Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Το εμβόλιο δεν φτάνει, επιβεβαιώνουν όλα τα καινούργια στοιχεία


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Νέα μελέτη για υψηλή μετάδοση της «Δέλτα» και από τους πλήρως εμβολιασμένους

Καλπάζει η εξάπλωση της πανδημίας και ιδιαίτερα της παραλλαγής «Δέλτα» σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται επικίνδυνα οι νοσηλείες και οι θάνατοι ακόμη και σε κράτη με συγκριτικά υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, ενώ επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν αποτελούν «λύση», ακόμα κι ότι δεν είναι «απαραίτητες».

Καθημερινά τα στοιχεία που έρχονται από τον κόσμο επιβεβαιώνουν την ανάγκη - παράλληλα με την επιτάχυνση των αναγκαίων εμβολιασμών σε όλες τις χώρες - για ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. και ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας.

Μέτρα που τα καπιταλιστικά κράτη αρνούνται να λάβουν από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι και σήμερα, επειδή αποτελούν «βαρίδι» για την καπιταλιστική οικονομία και «κόστος» για τις κυβερνήσεις.

Τα μέτρα αυτά είναι επιβεβλημένα και αναγκαία στο φως και των στοιχείων που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό, έστω κι αν δεν νοσούν βαριά.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία επιβεβαιώνει το συμπέρασμα των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ότι το ιικό φορτίο των εμβολιασμένων είναι το ίδιο υψηλό με αυτό των ανεμβολίαστων, όταν μολύνονται με την παραλλαγή «Δέλτα», η οποία κυριαρχεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Υπογραμμίζει την υψηλή μεταδοτικότητα της «Δέλτα» και επομένως την ανάγκη για μέτρα πρόληψης, συχνά διαγνωστικά τεστ κ.λπ.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι 90 μέρες μετά τη δεύτερη λήψη του εμβολίου «Pfizer» ή «AstraΖeneca», η αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη λοιμώξεων είχε πέσει στο 75% και στο 61% αντίστοιχα, ιδιαίτερα για τους άνω των 35 ετών. Αντί όμως για τα αναγκαία μέτρα στήριξης της υγείας και προστασίας του λαού, προτεραιότητα αποκτά η χορήγηση τρίτων δόσεων, που είναι «τονωτική» για τα κέρδη των φαρμακευτικών ομίλων.

Κι αυτό όταν - προς το παρόν - υπάρχουν επιστημονικές επισημάνσεις, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που εξακολουθεί να θεωρεί ότι οι ενισχυτικές δόσεις δεν είναι απαραίτητες, όπως δείχνουν τα τρέχοντα δεδομένα.

Αντίθετα, έμφαση δίνεται στην ανισομετρία των εμβολιασμών, αφού «υπάρχουν αρκετά εμβόλια σε όλο τον κόσμο, αλλά δεν δίνονται στα σωστά μέρη με τη σωστή σειρά» (ο λόγος είναι ότι παράγονται με σκοπό το κέρδος) και σημειώνεται ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί πλήρως ο παγκόσμιος πληθυσμός προτού χορηγηθούν ενισχυτικές δόσεις.

Η κυκλοφορία του παραλλαγμένου στελέχους «Δέλτα» σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά προκαλεί μετάδοση της Covid-19 σε όλο τον κόσμο, σημειώνει ο ΠΟΥ.

Νέα κατάσταση σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Ολα αυτά αποτυπώνονται και στις ΗΠΑ, όπου καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη πάνω από 1.000 θάνατοι, οι περισσότεροι σε Πολιτείες με πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων κι ενώ τα προληπτικά μέτρα για την προστασία του λαού είναι ανύπαρκτα.

Οι θάνατοι από την COVID-19 αυξήθηκαν στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα σε κατά μέσο όρο 769 τη μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από τον Απρίλη. Συνολικά περίπου 640.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν κατά μέσο όρο περισσότερα από 100.000 νέα κρούσματα το 24ωρο τις τελευταίες δώδεκα μέρες, τον υψηλότερο αριθμό εδώ και έξι μήνες και οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά περίπου 70% τις τελευταίες δύο βδομάδες.

Παράλληλα παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών από τις αρχές Ιούλη, με 72.000 την προηγούμενη βδομάδα, από 39.000 τη βδομάδα πριν από αυτήν. Τα παιδιά αντιπροσωπεύουν το 19% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ και περίπου 2.000 νοσηλεύονταν την περασμένη βδομάδα.

Να σημειωθεί ότι από τις 20 Σεπτέμβρη θα χορηγείται και στις ΗΠΑ τρίτη δόση εμβολίων «Pfizer» και «Moderna» σε όσους εμβολιάστηκαν με τη δεύτερη δόση τουλάχιστον 8 μήνες πριν.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 78% των άνω των 12 ετών και την περασμένη βδομάδα εμφάνισε από τους υψηλότερους ρυθμούς νέων ημερήσιων κρουσμάτων παγκοσμίως (της τάξης ακόμη και των 9.000).

Σταδιακά αναμένεται και μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων. Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 ασθενείς νοσηλεύονταν σε βαριά ή κρίσιμη κατάσταση, από αυτούς οι 6 στους 10 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι και σχεδόν 9 στους 10 άνω των 60 ετών, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Science».

Ωστόσο, ένας ανεμβολίαστος συνεχίζει να έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες - σε σχέση με έναν εμβολιασμένο - να αρρωστήσει βαριά, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει, σημειώνεται. Το Ισραήλ έχει ξεκινήσει από τα τέλη Ιούλη ενισχυτικές δόσεις ακόμη και στους άνω των 50 ετών.

Για «ένα πολύ σαφές μήνυμα προειδοποίησης προς τον υπόλοιπο κόσμο» έκανε λόγο ο επιστήμονας Ραν Μπάλιτσερ, του μεγαλύτερου ισραηλινού οργανισμού υπηρεσιών Υγείας «Clalit Health Services» (CHS). «Αν μπορεί να συμβεί εδώ, πιθανώς μπορεί να συμβεί οπουδήποτε», σημείωσε.

Από την άλλη, ακόμη και η τρίτη δόση ίσως αποδειχθεί δύσκολο να «τιθασεύσει» από μόνη της το κύμα της «Δέλτα». Σύμφωνα με τον ειδικό στην ανάλυση βιοϊατρικών δεδομένων Ντβιρ Αράν, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ - Technion, «ακόμη και αν λάβουν έξτρα δόση τα 2/3 των άνω των 60 ετών, αυτό θα μας δώσει απλώς άλλη μία εβδομάδα, ίσως δύο, προτού τα νοσοκομεία μας κατακλυστούν».

Γι' αυτό κρίνει κρίσιμο να εμβολιαστούν όσοι δεν έχουν κάνει καν την πρώτη ή τη δεύτερη δόση, καθώς επίσης θεωρεί αναγκαίο να επιστρέψουν η ευρεία χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων. Οπως λέει, «δεν νομίζω ότι οι ενισχυτικές δόσεις αποτελούν τη λύση».

Στη Νότια Ευρώπη

Αλλά και στη Γαλλία καταγράφηκαν για συνεχείς μέρες την περασμένη βδομάδα πάνω από 100 ημερήσιοι θάνατοι, ενώ οι ασθενείς σε ΜΕΘ ξεπέρασαν τους 2.000 για πρώτη φορά από τις 14 Ιούνη. Ο αριθμός αυτός έχει υπερδιπλασιαστεί σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός.

Συνολικότερα, με βάση τον επικαιροποιημένο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι περισσότερες περιοχές της Νότιας Ευρώπης βρίσκονται στο «κόκκινο» (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία και Νότια Ιταλία, ενώ η Κύπρος είναι σε «βαθύ κόκκινο»).

Τέλος, μια μακάβρια, απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση έχει διαμορφωθεί στο Παλέρμο της Σικελίας με περίπου 1.000 φέρετρα νεκρών από κορονοϊό να παραμένουν άταφα και στοιβαγμένα εδώ και πολλούς μήνες.

Από την αρχή του 2021, τα άταφα φέρετρα στο νεκροταφείο της «Santa Maria dei Rotoli» στοιβάζονται σε προσωρινές στέγες και διοικητικά κτίρια και καθημερινά αυξάνονται, με τις ευθύνες να γίνονται μπαλάκι ανάμεσα σε κυβερνητικούς και τοπικοδιοικητικούς παράγοντες.

Πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με την αποσύνθεση και «τα φέρετρα να καταρρέουν, με όλη τη σημασία της λέξης, λόγω ζέστης», αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ.

Πολλά ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι χωρίς ταφή ή πρόσθετα μέτρα, η κατάσταση θα επιδεινωθεί αναπόφευκτα και θα μετατραπεί σε «σοβαρό υγειονομικό κίνδυνο».


Ε. Μ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου