίας των δικών της παλινωδιών και της υποταγής των διαδικασιών του εμβολιασμού στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών εταιρειών και της ΕΕ. Αυτό που επείγει είναι η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς και μέσα μεταφοράς, η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προτεραιότητα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί η πανδημία, να εξασφαλιστεί η ουσιαστική ενημέρωση για τα εμβόλια και να ορθωθεί τείχος στον ανορθολογισμό και όχι με τα πρωτόκολλα των επιχειρηματικών ομίλων, με παλινωδίες και με διχαστικές λογικές από μια κυβέρνηση που ενισχύει την πολιτική εμπορευματοποίησης, σχεδιάζοντας μάλιστα να κλείσει νοσοκομεία, για να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν τα κοράκια στην Υγεία.

- Και ένα τελευταίο ερώτημα. Η Λέσβος είναι μία περιοχή με μεγάλο αναξιοποίητο πλούτο, ωστόσο βρίσκεται σε οικονομικό μαρασμό. Κύριε Κουτσούμπα, θέλω πρακτικά να μου πείτε πώς προβλέπεται από το πρόγραμμά του ΚΚΕ η έξοδος της Λέσβου και της Ελλάδας από το τούνελ στο ξέφωτο;

- Γνωρίζουμε ότι ο λαός της Λέσβου, όπως και όλης της χώρας, βιώνει τις συνέπειες της κρίσης και της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που του φορτώνουν διαρκώς νέα βάρη. Αρκετά προβλήματα, λόγω της νησιωτικότητας, εμφανίζονται με μεγαλύτερη οξύτητα, όπως η ακρίβεια, η ανεργία, οι ελλείψεις στην Υγεία, οι ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές. Μεγάλο αγώνα επιβίωσης δίνουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς του νησιού, αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες που πνίγονται στα χρέη.

Το ΚΚΕ έχει σχέδιο για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολλών που υποφέρουν και δω στη Λέσβο, αφού φύγει από τη μέση το εμπόδιο της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής και μπουν κάτω από κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό. Μόνο και μόνον έτσι θα μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού οι τεράστιες παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που έχει η χώρα μας και το νησί σας, το εργατικό και επιστημονικό δυναμικό της.

Γι’ αυτό πρωτοστατούμε στους αγώνες, σήμερα, να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικοί νόμοι, όπως το εργασιακό τερατούργημα, το νέο Ασφαλιστικό, που δίνουν νέα χτυπήματα στα δικαιώματα και την ασφάλιση των εργαζομένων. Με τις παρεμβάσεις μας -μέσα και έξω από τη Βουλή- διεκδικούμε σταθερά να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, οι άνεργοι, τόσο στη Λέσβο, όσο και στα άλλα νησιά. Διεκδικούμε και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένο νόμο για την προστασία λαϊκών νοικοκυριών, αγροτών, μικρών επιχειρηματιών από τα χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία. Απαιτούμε την επαρκή και έγκαιρη αποζημίωση για αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν, τη διασφάλιση κατώτερων τιμών για τα προϊόντα τους, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και των ζωοτροφών. Συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις μας για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση, ώστε να αυξηθούν τα κρατικά κονδύλια για τις αναγκαίες υποδομές, να στελεχωθούν με πλήρες και μόνιμο προσωπικό, να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές, με κρατική ευθύνη, π.χ. για τους σεισμόπληκτους. Είναι, επίσης, συνεχές το ενδιαφέρον μας για τη διασφάλιση των μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων των ένστολων όλων των κλάδων που υπηρετούν στα νησιά μας. Αυτή είναι η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

 Συνέντευξη στην εφημερίδα «Τα νέα της Λέσβου» και στον δημοσιογράφο Στρατή Σαμιώτη έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου