Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Σύμπλευση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των λιμανιών ως πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο


Τη σύμπλευση και τη συμφωνία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις «κοκορομαχίες» τους στο Κοινοβούλιο, αποκάλυψε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την παραχώρηση περαιτέρω μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

Τόνισε ότι αυτό συμβαίνει για να ισχυροποιηθεί το δίπολο, για να εγκλωβίζεται ο κόσμος, ο οποίος όμως γνωρίζει τα έργα και των δύο. Συμφωνείτε με τις στρατηγικές επιλογές σε σχέση με τα λιμάνια, με την ενιαία ευρωπαϊκή λιμενική πολιτική της ΕΕ που προβλέπει απελευθέρωση λιμενικών εργασιών, δηλαδή να καταργηθούν τα κρατικά μονοπώλια και να επιτραπεί η είσοδος ιδιωτικών επιχειρήσεων, να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας και ένα διευρωπαϊκό δικτύου μεταφορών, ώστε να μεταφέρονται πιο εύκολα και πιο φθηνά τα εμπορεύματα της ΕΕ στο εξωτερικό και να εισάγονται πρώτες ύλες, υπογράμμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος. Αυτό εξυπηρετεί την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών ομίλων και δεν έχει καμία σχέση με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, επισήμανε.

Ανέδειξε τη συμφωνία των αστικών κομμάτων ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι διαμετακομιστικός κόμβος στην περιοχή και οι υποδομές, όπως τα λιμάνια πρέπει να υπηρετούν αυτόν το στόχο, δηλαδή τη γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή για τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης. Το γεγονός αυτό σημαίνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και παζάρια ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ - ΕΕ  - Κίνας - Ρωσίας, όπου η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά, όπως εξήγησε. 

Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Γαλλία για την αγορά των φρεγατών, τόνισε ότι εξυπηρετεί την υλοποίηση των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα, μετατρέποντας τη χώρα σε επιθετικό ορμητήριο και μαγνήτη προσέλκυσης αντιποίνων. Σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, αντανακλάται και ο έλεγχος των λιμανιών.

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι συνεπάγονται μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας και συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας σε βάρος επαγγελματιών της περιοχής.

Υπογράμμισε ότι το αστικό κράτος είναι θεματοφύλακας των συμφερόντων των μονοπωλίων γι’ αυτό και πουλάει φθηνά σε αυτούς, ενώ αγοράζει ακριβά. Και από αυτό επιβεβαιώνεται ότι η ανάπτυξη στον καπιταλισμό είναι ματωμένη, ανεξάρτητα ποια είναι η κυβέρνηση.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να εκφράσουν την εναντίωσή τους στην ιδιωτικοποίηση και τις βίαιες αντεργατικές επιπτώσεις που έχει και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη για την προστασία των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Σε αυτήν τη βάση, αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, ζητώντας μέτρα ανακούφισης μέσω κατάργησης έμμεσων φόρων και του ΕΝΦΙΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποδεχθεί. Αυτοί είναι δύο κόσμοι που συγκρούονται ο καπιταλισμός που σαπίζει και ο σοσιαλισμός το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ακόμα, απαντώντας στις αντικομμουνιστικές κορόνες του προέδρου της «Ελ. Λύσης», Κυρ. Βελόπουλου, σχετικά με την επίθεση φασιστοειδών στη Σταυρούπολη, ο οποίος υιοθέτησε την ρητορική και τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής, όπως το «έξω τα κόμματα από τα σχολεία», ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για προσπάθεια στοχοποίησης της δράσης των πρωτοπόρων μαθητών και φόβο για τη δράση των κομμουνιστών για την ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος.

Τέλος, απαντώντας στα χρυσαυγίτικης κοπής επιχειρήματα βουλευτών της ΝΔ που υποστήριξαν ότι οι κομμουνιστές και τα συνδικάτα δήθεν «υποβάθμισαν» τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ τόνισε πως πρόκειται για συκοφαντία και πώς το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι αυτό που μετακινεί τις δραστηριότητές του στο κυνήγι του μέγιστου δυνατού κέρδους.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου