Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Οικοδόμοι: Απεργία στις 4 Νοέμβρη


Συνάδελφοι οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις κατασκευές από όλες τις ειδικότητες,

Όλο το προηγούμενο διάστημα βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη ζωή μας, για τις σύγχρονες ανάγκες μας, για την προστασία της κατοικίας μας, των οικογενειών μας, της υγείας μας, για το μεροκάματο και τις συνθήκες εργασίας, για σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Οι εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος, οι καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τεράστιες συνέπειες στις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από τη μια στιγμή στην άλλη, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είδαν να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής, συνέπεια της συνειδητής υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής στη δασοπυρόσβεση με τεχνικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

Την ίδια στιγμή που τα πάντα ακριβαίνουν και το μεροκάματο δεν φτάνει ούτε για τα βασικά η κυβέρνηση και η εργοδοσία πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυξήσεις σε ΔΕΗ, θέρμανση, καύσιμα, σε εκατοντάδες προϊόντα απαραίτητα για την οικογένειά μας και οι μισθοί στα τάρταρα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, για δήθεν παροχές στους εργαζόμενους, δεν αναπληρώνουν ούτε στο ελάχιστο τις τεράστιες απώλειες που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια στο μεροκάματο, τους φόρους που έχουμε πληρώσει, την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Η σημερινή κυβέρνηση πράττει όπως ακριβώς κι όλες οι προηγούμενες. Ψηφίζει σωρηδόν αντεργατικά μέτρα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των λίγων. Στηρίζει με δισεκατομμύρια τους μεγάλους εργολάβους.

Είναι μοιραίο να ζούμε έτσι; Εν έτη 2021 με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε ο λαός μας να έχει εξασφαλισμένη ποιοτική διαβίωση, σταθερή δουλειά, σπίτια, νοσοκομεία, σχολεία, ελεύθερο χρόνο για να βλέπουμε τα παιδιά μας. Αντ' αυτού περιφερόμαστε από τα μεροκάματα της πείνας στην ανεργία, δουλειά ήλιο με ήλιο, τρέμει το φυλλοκάρδι μας μη χρειαστεί να μπούμε σε νοσοκομείο.

Τι μπαίνει εμπόδιο να ζήσουμε καλύτερα; Τα κέρδη της εργοδοσίας!

Πληρώσαμε την κρίση τους, τώρα πληρώνουμε την ανάπτυξη τους. Αυτή η ανάπτυξη προς όφελος των μεγαλοκατασκευαστών είναι που επιβάλει να δουλεύουμε με αυτούς τους όρους. Από τον κλεμμένο ιδρώτα μας φτιάχνονται τα υπερπολυτελή ξενοδοχεία και αεροδρόμια, την ώρα που δεν έχουμε να πληρώσουμε ούτε το νοίκι.

Πρέπει να ενισχυθεί η πάλη, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες. Ο νόμος Χατζηδάκη που ψήφισε η κυβέρνηση το καλοκαίρι έρχεται να γυρίσει τις εργασιακές σχέσεις 150 χρόνια πίσω, καταργεί δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με αιματηρούς αγώνες, ήρθε να καταργήσει το 8ωρο, να νομιμοποιήσει τις απλήρωτες υπερωρίες, να καταργήσει την Κυριακή Αργία με την απελευθέρωση της Κυριακάτικης εργασίας στα εργοστάσια παραγωγής σκυροδέματος. Σε λίγο θα μας πουν να κάνουμε διακοπές μες το γιαπί!

Και επειδή γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο κλάδος μας έχει οργάνωση, έχει την Ομοσπονδία και 10άδες Συνδικάτα που δεν άφησαν και δεν θα αφήσουν τίποτα να πέσει κάτω, που σταθερά παλεύουν για βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για καλύτερα μεροκάματα, για μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους δουλειάς, κυβέρνηση και εργοδότες παίρνουν τα μέτρα τους. Έρχονται να χτυπήσουν τη μόνη δύναμη αντίστασης μας, με ηλεκτρονικά φακελώματα, απαγόρευση του μόνου όπλου των εργατών, των απεργιών, απολύσεις συνδικαλιστών.

Καμία αυταπάτη!

Έχουμε πείρα. Όσες κυβερνήσεις και να άλλαξαν καλύτερες μέρες δεν είδαμε. Ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε μέσα από τον οργανωμένο αγώνα μας, μέσα από τη μαζικοποίηση των Συνδικάτων. Η νίκη των εργαζομένων της e-food δείχνει τη δυναμική που έχουν οι εργάτες συσπειρωμένοι στα σωματεία τους. Οι εργοταξιακές συμβάσεις που υπέγραψε η Ομοσπονδία μας στα μεγαλύτερα έργα της Αττικής ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων και απεργιών. Κάθε μικρή και μεγάλη κατάκτηση του κλάδου μας είχε κοινό παρονομαστή τη συμμετοχή όλων μας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα, χτίζουμε ένα τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης. Γινόμαστε όλοι μέλη στο Συνδικάτο μας, δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης, οργανωνόμαστε σε κάθε χώρο δουλειάς. Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Δεν πειθαρχούμε, δε συμβιβαζόμαστε, δεν σκύβουμε το κεφάλι!

ΌΛΟΙ στην εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου μας, την Κυριακή 24 Οκτώβρη, στις 10 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

ΌΛΟΙ στην απεργία στις 4 Νοέμβρη, με τα αιτήματά μας:

  • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση στα μεροκάματα, με κατώτερο μεροκάματο 50€ για ανειδίκευτους χωρίς 3ετίες, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ.

  • Να καταργηθεί ο νόμος Χατζηδάκη και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσάκισαν μισθούς, δικαιώματα, ασφάλιση, συντάξεις.

  • Άμεση επαναφορά του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58, με κατάργηση του διαχωρισμού σε νέους και παλιούς ασφαλισμένους, αφού οι ασφαλισμένοι από το 1993 και μετά βγαίνουν στα 62. Ταυτόχρονα δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση του πάγιου αιτήματός μας ως εργαζόμενοι στα ΒΑΕ να μπορούμε να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 55 έτη οι άντρες και στα 50 έτη οι γυναίκες.

  • Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ με μόνη προϋπόθεση τα 50 ένσημα με την προσαύξηση. Αλλαγή των προϋποθέσεων που απαιτούνται για να πάρουν το χειμερινό επίδομα περισσότεροι οικοδόμοι (50-250 ένσημα).

  • Αναγνώριση όλου του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, με ευθύνη της χρηματοδότησης από κράτος και εργοδοσία.

  • Αναγνώριση και διανομή των "υπέρ αγνώστων" ενσήμων.

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Καμία δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης.

 Πανελλαδική 24ωρη απεργία για τις 4 Νοέμβρη προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου