Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Να μην επιβαρύνονται οι εργαζόμενοι με το κόστος των rapid test


Να μην υπάρχει καμία οικονομική επιβάρυνση των εργαζομένων για την προσκόμιση διαγνωστικού τεστ για τον κορονοϊό και να μην αποτελέσει η πανδημία άλλοθι για επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα ή καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων ζητούν με ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία.

«Απαιτούμε η προώθηση του δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια να συνδέεται υποχρεωτικά με ουσιαστική, στοχευμένη και προσωποποιημένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για εμβολιασμό που θα βασίζεται σε επιστημονικά στοιχεία και θα απαντά σε υπαρκτά ερωτήματα. Με στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων και της ΠΦΥ. Με δωρεάν και πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό και κατοχύρωση για όσους πρέπει να εξαιρεθούν ότι δεν θα υφίστανται καμία συνέπεια ή διάκριση. Με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού. Με κατάργηση κάθε τιμωρητικής ή εκβιαστικής διαδικασίας», σημειώνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) και απαιτεί: «Να μην τεθεί κανένας εργαζόμενος σε αναστολή, αλλά να αξιοποιηθεί ανεξάρτητα από την ειδικότητά του, σε εργασία που ο κίνδυνος μετάδοσης είναι ελάχιστος, όπως έγινε και στην πρώτη φάση της πανδημίας που δεν υπήρχε εμβόλιο».

«Αυτοί οι έλεγχοι να διενεργούνται στο χώρο δουλειάς, όπως έχει ξαναγίνει, με οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Hellenic Quality Foods» Ευβοίας. Και συμπληρώνει: «Δεν φτάνει που από τότε που εκδηλώθηκε η πανδημία δεν έχουν ληφθεί στο χώρο δουλειάς όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού. Ακόμα και όσα έγιναν ήταν αποτέλεσμα της πίεσης και της διεκδίκησης. Δεν φτάνει που τα νοσοκομεία και οι υπόλοιπες δομές Υγείας είναι χωρίς προσωπικό και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πανδημίας. Δεν φτάνει που δεν υπάρχει επιστημονική ενημέρωση και ολοκληρωμένη παρακολούθηση του εμβολιασμού κάτι που δημιουργεί αναστολές σε συναδέλφους. Δεν φτάνει που ο μισθός πολλών συναδέλφων είναι 650 ευρώ μεικτά γιατί σε αυτούς δεν εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας εργαζομένων σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις που προβλέπει πρώτο μισθό του ανειδίκευτου χωρίς γάμο και παιδιά πάνω από 800 ευρώ. Τώρα οι ανεμβολίαστοι συνάδελφοι καλούνται να πληρώνουν και 40 ευρώ το μήνα για να κάνουν μόνοι τους διαγνωστικούς ελέγχους για τον Covid-19».

Αντίστοιχα το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ απαιτεί: Nα αναλάβει η εργοδοσία το κόστος των τεστ για όλους και για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί, που όπως φάνηκε και από το κρούσμα εμβολιασμένου εργαζόμενου σε μονάδα, χρειάζεται. Άλλωστε τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας βαρύνουν τον εργοδότη. Να μην υπάρχει κανενός είδους διακριτική μεταχείριση με κριτήριο των εμβολιασμό. Να διευκολυνθούν ουσιαστικά οι συνάδελφοι για να μπορέσουν να εμβολιαστούν με τις ανάλογες άδειες με αποδοχές, πέραν της κανονικής. Να πληρωθούν αναδρομικά στους συναδέλφους οι ώρες που έχασαν για να εμβολιαστούν και να επιστραφούν ημέρες κανονικής άδειας που χορηγήθηκαν γι' αυτόν το σκοπό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου