Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


17/10/1760

Γεννιέται ο Γάλλος πρώιμος θεωρητικός του ουτοπικού σοσιαλισμού Ανρί ντε Σεν Σιμόν.

17/10/1849

Πεθαίνει ο Γαλλοπολωνός συνθέτης και πιανίστας Φρειδερίκος Σοπέν.

17/10/1860

Γεννιέται ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας.

17/10/1864

Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η βασιλευομένη δημοκρατία.

17/10/1915

Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ.

17/10/1915

Η Βρετανική κυβέρνηση προτείνει την παραχώρηση της Κύπρου στην Ελλάδα με αντάλλαγμα την είσοδο της τελευταίας στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ. Η κυβέρνηση του Α. Ζαΐμη και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αρνούνται, διατηρώντας την «ουδετερότητα» της Ελλάδας στον πόλεμο.

17/10/1929

Η αρχή της πρώτης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού17/10/1929 Η αρχή της πρώτης μεγάλης κρίσης του καπιταλισμού

17/10/1931

Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις κατά της Βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό.

Δύο μέρες μετά, οι Βρετανικές αρχές εξαπολύουν σειρά τρομοκρατικών μέτρων και διενεργούν κύμα συλλήψεων, κυρίως κατά των κομμουνιστών: 850 άτομα συνελήφθησαν στη Λευκωσία, 520 στη Λεμεσό, 980 στην Αμμόχωστο. 

«Οκτωβριανά» στην Κύπρο

17/10/1938

Πεθαίνει ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β’ Διεθνούς Καρλ Κάουτσκυ. 

Γεννιέται ο Καρλ Κάουτσκυ

17/10/1941

Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της Επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών. 

Η σφαγή των Κερδυλλίων

17/10/1944

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λειβαδιά.

17/10/1947

Η λευκή τρομοκρατία εντείνεται επί κυβέρνησης του Φιλελεύθερου Θ. Σοφούλη. Δέκα εκτελεσθέντες στη Θεσσαλονίκη και άλλος ένας στο Κιλκίς έρχονται να προστεθούν στους ήδη 489 δολοφονηθέντες του αστικού καθεστώτος. 

Αλβανός Ακίνδυνος

17/10/1961

Συνέρχεται το 22ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (17-31/10/1961), στο οποίο μεταξύ άλλων επισημοποιείται η ρήξη με το Εργατικό Κόμμα Αλβανίας, που δεν έστειλε αντιπροσωπεία στο Συνέδριο.

17/10/1967

Συλλαμβάνεται η διάσημη τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, μαζί με 34 ακόμη άτομα, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου ενάντια στο Βιετνάμ.

17/10/1967

Πεθαίνει ο ΕΑΜίτης λογοτέχνης Λέων Κουκούλας.

17/10/1977

Επιχείρηση Δυτικογερμανών κομάντος πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου της Σομαλίας. Οι κομάντος καταλαμβάνουν ένα απαχθέν αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα» και απελευθερώνουν τους 86 επιβάτες του.

17/10/2013

Πέθανε ο Αρχαιολόγος Γιώργος Χουρμουζιάδης

 Γεννιέται ο Γιώργος Χουρμουζιάδης

11 σχόλια:

  1. https://www.imerodromos.gr/quot-oi-karavanades-theloyn-na-kleisoyn-ton-niko-mpogiopoylo-sti-fylaki-quot-dim-kanellopoylos-efsyn/ Η Αυγή των ...συντακτών.... του σύριζα προσπαθεί να τσουβαλιάσει τους Κομμουνιστές με τους Σοσιαλφασίστες του σύριζα. Αυτή η αθλιότητα δεν περνάει έχουμε μνήμη και θυμόμαστε τα εγκλήματα τους στην στήριξη του Φασισμού. Στο Γράμμο και στο Βίτσι δεν έγινε κανένας ...εμφύλιος... Ηταν ένας καθαρά ταξικός πόλεμος απο το 1943 που η Ιμπεριαλιστική αστική τάξη νίκησε γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 συνθηκολόγησαν στην Βάρκιζα και στην συνέχεια δεν έριξαν όλο το βάρος στον ένοπλο τέλη 45 και πήγαμε τέλη 47 δίνοντας τον χρόνο στην αστική τάξη να ετοιμαστεί απόλυτα με την βοήθεια των συμμάχων της. Ολη η καταστροφή έγινε λόγο της ...λαοκρατίας ευρωκομουνισμός.... τα ίδια που σερβίρουν και σήμερα σύριζα και Μπογιόπουλος. Τους ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις 17 Οκτώβρη 1997 ξημέρωνε για τον κουβανικό λαό μια ιστορική ημέρα. Με κάθε επισημότητα και παλλαϊκή συμμετοχή, οι σωροί του Κομαντάντε Ερνέστο Γκεβάρα και άλλων έξι συντρόφων του θα ενταφιάζονταν στο ειδικά χτισμένο Μαυσωλείο που είχε χτιστεί τη δεκαετία του ’80 στην πόλη της Σάντα Κλάρα. Στην είσοδο του Μαυσωλείου, εντυπωσιακό και περήφανο, δεσπόζει το περίπου 7 μέτρων μπρούτζινο άγαλμα του επαναστάτη Τσε με το τουφέκι στο χέρι.

    https://youtu.be/1Ie8slQYEog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καλημέρα μου Γκαγκάριν να είσαι καλά που μας το θύμισες. Ο Μεγάλος Κομαντάντε με τους συντρόφους του που πολέμησαν στα βουνά της Βολιβίας ενισχύοντας τον αγώνα για την ανατροπή της Φεουδαρχίας Καπιταλισμός και την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού με δικτατορία του προλεταριάτου όπως έγινε και στην Κούβα χωρίς μεταβατικές Μπούρδες και Σταδιακές παπάτζες. Με το ...Κ.Κ να τους χαρακτηρίζει ...τυχοδιώκτες... όπως και στην Μονκάδα τον Ιούλη του 1953. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. 13/7/1997 Η σορός του Τσε στην Κούβα
    17/10/1997 Εναπόθεση των λειψάνων στο Μαυσωλείο, παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων κουβανών και της πολιτικής & στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/07/blog-post_577.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς απο το 2008 η Κούβα βαδίζει προς τον Καπιταλισμό με την σταδιακή εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού απο την οπορτουνιστική αντεπανάσταση όπως έγινε και στην ΕΣΣΔ την περίοδο 1953 1991 με τον ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ να διαφωνεί κάθετα το 1961. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Χρειάζεται επομένως ακριβής εκτίμηση της κατάστασης και αυτό που ισχύει σήμερα στην Κούβα είναι η ύπαρξη μισού εκατομμυρίου επιχειρηματιών9, πράγμα που επιστεγάστηκε από την πρόσφατη αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως και το γεγονός ότι το ένα τρίτο των εργαζομένων (1,5 εκατομμύριο) απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, επομένως υπάρχει εκμετάλλευση εργατικής δύναμης10. Ομοίως ισχύει ότι πάνω από 400 επιχειρήσεις (με στοιχεία στα τέλη του 2015) έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ειδικού καθεστώτος και τελωνειακά απαλλαγμένη Ειδική Ζώνη Ανάπτυξης του Μαριέλ, ενώ ήδη βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί μονοπώλια από το Μεξικό, την Ισπανία, το Βέλγιο, τη Βραζιλία. Ολα αυτά βρίσκονται στον παρονομαστή της απόφασης περί «αξιοποίησης μη κρατικών πόρων (...) για την αποκατάσταση της παραγωγής και των υπηρεσιών και για τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού ιστού, που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη», της αναγνώρισης «μη κρατικών μορφών ιδιοκτησίας και διαχείρισης [η οποία] συμβάλλει στην απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων» , των δηλώσεων περί «επιτυχίας των διαδικασιών μεταρρύθμισης στην Κίνα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ραούλ Κάστρο στην εισήγηση του 7ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας, πέρσι.

    Το Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα έχει σκληρή πείρα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Το Κόμμα μας έχει κάνει σχετικές αναλύσεις στα Συνέδριά του 18ο και 19ο, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «στη σοσιαλιστική πορεία εμπεριέχεται η δυνατότητα αντιστροφής και οπισθοδρόμησης προς τον καπιταλισμό, όπως ανέδειξε η πείρα της αντεπαναστατικής ανατροπής στην ΕΣΣΔ και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες». Σήμερα, στην Κούβα υπάρχουν τμήματα που επιθυμούν τη στροφή στον καπιταλισμό. Το ίδιο συμφέρον έχουν και ξένα μονοπώλια αναμένοντας ένα νέο και προσοδοφόρο πεδίο επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, υπεράσπιση των κατακτήσεων του σοσιαλισμού πάει να πει και επαγρύπνηση, καλή γνώση και ανάλυση της πραγματικής κατάστασης, ενημέρωση των μελών και φίλων του Κόμματος για τις εξελίξεις στην Κούβα και τη θέση μας γι' αυτές. https://www.kke.gr/article/Apofasi-toy-18oy-Synedrioy-toy-KKE-gia-to-Sosialismo/https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9215999 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σαν σήμερα, 17 Οκτώβρη 1947, πίσω απο το το Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), το μοναρχοφασιστικό κράτος εκτελεί 10 αγωνιστές, ανάμεσα τους και τον κομμουνιστή εργάτη Ακίνδυνο Αλβανό, ηγέτη της "Στενής Αυτοάμυνας".
    Ήταν οι 10 πρώτες εκτελέσεις σε ένα σύνολο 47 καταδικασμένων σε θάνατο.
    https://www.youtube.com/watch?v=T_i627ZeCb8

    ΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://prin.gr/2021/10/syneleysi-gia-taxiki-kinisi/ Αλλη μία διασπαστική προσπάθεια σε βάρος του λαού απο τον οπορτουνιστικό συρφετό στην αγωνιώδη τους προσπάθεια να κρατήσουν τον λαό εγκλωβισμένο στο καπιταλιστικό σύστημα μακριά απο την συμπόρευση με τους Κομμουνιστές στην κοινωνική συμμαχία. Είναι τα εξαπτέρυγα της ...πασοκάρας... Οι Κομμουνιστές και οι ταξικές δυνάμεις είμαστε εδώ και θα τους τσακίσουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 17/10/1920
    Πέθανε, από τύφο, ο Τζον Ριντ, στέλεχος του αμερικανικού εργατι¬κού κινήματος, συγγραφέας και δημοσιολόγος. Ενταφιάστηκε στήν Κόκκινη Πλατεία, στον τοίχο του Κρεμλίνου
    ...
    https://gkagkarin.blogspot.com/2020/10/blog-post_366.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. https://www.kordatos.org/kapitalistes-amerikaniki-presveia-fasistes/ Πιο Οπορτουνιστής πεθαίνεις.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.imerodromos.gr/italia-diakosies-chiliades-antifasistes-sti-chtesini-sygkentrosi-stin-romi/....... Ο ημερόδρομος... μας σερβίρει για ...αντιφασιστικό... αγώνα την σούπα της Σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού στην Ιταλία ότι θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό ενώ αυτοί τρέφουν τον φασισμό σαν δίδυμο αδελφάκι τους γνήσια παιδιά του Καπιταλισμού όλοι τους. Αυτά ονειρεύονται για την χώρα μας τα ...παιδιά.. Τους ευχαριστούμε αλλά τέτοιο ...αντιφασισμό... δεν θα πάρουμε. Να αλλάξουν πλευρό.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου