Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Η κυβέρνηση έδωσε όλα τα όπλα στις εταιρείες για εκδικητικές απολύσεις


Για πρωτοφανή τακτική έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καθώς «δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη και άρχισε ήδη η αντεργατική του λειτουργία».

Όπως ανέφερε, με βάση αυτό το νόμο, η ιταλικών συμφερόντων εργολαβική εταιρεία «EDILMAC», που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», προχώρησε στην απόλυση, καθώς ο συγκεκριμένος εργαζόμενος με την ειδικότητα του τεχνικού ασφαλείας και ως συνδικαλιστής ανέδειξε «ως όφειλε, τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς και απαίτησε τη λήψη μέτρων».

«Αυτή είναι η πραγματική αιτία της εκδικητικής του απόλυσης από την εργολαβική εταιρεία και όχι οι προκλητικές και γελοίες προφάσεις της εταιρείας ότι τάχα ο εργαζόμενος δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του» τόνισε.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση ανάκληση της εκδικητικής απόλυσης καθώς και την εφαρμογή χωρίς εκπτώσεις όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα Μεταλλεία της Ολυμπιάδας και σε όλους τους εργασιακούς χώρους της «Ελληνικός Χρυσός».

Απαντώντας, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Παναγιώτης Τσακλόγλου επιβεβαίωσε τις καταγγελίες του Σωματείου για τη μη τήρηση μέτρων προστασίας των εργαζομένων από την εταιρεία, ενώ για την απόλυση ανέφερε ότι αναμένεται η τοποθέτηση επιθεωρήτριας εργασίας του ΣΕΠΕ, αφού προηγήθηκαν οι καταθέσεις υπομνημάτων από την πλευρά της εταιρείας και του εργαζομένου, ενώ όπως είπε, η επιθεωρήτρια έχει ζητήσει την επανεξέταση της απόλυσης από την εταιρεία.

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης που «έδωσε όλα τα όπλα» στις εταιρείες για να γίνονται εκδικητικές απολύσεις, καθώς με τον τελευταίο αντεργατικό νόμο δεν επιτρέπεται η επαναπρόσληψη.

Σημείωσε ότι ο εργαζόμενος έπραξε το καθήκον του αναδεικνύοντας τα προβλήματα και διεκδικώντας μια σειρά μέτρα στο χώρο δουλειάς, τη στιγμή που η εργοδοσία αποδεικνύει ότι όποιον δεν ανέχεται αυτή την κατάσταση τον στέλνει στην ανεργία. Τόνισε ότι το ΚΚΕ θα συνδράμει οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία «να περάσουν από πάνω» από τους αντεργατικούς νόμους, όπως και με τον τελευταίο της ΝΔ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου