Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/10/1793

Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρούργος Τζον Χάντερ.

16/10/1815

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης φτάνει στον τόπο της εξορίας του, στη νήσο της Αγίας Ελένης, στον Ατλαντικό, όπου και θα πεθάνει το 1821.

16/10/1848

Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ένωσης της Κολωνίας. 

Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ένωσης της Κολωνίας

16/10/1854

Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β’ Διεθνούς Καρλ Κάουτσκυ. Ο Κ. Κάουτσκυ υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού, που στην πορεία ωστόσο, εκδήλωσε οπορτουνιστικές ταλαντεύσεις και εν τέλει πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού, εξωραΐζοντας τον ιμπεριαλισμό, αρνούμενος τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, την επαναστατική βία, κοκ.

Γεννιέται ο Καρλ Κάουτσκυ

16/10/1854

Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Όσκαρ Ουάϊλντ.

16/10/1859

Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας («abolitionists») υπό τον Τζον Μπράουν, επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων με σκοπό τον οπλισμό και εξέγερση των σκλάβων, αρχικά της πολιτείας της Βιρτζίνια και κατόπιν των υπολοίπων.

Το όλο εγχείρημα θα κατασταλεί 2 μέρες αργότερα έπειτα από επέμβαση πεζοναυτών. Ο ίδιος ο Τζον Μπράουν, μαζί με τρεις ακόμα συναγωνιστές του θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα απαγχονιστεί λόγο αργότερα.

16/10/1888

Γεννιέται ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο' Νηλ (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1936).

16/10/1925

Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρία Πάουερ το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!

16/10/1944

Καταφθάνει στην Αθήνα ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Σιάντος καθώς και μια σειρά άλλα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και της ΠΕΕΑ. 

Φτάνει στην Αθήνα ο Γ. Σιάντος

16/10/1944

Τμήματα της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα.

16/10/1946

Εκτελούνται 10 στελέχη των Ναζί που είχαν καταδικαστεί ως εγκληματίες πολέμου στη δίκη της Νυρεμβέργης (πρόκειται για τους Ρίμπεντροπ, Κάιτελ, Καλτενμπρούνερ, Ρόζενμπεργκ, Φρανκ, Φρικ, Στρέιχερ, Ζάουκελ, Γιόντλ και Ζάις - Ίνκβαρτ).

16/10/1948

Η 18 Tαξιαρχία του ΔΣΕ, έχοντας διεισδύσει από το Βίτσι στο Σινιάτσικο, συντρίβει την φρουρά της Πτολεμαΐδας και κυριαρχεί στην πόλη.

16/10/1958

Πεθαίνει ο συνθέτης Μιχάλης Σουγιούλ (Μιχαήλ Σουγιουλτζόγλου).

16/10/1964

Η Λ. Δ. της Κίνας πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή.

16/10/1968

Στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μεξικό οι αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Ως συνέπεια, οι Σμιθ και Κάρλος αποπέμφθηκαν μεταξύ άλλων από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.

16/10/1969

Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

16/10/1978

Με προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες στα πλαίσια της διαπάλης ιμπεριαλισμού-σοσιαλισμού, ο καρδινάλιος της Πολωνίας Κάρολος Βοϊτίλα εκλέγεται Πάπας και παίρνει το όνομα Ιωάννης - Παύλος ο 2ος. Είναι ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας σε διάστημα 456 χρόνων.

16/10/1998

Οι βρετανικές αρχές αναγκάζονται να συλλάβουν τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοσέτ, καθώς εκκρεμεί εναντίον του δικαστικό αίτημα από την Ισπανία, με το οποίο καταζητείται για δολοφονίες Ισπανών πολιτών την περίοδο της χούντας. Μετά από πολύμηνο κατ' οίκον περιορισμό ο Πινοσέτ δε θα εκδοθεί ποτέ και θα επιστρέψει στη Χιλή.

 

 

5 σχόλια:

  1. 16/10/1854

    Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β’ Διεθνούς Καρλ Κάουτσκυ. Ο Κ. Κάουτσκυ υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού, που στην πορεία ωστόσο, εκδήλωσε οπορτουνιστικές ταλαντεύσεις και εν τέλει πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού, εξωραΐζοντας τον ιμπεριαλισμό, αρνούμενος τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, την επαναστατική βία, κοκ. Ο Κεντριστής Οπορτουνιστής Σοσιαλφασίστας Κάουτσκι μέντορας των Μανιαδάκηδων Πετρόπουλος Αραβανής Καλαματιανός και σία.... Να τον χαίρονται..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ξημερώματα του Σαββάτου 16 Οκτώβρη 1943 ξεκινάει μια θρυλική μάχη της Πύλης – Δερβενοχώρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.imerodromos.gr/merten-karamanlis/ 11 Ιούλη το 1962 η κυβέρνηση της ΕΡΕ με Καραμανλή φέρνει και ψηφίζει άρση εκτάκτων μέτρων του 1946 1949. Καταψηφίζουν αντιδρώντας με λύσσα Ε.Κ και ...ΕΔΑ γιατί στρεφόταν ...εναντίον τους. Είναι ο Καπιταλισμός ΗΛΙΘΙΕ σε όλες του τις εκφάνσεις... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...Χαρακτηριστική για την προβλεπτικότητα και την αξία των αναλύσεών του είναι η αναφορά του από το 2015 ακόμη, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στον σημερινό πρωθυπουργό και την αντίστοιχη κατάσταση στη χώρα μας : «Ο εξτρεμιστικός φιλελευθερισμός του ακραίου νεοφιλελεύθερου ΄΄κοινωνικού κανίβαλου΄΄ Κυριάκου Μητσοτάκη, τον καθιστά αναμφισβήτητα ως τον πιο ακραίο αντιδραστικό από κοινωνική σκοπιά. Κυριολεκτικά ΄΄στάζει΄΄ ταξικό μίσος απέναντι στους εργαζόμενους και τα μεσαία στρώματα. Αλίμονό μας αν γινόταν ο άνθρωπος αυτός πρωθυπουργός της Ελλάδας! Θα ξεπερνούσε σε αντιδραστικότητα ακόμη και τον πατέρα του, τον ΄΄πολιτικό βρικόλακα΄΄ Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τα τριάμισι χρόνια της πρωθυπουργίας του οποίου ήταν τα πιο μαύρα που έζησε ο ελληνικός λαός στα τελευταία σαράντα χρόνια» (Πριν, 26-12-2015)....... Αρε ...αθάνατη πασοκάρα.... δεν κρύβεσαι με τίποτα. Για όλα φταίει η κακιά ...δεξιά... ο καπιταλισμός ποτέ.. ...ΑΞΙΟΣ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν », βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ.

    https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_378.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου